0 °C Budapest

Na, így újítsd fel a nyaralódat, ha nyugodt pihenésre vágysz

2015. június 19. 15:35

A nyári fesztivál és buli szezonban fontos, hogy lakásunk, nyaralónk képes legyen a nyugodt pihenés feltételeit biztosítani. Ennek egyik fontos összetevője a csend. Egy új épületnél a hőszigetelésre ma már sokan gondolnak, de a hangszigetelés gyakran még mindig háttérbe szorul.

A nyár a pihenés, a feltöltődés időszaka is. Az épületen kívüli erős zaj negatívan befolyásolja életünket, legyen szó munkavégzésről, tanulásról, vagy pihenésről. Ezért fontos olyan hangszigetelt helységeket kialakítani, amelyek éjjeli nyugalmat biztosítanak, kialakításuk megfelelő ahhoz, hogy lakó- és irodaépületekként használhassuk ezeket.

A kőzetgyapot sűrű szálszerkezetének köszönhetően igen jó hangnyelő tulajdonsággal bír, mivel a hang - mint a levegő mechanikai rezgése - a kőzetgyapot szálain fellépő súrlódás következtében hővé alakul át. Erre a zárt cellás szerkezetű szigetelő habok nem képesek. A kőzetgyapot a beeső hanghullámokat nagymértékben elnyeli, a 100 Hz feletti frekvenciájú hangokat pedig különösen jól.

A kőzetgyapot hőszigetelések így egyúttal kiváló hangszigetelésként is funkcionálnak, még a forgalmas utak mentén álló épületekben is megfelelő körülményeket biztosítanak az épületekben lakók és dolgozók számára - ezzel is növelve az épület komfortját.

A lakásunkba, nyaralónkba beszűrődő zaj fő okai:

  • 1. Épületen kívüli környezeti zajok (pl. közlekedés, szolgáltató tevékenység)
  • 2. Épületen belüli léghangok - áthallás (pl.: beszéd, zene)
  • 3. Épületen belüli kopogó (test)hangok (pl.: födémen, lépcsőn történő járás, mosógép, épületgépészeti eredetű zajok).

A zajszennyezés megengedett mértékére vonatkozó előírások megadják a zajhatárértékeket - a legnagyobb megengedhető zaj nappal és éjszaka -, valamint az egyes határoló szerkezetek hangszigetelési követelményeit. Ennek ellenére az épületek zajvédelme (ellentétben például a hőszigetelés megtervezésével) sajnos ma még nem része az építési tervek nagy részének, pedig az akusztikai hibák a kivitelezést követően egyáltalán nem vagy csak nagy költségek árán javíthatók.

Egy 10 dB-es zajszintkülönbséget az emberi fül a hallatszó hang kétszeres hangerősödéseként (vagy csökkenéseként) érzékeli. A minőségi kőzetgyapot szigeteléssel ellátott falszerkezetek sokak számára biztosítanak zavartalan alvást, ugyanis ez a szigetelés akár 50 dB-es léghanggátlásra is képes, ami megközelítőleg 20 dB-lel több, mint egy szigetelés nélküli, rossz minőségű épület léghanggátlása.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Természetesen, ahogy a zajok forrásának, úgy az ellenük történő védelemnek is számos lehetséges eleme van:

  • 1. vasúti sínpályák alatti rezgésszigetelés
  • 2. zöld zajfogó fal
  • 3. válaszfal szigetelés
  • 4. tetőszigetelés
  • 5. akusztikus álmennyezet
  • 6. padló alatti lépéshang-szigetelés
  • 7. homlokzatszigetelés

A nem megfelelő hangszigetelés csökkenti az életminőséget, megfoszt minket a nyugalomtól. Tehát kiemelten fontos, hogy lakóépületünk megfelelő komfortú és csendes legyen. Azok az épületek, amelyek falszerkezetei, tetői, műszaki berendezései és padlói megfelelő minőségű kőzetgyapottal lettek szigetelve, rendszerint nem engedik se be, se ki a zajokat. A nyílt szálszerkezetű kőzetgyapot hatásosan szigeteli az épületben tartózkodó többi személytől, illetve a külső környezetből származó zajokat.

Az egyedülálló hangszigetelési tulajdonság mellett a kőzetgyapot időálló, élettartama gyakorlatilag az épület élettartamával megegyező. Emellett tűzálló is hiszen egy épülettűznél körülbelül 600-800 fokos hőmérséklet tombol, miközben a kőzetgyapot 1000 fokig hő- és tűzálló. Ez például egy tízemeletes panelépület esetében egyáltalán nem elhanyagolható szempont. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?