2 °C Budapest

Robbanást hozhat a lakáspiacon az áfacsökkentés

2015. december 14. 17:40

A mai napon benyújtották a kormány gazdaságélénkítést célzó törvénycsomagját, melynek egy régóta várt pontja csökkentené az újlakás-áfát. A tervezet értelmében 2016 és 2019 között a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója - írja a Portfolio.

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutáni bejelentésének megfelelően, a kormány hétfő délután beterjesztette a parlamentnek a lakásáfa csökkentéséről szóló törvényjavaslatát, amely az "Egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról" címet viseli.

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a rendelkezések lehetővé teszik az új építésű lakások esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását.

A hivatalos indoklás szerint a nemzetgazdaság növekedésének érdekében szükséges az új lakások építésének elősegítése. Az előterjesztés szerint az új építésű lakások áfakulcsának csökkentésének és az építésügyi szabályok egyszerűsítésének három célja van: az intézkedés a lakáspiac élénkítésén keresztül hozzájárulna a gazdasági növekedés fellendítéséhez és a foglalkoztatás bővüléséhez, valamint növelné az otthonteremtés esélyét.

Varga Mihály egy rádióműsorban arról nyilatkozott, hogy az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni. A miniszter sajtótájékoztatóján arról is beszélt, hogy lehetővé akarják tenni azt is, hogy ne csak a január 1. utáni adásvételekre vonatkozzon a kedvezmény.

A cél az, hogy ha az adásvétel és a használatbavétel között nem telt el több mint két év, akkor a már folyamatban lévő új lakások értékesítésénél is alkalmazható legyen az alacsonyabb áfakulcs.

A 2016-os központi költségvetést jelentős, több mint 200 milliárd forintos tartalékkal fogadták el, így ha az áfacsökkentés miatt adóbevétel esik ki, az nem fogja befolyásolni a büdzsé mozgásterét

 - mondta el a miniszter.

Korlátozott kedvezmény

Az indoklásban az előterjesztők felidézték, hogy az uniós szabályok szerint a szociálpolitika kereteibe beleférő lakásépítésre alkalmazható a kedvezményes áfakulcs, de csak meghatározott ideig. A szociális lakásépítés definícióját, illetve a kedvezményes kulcs használatának időtartamát viszont a tagállamok határozhatják meg.

A kormány viszonylag egyszerűen definiálta a szociális lakásépítés fogalmát, a javaslat olyan többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Az, hogy a kedvezményes áfakulcsot a jelenlegi tervek szerint mindössze négy évig alkalmaznák, egyrészt tekinthető alkalmazkodásnak az uniós szabályokhoz. A rendelkezés ideiglenes jellegének ugyanakkor van egy olyan olvasata is, hogy a kormány célja a lakáspiac és az építőipar rövid távú fellendítése.

Bár azt senki nem tudhatja előre, hogy 2020-tól újra 27 százalékra emelkedik-e az áfakulcs, egész biztos, hogy a határidő meghúzása gyorsabb cselekvésre készteti majd, mind a fejlesztőket, mind a lakásvásárlókat. Az újlakás ráadásul egy sajátos fogyasztási termék, hiszen az értékesítésre - és azzal együtt az áfa-fizetésre - csak az építkezések befejeződése után (10-16 hónappal a kivitelezés megkezdése után) kerül sor.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ennél is több kelhet

Az eddig nyilatkozó szakmai szerveztek és szakértők többségében egyetértéssel, valamint további javaslatokkal fogadták a tervezett áfacsökkentés hírét. A Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség például "a saját telken építtetők számára is javasolja továbbgondolni a kedvezményes kulcs alkalmazását, hogy a magánszemélyek is igénybe vehessék új lakásépítés esetén, például a megbízott építő vállalkozó számlái alapján".

Hasonló véleményen van a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület is, mely szerint "az alacsonyabb áfa-mérték hozzájárulna az építési ágazat kifehérítéséhez. Amennyiben készül számla, sokkal inkább lennének írásbeli szerződésekkel lefedett teljesítések, ez segítené az építkezőket a garanciális igények érvényesítésében és közvetve hozzájárulna a számon kérhetőséghez és az építési minőség növeléséhez."

Indulhatnak az építkezések

A fejlesztési piac felfutása más lesz, mint a válság előtti aranykorban. A vásárlók tudatosabban válogatnak, a 2000 után épült újszerű lakások pedig bizonyos szintig versenyeznek az új projektekkel. Éppen ezért a fejlesztőknek is pontosabban meg kell ismerniük az igényeket, mert csak az ilyen módon megalapozott projektek lesznek sikeresek. Könnyen lehet, hogy a felfutás tetején, a kedvezőtlenebb lokációkban megvásárolt telkek egy részére sosem fognak kifizetődő projektet építeni már

 - véli Horváth Áron, az ELTINGA vezetője.

A lakáspiacot már több mint egy éve a növekedés jellemzi, mind a tranzakciószámok, mint a használtlakás-árak tekintetében. Egy olyan intézkedés, mely a régóta hiánycikknek számító új lakások építését ösztönzi, egész biztosan kedvező hír a további bővülés szempontjából.

A legtöbb ingatlanfejlesztő jelentős telekállományt halmozott fel az elmúlt években, az építési engedéllyel rendelkező projektek, melyek elindítását eddig csak az akadályozta, hogy "nem jött ki a matek", halomban állnak az íróasztalokon. A közelmúltban számos fejlesztő úgy nyilatkozott, hogy amint sor kerül az áfacsökkentésre, elindítja új projektjeit - hamarosan kiderül, mennyire gondolták ezt komolyan.

A válság évei ugyanis jelentősen átformálták a lakáspiacot, az ingatlanfejlesztők és a lakásvásárlók is óvatosabbak lettek, előbbiek nem indítanak el alapos megfontolás nélkül projekteket, utóbbiak pedig nem vásárolnak meg akármit.

Hosszú évekig a lakáspiaci tranzakciók mindössze 5 százalékát (sőt, az utóbbi negyedévekben inkább csak 1-2 százalékát) tették ki az újlakás-adásvételek, miközben a lakásvásárlók legalább negyede úgy állt neki a keresgélésnek, hogy új építésű ingatlant szeretett volna vásárolni. Pusztán ezekből a számokból kiindulva az első körben elkészülő új lakásokra - melyek valószínűleg a legjobb projektekben helyezkednek majd el - egész biztosan lesz kereslet.

Azt azonban egyelőre szinte lehetetlen megmondani, hogy pontosan milyen volumenben árasztják el új lakások a piacot és az új kínálatra hogyan reagál majd a kereslet. A piacot egész biztosan át fogja rendezni az áfacsökkentés: mind az újlakás-árak, mind a használtlakás-árak alakulását befolyásolhatja az intézkedés, azt viszont egyelőre nem látni, hogy milyen irányban és milyen mértékben.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem