600 ezret bukott a fiatal pár: CSOK-kal húzták le őket

600 ezret bukott a fiatal pár: CSOK-kal húzták le őket

2015. november 18. 16:03

A CSOK igényléséhez kapcsolódó költségek miatt írt nekünk levelet egy olvasónk. Azt kifogásolta, hogy hiába kaphatna több mint 1,5 millió forintot az államtól, a költségek a támogatás közel harmadát is elviszik. Hogyan kerüljük el, hogy ennyit kelljen kifizetni a támogatásért cserébe?

A Családok Otthonteremtési Kedvezményének (CSOK) kérvényezése során sok hibát elkövethetünk, ami gyakran többletkiadásokkal jár. Egy olvasónk arra panaszkodott, hogy hiába kapott volna 1 millió 560 ezer forint támogatást, az igényléssel járó költségek olyan sokba kerültek, hogy végül 1 millió forintnál is kevesebbet használhatott fel az építkezéshez.

Hogy kerülhet ez ennyibe?

Az olvasónk már elkezdte az építkezést, de még nincs használatbavételi engedélye. Az építési engedély csak az ő nevére szól, mint ahogy az építési telek is kizárólag az ő nevén van. A bank elsőként ezt kifogásolta. Szerintük új építési engedélyre van szükség, amin párja is építtetőként szerepel, továbbá ügyvédi, közjegyzői dokumentumot kérnek arról, hogy a telek ne csak a férj tulajdonában legyen. Az igénylők terveik szerint a lakhatási engedély megkérésekor kérnék a tulajdonjog mindkét félre történő bejegyzését.

Építkezésnél a CSOK iránti kérelem benyújtására a használatbavételi engedély kiadása előtt van lehetőség, a kedvezmény már megkezdett építkezéshez is igényelhető. A kormányrendelet tartalmaz bizonyos rendelkezéseket, előírásokat, kritériumokat, aminek meg kell felelni, de a konkrét eljárási rendet nem rögzíti pontosan. Ezért a speciális szabályok egy részét a bankok saját hatáskörben hoznak meg. Ezzel találkozhatott az igénylő a CSOK kérelem benyújtásakor.

Több típusú kiadások merültek fel az olvasónknál, ezeket akár meg is spórolhatta volna:
  • Lakhatási engedély 2 éven túli halasztása forint. (Ha valaki olyan helyen vesz telket, ahol a telek éves ingatlanadója 280 ezer forint, de ha ház van rajta, akkor már csak 20 ezer forint, akkor a 2 év adómentesség lejárta előtt kéri a lakhatási engedélyt). - 280 ezer
  • Új építési engedélyeztetés illetéke. - 50 ezer forint
  • Ügyintézés az engedélyeztetéshez. - 35 ezer forint
  • Elszámolható költségek 25 százalékáról számlát kell adni, tehát mindenképpen vállalkozóval kell megcsinálni (saját magunk nem tehetjük). Ezt ugyan ki kell fizetni, azonban plusz szolgáltatás is jár érte, vagyis a szakember elvégzi helyette az építkezés egy részét. - 105 300 forint
  • Ügyintézés változó, de körülbelül - 35 ezer forint
Ezeket viszont mindenképp ki kell fizetni:
  • Ügyvédi költség az ingatlan tulajdonjogi átvezetésére - 80 ezer forint
  • Közjegyzői hitelesítés 3 példányban - 9 ezer forint
  • Számlanyitás és vezetése az igénylés napjától a kiutalás napjáig, ezt a legtöbb banknál feltétel.

A jogszabály szerint az építendő házban házastársak, élettársak igénylése esetén mindkét félnek az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett tulajdonjoggal kell rendelkeznie. Erre vonatkozóan egyéb előírást a rendelet nem tartalmaz, ezért a bankok belső szabályzata rögzíti az erre vonatkozó eljárási rendet, például azt, hogy nem elég, ha a házastárs, élettárs majd csak a lakhatási engedély megszerzését követően szerez tulajdonjogot az ingatlanban.

Ennek oka az, hogy a CSOK kérelmet már a lakhatási engedély kiadása előtt kell elbírálnia a banknak, s ha a bírálat időpontjában nem teljesül valamely feltétel (például mindkét fél tulajdonszerzése) akkor az igénylő nem lehet jogosult a támogatásra. Ha azonban a CSOK kérelem benyújtásakor már van egy ügyvéd által ellenjegyzett úgynevezett ráépítési megállapodás, amely rögzíti azt, hogy a felépítményben a házastársak milyen arányban szereznek tulajdonjogot, elengedő ahhoz, hogy az igénylők jogosultságot szerezzenek a kedvezményre.

A ráépítési megállapodásból már látszik az, hogy mindketten tulajdonosok lesznek, míg ha az igénylő majd csak a lakhatási engedély megszerzésekor kíván erről intézkedni, az nem teljesíti ezt a feltételt a CSOK jogosultság feltételeinek való megfelelés vizsgálatakor.

A bankok belső szabályzata azt is előírja, hogy az építési engedélyt (egyedülálló igénylő kivételével) az igénylők mindkét tagjának nevére kell kiállítani, vagy amennyiben az építési engedély csak az egyikük nevére szól, úgy ráépítési megállapodást kell készíteni. Amennyiben a bank az egyik fél nevére kiadott építési engedélyt nem fogadja el ráépítési megállapodással kiegészítve sem, az valószínűleg a belső szabályzatban rögzítettek miatt van így.

Nem építhetünk saját magunknak házat?

További problémaként merült fel, hogy a bank a lakhatási engedély kiadása után kiállított számlákat nem fogja elfogadni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A lakhatási engedély és a ház 100 százalékos készültségi foka nem egyenesen arányos. Nem feltétel a lakhatási engedélyhez a lámpabúra, szagelszívó, lábazati kő, terasz beburkolása, tartalék kéményhez faelgázosító rendszer vagy bármilyen alternatív energiaforrás, kerítés stb. A rendelet alapján a CSOK-ot a lakhatási engedély előtt kell igényelni, és kiutalásának feltétele annak megléte. Az elszámolhatóság azonban nincs részletezve

- mondta a Pénzcentrum kérdésére Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

A számlák benyújtásának időpontjára vonatkozóan a CSOK rendelet csupán azt tartalmazza, hogy az építési engedély kiadását legfeljebb 6 hónappal megelőzően kiállított számla fogadható el. Azt, hogy a számlák kiállításának legkésőbbi időpontja mely dátum lehet, szintén a hitelintézetek belső szabályzata tartalmazza, mely szerint a számlát az utolsó részfolyósítás előtt kell kiállítani, továbbá a számlák kelte nem lehet későbbi a lakhatási engedély jogerőre emelkedésének időpontjánál, (kivéve az olyan munkanemeket, melyek elvégzése a használatbavételi engedélyben kikötésként, hiányként szerepelt).

Mit tehetünk, hogy elkerüljük a hatalmas költségeket?

Ha időben tájékozódunk, akkor elkerülhetők az építési engedély módosításával járó költségek, valamint a lakhatási engedély 2 éven túli halasztása következtében felmerülő kiadások. Amennyiben az építési telket a házastársak egyik fele már korábban szerezte, így egyedüli tulajdonos, akkor a másik fél tulajdonszerzésének vagy a ráépítési megállapodásnak a költsége mindenképpen felmerül.

Ne akkor keressük fel első ízben a kedvezményt nyújtó bankot, amikor már a CSOK kérelmünket be szeretnénk nyújtani, hanem érdemes előzetesen tájékozódni, építkezés esetén például még a tervezés szakaszában, az építési engedély benyújtása előtt!

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?