Ebbe fekteti összehaknizott vagyonát Fluor Tomi

2015. október 23. 19:07

Ügyesen bánik a vagyonával Fluor Tomi: az alacsony kamatozású bankbetétek, illetve kétes hátterű Marcsikák és Cirmosok helyett inkább ingtlanpiacban bízik.

Ingatlanba fekteti kemény munkával összespórolt vagyonát Fluor Tomi - derült ki nemrég a 24.hu-nak adott interjújából.

Tomi befektetésének létjogosultságát ma a legtöbb befektetési tanácsadó igazolná, az elmúlt években ugyanis komoly áremelkedés volt tapasztalható a budapesti bérlakás-piacon, míg a lakáshitelek kamatai rég nem látott alacsony szinten vannak. Így ma mindenképp megéri befektetési célú ingatlanvásárlásban gondolkodni, de az járt a legjobban, aki 2-3 éve csapott le a legjobb ajánlatokra.

Akinek van némi tőkéje most akár 6-8, sőt akár 10 százalékos hozammal is kalkulálhat. Arról nem is beszélve, hogy a lakásárak is emelkedésnek indultak, tehát ez a trend is sokat hozhat a konyhára.

A jó befektetéshez viszont körültekintőnek kell lenni, egyáltalán nem mindegy, milyen ingatlant választunk, illetve hogyan kezeljük azt. Összeszedtem a legfontosabb tudnivalókat:

Találj egy tökéletes lakást!

Ne magadnak, hanem a potenciális bérlőnek keress lakást. Ha mindenképp befektetésre vásárolunk, akkor ne befolyásoljon más, mint hogy a lehető legtöbbet tudjuk majd elkérni az adott lakásért. Ha turistáknak szánjuk a lakást, akkor a belvárosban (például a "bulinegyed" környékén), ha egyetemistáknak szeretnénk kiadni, akkor az egyetemek közelében érdemes keresgélni, de a közlekedés mindenképp nagyon fontos.

Pénzügyi tervezés!

Már a lakásvásárlás gondolatának megszületésekor érdemes számolni, hogy mivel is jár a lakásvásárlás és kiadás. Elsőnek is ott az illeték, ami az ingatlan értékének 4 százaléka és még be is kell rendezni az egészet, hiszen úgy gyorsabban találhatunk albérlőt. A készpénzből vásárlók vannak a legjobb helyzetben, nekik csak azt kell megnézniük, hogy mennyit kaphatnak a lakáskiadásból és mennyit hozna a pénzük a bankban. Azoknak viszont, akik hitelből szeretnének lakást, még ennek költségeivel is számolni kell. Ilyenkor a törlesztőrészleket, az önerő által esetlegesen kapható hozamot és a kiadással kapcsolatos költségeket és munkát kell szembeállítanunk az adózott bevétellel. De vegyük számításba azt is, hogy akár hónapokig üresen állhat a lakás, lehetnek üresjáratok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Köss jó bérleti szerződést!

Ezt nem karom túlragozni, bérleti szerződéssel megóvhatod magad az esetleges kellemetlenségektől, pénzügyi veszteségektől. Habár az interneten is találunk példaszerződéseket, de érdemes egyéni igényinkre szabni a bérleti szerződést. Nem érdemes elrettentően szigorú feltételeket szabni, egy megfelelő kaucióval is védhetjük magunkat, amit akár nemfizetés esetén is elvehetünk.

Adózz!

Egymillió forintig a nem turisztikai célú lakáskiadás esetén csak a 16 százalékos szja-t kell befizetni, de ha fölé megy a bevétel már a teljes összegre fizetni kell különböző járulékokat is. A turisztikai célú kiadás adózása viszont még összetettebb. Mindettől függetlenül nem érdemes feketézni, a NAV rendszeresen vizsgálja a szektort, egy esetleges büntetés olyan veszteséget hozhat, amivel akár az egész befektetés borul.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem