Itt a vége a rezsicsökkentésnek?

Itt a vége a rezsicsökkentésnek?

2015. június 15. 09:02

Levelet írt Trócsányi László igazságügyi miniszter az uniós energetikai biztosnak, Miguel Arias Canete-nek, amelyben jelezte, Magyarország több ponton is hajlandó engedni az uniónak rezsiügyben, tudta meg a hvg.hu. Az EU már többször kifogásolta a magyar intézkedéseket és kötelezettségszegési eljárás is indult, a miniszter által még májusban jegyzett levél ennek az egyeztetésnek lehet a része.

Az uniónak elsősorban nem a hatósági árral van problémája, hanem többek között a hálózati tarifarendszerrel, mert úgy véli, hogy az uniós szabályokkal ellentétben egyes fogyasztói csoportokat előnyben részesít másokkal szemben. Kifogásolják ezen kívül azt is, hogy a magyar jog túlságosan leszűkíti azoknak a költségeknek a körét, amelyeket a hálózatok tulajdonosai átháríthatnak a felhasználókra, például azt az illetéket, amelyet a hálózatok hossza után kell fizetniük.

Brüsszel azzal sem ért egyet, hogy Magyarországon a miniszter határozza meg a rendszerhasználati díjak számításának módját, ez ugyanis alááshatja az energiahatóság függetlenségét. A bizottság szerint az sincs rendben, hogy a hatóság olyan rendeleteket adhat ki, amelyeket csak az alkotmánybíróság előtt lehet megtámadni.

Noha arra nem kell számítani, hogy ha Magyarország valóban visszavonulót fúj ezekben a kérdésekben, a lakossági energia ára automatikusan 20-30 százalékkal megugrik, de a lépéseknek lehetnek a végfelhasználói árat is növelő hatásai. Ez pedig tulajdonképpen az utóbbi évek legnépszerűbb politikai termékének, a rezsicsökkentésnek a végét jelentené.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25