Ingyenmilliók az államtól? Nem is gondolnád, kik igénylik a CSOK-ot

2015. július 22. 11:31

Az új otthonteremtési támogatással akár több millió forintot is kaphatnak a családok, ha lakást vesznek, mégsem a nagyobb támogatási összegre pályázók körében a legnépszerűbb a CSOK. A Pénzcentrum mutatja, hogy elsősorban kik igénylik a támogatást és milyen lakásokat vesznek a magyar családok.

Július elején indult a Családok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK), amellyel könnyebb lesz lakáshoz jutnia a magyar családoknak. Megszereztük, hogy kik igényelték a támogatást az első két hétben.

Ezeket a lakásokat veszik az igénylők

A CSOK újdonsága elődjéhez, a szocpolhoz képest, hogy már használt lakás után is igényelhető, így nem is meglepő, hogy az első igénylők szinte kizárólag használt lakáshoz igényeltek CSOK-ot

- mondta el kérdésünkre Fitos Szilárd, a Hitelnet.hu portál hitelszakértője.

Emiatt aztán az sem meglepő, hogy a vevők által kiszemelt ingatlanok többsége "C" energetikai besorolású, vagy ennél rosszabb minősítésű. Az aránylag rossz energetikai besorolás miatt a CSOK igénylésekor hatósági bizonyítványt kell beszereznie az ügyfélnek.

A CSOK nem a nagycsaládosok támogatása

A nagycsaládosok több millió forintot is kaphatnak támogatásként, mégsem az ő körükben a legnépszerűbb a CSOK.

Mivel július elsejétől már 1 gyermek után is igényelhető a CSOK, ezért a támogatás iránt érdeklődők között számottevő az egygyermekes háztartások száma, ugyanakkor a legtöbb igénylést a hónap első felében 2 gyermekes családok nyújtották be

- tette hozzá Fitos Szilárd.

Mely esetekben van szükség hatósági bizonyítványra?

CSOK igénylés során hatósági bizonyítvány benyújtására abban az esetben van szükség, ha használt lakóingatlant vásárolunk vagy bővítünk és az ingatlan energetikai minősítése "C" (követelménynek megfelelő) kategóriánál kedvezőtlenebb. Az igazolásra csak egylakásos lakóépület (pl. családi ház) esetén van szükség, társasházi lakás esetében nem kell benyújtani!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hol szerezhető be a hatósági bizonyítvány és mit kell tartalmaznia?

Az igénylőnek csatolni kell a lakóépület fekvése szerinti építésfelügyeleti hatóság által kiállított, 30 napnál nem régebbi hatósági bizonyítványt arról, hogy 2013. január 1-jét követően a lakóépület életveszélyes állapota miatt kötelezés volt-e és a kötelezettség teljesítése megtörtént-e.

Hogyan történik az igazolás kiadása?

Hatósági bizonyítvány igényünket a területileg illetékes építési hatóságnál jelezhetjük írásos kérelmünkben, az előírt dokumentumok benyújtásával. Az igazolások kiadása 10 napon belül történik. Az ügyintézésnek 20 ezer forintos eljárási illetéke van. Az építési hatóság helyszíni szemle során állapítja meg azt, hogy adott ingatlan megfelel-e a kormányrendeletben foglaltaknak.

Ha további kérdéseid vannak az igazolással kapcsolatban, akkorolvasd el korábbi cikkünket a témával kapcsolatban!

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?