27 °C Budapest
Albérletben laksz? Erre jobb, ha figyelsz

Albérletben laksz? Erre jobb, ha figyelsz

2015. szeptember 22. 17:05

Magyarországon a lakások több mint kétharmadának van biztosítása, de ez az arány hosszú távon javulhat, ami egyúttal növekedést hozhat a lakásbiztosítási piacon. Rövidtávon azonban egyelőre stagnálás várható - írja a K&H Biztósitó közleményében. A társaság szerint a bérelt lakásban élő fiataloknak is érdemes biztosítást kötniük.

Az utóbbi hónapokban sorra érkeztek a viharok, amelyek rengeteg lakóingatlanban tettek kárt. A biztosítónál a viharokhoz köthető kárbejelentések száma az év első nyolc hónapjában meghaladta a 2500-at, a kárkifizetések összege pedig 92 millió forintra rúgott. Összesen 13 350 lakásbiztosítási kárt rendezett a társaság augusztus végéig, az átlagos kárösszeg pedig 43 600 forint volt, ami 16 000-Ft-al magasabb, mint az előző évben.

A magyar lakásállomány többségében felkészült például a viharokra és a többi, lakásban elképzelhető káreseményre, a GfK piackutató társaság friss felmérése szerint ugyanis tízből hét lakásnak van biztosítása. Azonban a saját lakással nem rendelkező, elsősorban albérletben élő fiatalok azok, akik nem biztosítják a bérelt ingatlant. Ezzel összhangban vannak a biztosító adatai is, a lakásbiztosítással rendelkező ügyfelek átlagéletkora a társaságnál 47 év, míg a bérleményre kötött biztosítások szerződőinek átlagos életkora 44 év.

Mindazonáltal a mostani fiatalok előbb-utóbb saját lakásba költöznek, és még inkább szükségük lesz lakásbiztosításra, ez pedig növekedést eredményezhet a piacon, igaz, csak hosszabb távon

- mondta Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgató-helyettese.

Rövid távon máshogy fest a piac. A lakásbiztosítási portfólió az idén nem indult növekedésnek, és ezzel párhuzamosan egyre élesebb az árverseny, összességében a lakásbiztosítási díjak stagnálására lehet számítani egyéves távlatban - tette hozzá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A szakember egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy a bérelt lakásoknál is érdemes megvizsgálni, hogy van-e biztosítás. Sokszor az a forgatókönyv, hogy a lakást kiadó tulajdonos kizárólag a lakásra köt biztosítást, ami éppenséggel a közvetlen viharkárokra fedezetet nyújt, de a bérlőknek érdemes kiegészítő biztosítást kötniük a saját ingóságaikra, például egy betörés vagy háztartási baleset esetére.

Előfordulhat, hogy a viharral érkező villámcsapások túlfeszültség okoznak a bérelt lakás konnektoraiban, és a bérlő műszaki cikkeiben tesznek kárt. Ilyen esetekben jöhet jól a bérlő saját lakásbiztosítása. Ahhoz, hogy ingóságainkat is biztonságban tudjuk, érdemes alaposan megnézni, mit fedez pontosan a lakás biztosítása

- tette hozzá Kaszab Attila.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?