15 °C Budapest
CSOK: tízezreket is bukhatunk - nem mindegy, hol igényeljük!

CSOK: tízezreket is bukhatunk - nem mindegy, hol igényeljük!

2015. szeptember 22. 11:00

A CSOK-kérelem leadása a megvalósítható lakáscélokról, az igénylés feltételeiről, valamint a támogatás összegéről szól. Eddig viszont kevés szó esett arról, hogy mennyibe kerül maga az igénylés, milyen díjakat számolnak fel a bankok a Családok otthonteremtési Kedvezményénél.

Tapasztalhattuk, hogy az igénylés feltételeit illetően egységes szabályok szerint járnak el a bankok, viszont nem azonos költségeket számolnak fel ezért. Nem mindegy ugyanis, hogy hitellel együtt vagy hitel nélkül kívánunk a támogatáshoz hozzájutni.

Mennyibe kerül a CSOK, ha hitel nélkül igényeljük?

Bírálati díj

A CSOK-rendelet kimondja, hogy abban az esetben, ha lakáscélját a támogatott személy kölcsön nélkül, csak CSOK igénybevételével valósítja meg, akkor a CSOK elbírálásáért, a jogosultság megállapításáért a pénzintézetek a támogatás összegének 1,5 százalékát, maximum 30 ezer forintot kérhetnek. Ez a bírálati díj nem tartalmazza az értékbecslés, illetve a helyszíni szemle költségét, valamint az igényléshez szükséges tulajdoni lap és térképmásolat árát, ezeket pluszban számolja fel a bank.

Értékbecslés, helyszíni szemle díja

A hitelintézetek saját hatáskörben döntenek arról, hogy kérnek-e értékbecslést vagy csak helyszíni szemlét tartanak, így a díjkülönbséget ez is okozhatja, ráadásul ugyan azért a szolgáltatásért eltérő összeget számíthatnak fel a pénzintézetek.

Tapasztalataink alapján elmondhatjuk, hogy egyedül az OTP Bank elégszik meg a helyszíni szemlével, a többi pénzintézet hivatalos értékbecslést (25 ezer és 37,5 ezer forint közötti összeg) kér a CSOK ügyintézéshez, aminek a díja körülbelül a duplája a helyszíni szemle díjának (15.240 forint). Az értékbecslés díját befolyásolhatja, hogy a támogatást lakásra vagy családi házra igényeljük, illetőleg vásárolunk vagy építünk, bővítünk

 - mondtael Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Építkezés és bővítés esetén a CSOK folyósítása szakaszosan történik, s minden egyes folyósítás előtt a műszaki szakértőnek meg kell állapítani az elért készültségi fokot. A műszaki szakértés díja 15 240 és 19 050 forint között mozog, tehát alkalmanként plusz kiadást eredményez.

Tulajdoni lap, térképmásolat díja

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szintén teljesen bankfüggő, hogy a CSOK kérelemhez milyen tulajdoni lapot kell benyújtanunk. A TAKARNET rendszerből lekért nem hiteles tulajdoni laptól kezdve (ezer forint) a földhivatalból kikért hiteles tulajdoni lap másolatig (6 250) többféle előírással szembesülhetünk. Térképmásolat csak családi ház esetén szükséges, melynek díja jellemzően 3 ezer forint.

Számlavizsgálati díj

Egy olyan bankot találtunk (Erste Bank), amely az építkezéshez, bővítéshez igényelt CSOK esetén a kötelezően benyújtandó számlák ellenőrzésekor számlavizsgálati díjat (2 500 forint) számít fel.

Számlavezetési díj

A CSOK folyósításának feltétele, hogy rendelkezzünk az adott pénzintézetnél lakossági bankszámlával. Számolni kell azzal, hogy a bankszámlának havi számlavezetési díja van, mely bankonként, számlacsomagonként eltérő összeg. Érdemes tehát a CSOK-ot annál a pénzintézetnél igényelnünk, ahol már egyébként is rendelkezünk lakossági bankszámlával.

Egyéb lakásvásárlás miatt felmerülő kiadások:

  • Adásvételi szerződés (ügyvédi munkadíj) jellemzően a vételár 0,5-1,5 százaléka
  • Tulajdonjog bejegyzés illetéke a földhivatal felé 6 600 forint
  • Építési engedély köteles építkezés és bővítés esetén építési/bővítési engedély költsége
  • Az energiatanúsítvány az ingatlan típusától függően 15-30 ezer forintos szakértői díj
  • Hatósági bizonyítvány kiadása: hatósági eljárási illeték 20 ezer forint ("C" energetikai minősítésűnél kedvezőtlenebb energiaosztályú egylakásos lakóépület (pl. családi ház) esetén)
  • OEP igazolás a legalább 180 napos TB jogviszonyról 3 ezer forint
  • NAV igazolás arról, hogy nincs köztartozásunk 2 ezer forint

Mennyibe kerül a CSOK, ha lakáshitellel együtt igényeljük?

Amennyiben a támogatott személy a hitelintézettől lakáscélú kölcsönt is igényelt, a kedvezményére való jogosultság elbírálásért és folyósításáért a hitelintézet díjat vagy egyéb ellenszolgáltatást nem számíthat fel, nem kell számolni tehát a 1,5 százalékos, maximum 30 ezer forintos bírálati díjjal.

Lakáshitel és CSOK együttes igénylése esetén magának a lakáshitelnek a járulékos költségeivel kell számolni (értékbecslés, folyósítási jutalék, közjegyzői okiratba foglalás, földhivatali költségek), melyek egy része a bankok díjelengedési akcióinak köszönhetően minimalizálható. Ezen felül a CSOK igényléshez szükséges egyéb dokumentumok díja ( Egyéb kiadások) merül fel.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?