Áfacsökkentés: máris kiterjesztené a kormány

2015. december 15. 19:32

A kormány a magánépítkezőknek is biztosítaná az alacsonyabb lakásépítési áfa lehetőségét, a kabinet szerdán tárgyal a javaslatról, és a nemzetgazdasági miniszter az MTI kérdésére azt sem zárta ki, hogy hosszabb távon a felújításokat, korszerűsítéseket is támogassák. Varga Mihály arra számít, hogy a javaslat az ágazat fehéredésének köszönhetően semleges hatással lesz a költségvetés adóbevételeire.

A magánépítkezőknek is

Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka egyértelmű: nem szabad különbséget tenni az építőcégek és a magánépítők között ebből a szempontból.

A kormány ezért szerdán arról dönthet, hogy a magánépítkezők visszaigényelhessék a bemutatott számlák alapján a 27 százalék és 5 százalék közötti áfatartalmat 5 millió forintig a következő négy évben.

Példaként elmondta, egy 20 milliós ház építésénél a 27 százalékos áfa 5 millió 400 ezer forintot tesz ki, míg 5 százalékos kulccsal a forgalmiadó-költség csak 1 millió forint. A 4 millió 400 ezer forintos áfakülönbözetet az építő magánszemély visszaigényelhetné, ezt támogatásként visszakaphatná. "Úgy gondolom ez hasonlóan működhet ahhoz, amikor a 2000-es évek elején egy más rendszerben, az első Fidesz-kormány idején a házépítésekhez kapcsolódó szolgáltatások áfájából adtunk kedvezményt" - mondta.

Pénzcentrum vélemény
A Portfolio elemzőinek véleménye szerint ezzel valóban megszűnhet a diszkrimináció, ami a házilagos építkezést érintette a továbbértékesítésre készített ingatlanokkal szemben, és az eredeti, kedden elfogadott törvényben benne volt.

További következménye lehet első pillantásra ennek az új javaslatnak, hogy a házilagos építkezésnél feltehetően nagyon széles szürke gazdaságot fehérítheti. Ugyanis az áfa visszaigénylése csak akkor lehetséges, ha az igénybe vett szolgáltatást és a termékek vásárlását számlával tudja igazolni a magánépítkező.

A Varga Mihály által most említett módosítási javaslat tehát alapvetően pozitív lehet, bár az időzítése felettébb érdekes. Az eredeti, új lakások áfájának csökkentésére vonatkozó törvénycsomagot ugyanis Varga Mihály és Rogán Antal hétfőn nyújtotta be, a parlamenti képviselők kedden sürgősségi eljárásban meg is szavazták, ám a képviselők alig nyomták meg a gombot, máris a módosítása kerül szóba.

Rogán is bejelentette

Kedd délelőtt az MTI parlamenti tudósítása szerint Rogán Antal is elmondta, hogy ha valaki saját maga építkezik, akkor a kormány külön intézkedéssel biztosítja - az építkezés során keletkezett számlák esetében - az áfa visszaigényelhetőségét házanként maximum 5 millió forintig. Rogán Antal szerint "a leggálánsabb rendszer" Lengyelországban működik, a magyar kormány ahhoz igazította javaslatát. Hozzátette: Lengyelországban 7 százalékos áfakulcs van a 150 négyzetméterig terjedő lakásokra és a 300 négyzetméterig terjedő házakra.

Kitért arra, hogy a saját házépítések áfáját is csökkenteni kell, mert az építkezések között 53 százalékot tesznek ki a saját, önerős beruházások. A javaslatban azt tudják vállalni, hogy a következő négy évben érvényesítik az alacsonyabb áfakulcsot, mert reálisan erre az időszakra lehet gazdaságilag tervezni - mondta.

Így működne

Bár a technikáról még végleges döntés nem született Varga Mihály azt tartaná a legkényelmesebb megoldásnak, ha a számlákat a bankokban nyújthatnák be a kedvezményezettek, és a kincstár a banknál vezetett számlára utalná a támogatást. "Az állam a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) kapcsán több bankkal is kapcsolatban áll" - idézte fel. Megjegyezte, hogy számításba jöhet még az adóhivatal és a kincstár is, a kormány is arra törekszik, hogy a legegyszerűbb megoldást biztosítsa.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A számlák összegyűjtése egyértelműen fehéríti ezt az ágazatot, az 5 milliós határt pedig éppen a "számlagyárak beindulása" ellen határozzák meg.

Mivel a kedvezmény csak az új építésű ingatlanokra vonatkozik, a bevételek alakulása - az áfa kiesése, más oldalról viszont, a bővülő fogyasztásnak köszönhetően több áfabevétel, magasabb foglalkoztatottságnak köszönhető növekvő adó- és járulékbevétel - jól megtervezhető lesz. "Mi úgy számolunk, ha az évi 8000-9000 épített ingatlanszámtól el tudunk mozdulni, ha ez megmozdítja a lakásépítési piacot, akkor ennek a szaldója költségvetési szempontból nulla lehet" - jegyezte meg.

Változik a CSOK?

Varga Mihály szerint a csok kiszélesítése a fogyasztói, vásárlói oldalról támogatja a piacot, ezért új önálló rendszerek elindítására most nincs szükség. "Arra van szükség, hogy a több mint negyvenezres érdeklődői kör tapasztalata alapján megnézzük, hol érdemes még a csokon nyitni, de mi azt szeretnénk támogatni, hogy a gyermeket vállalók, a több gyermeket nevelők és a saját új ingatlant építők kapjanak nagyobb lehetőséget" - tette hozzá.

A felújítások lehetséges áfakedvezményét firtató kérdésre a miniszter azt válaszolta, hogy vizsgálják ennek hosszú távú lehetőségét is, hiszen szükség van a felújításokra, korszerűsítésekre tekintettel a hazai lakásállomány nagyságára minőségére, de most "egyszerre csak egy lépést lehet megtenni".

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem