6 °C Budapest

A magyar lakások átlagos négyzetméterára: hol mennyit kérnek érte?

2015. június 9. 12:31

Májusban országszerte ismét 12 ezret megközelítő darabszámban cseréltek gazdát lakóingatlanok a Duna House becslése alapján. Tavaly ugyanebben az időszakban 8500-at megközelítő mennyiségről beszélhettünk, vagyis több mint 40 százalékos forgalomnövekedést láthatunk éves szinten. Az idei év eddigi hónapjaihoz képest viszont minimális csökkenés tapasztalható, ami szembemegy a szokásos szezonalitással, az előző években ugyanis május rendre nagyobb forgalmat mutatott áprilisnál.

Feltehetően az előző fél évben tapasztalható felfokozott keresleti és vásárló oldali felfűtöttség kezd némileg csillapodni, amelyet elsősorban a fővárosban tapasztalni a hirtelen megugró árak okán, illetve az is közrejátszhat, hogy sokan a CSOK júliusi bevezetésére várnak. A keresletben nem volt visszaesés, sőt május az idei év második legerősebb hónapja volt. Az áprilisi idei mélypont visszamenőleg láthatóan jel volt a májusi forgalom mérséklődésre, ám az aktuális érték biztató a továbbiakra nézve.

Kelet- Magyarországon 133 ezer, nyugaton 145 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolták a panellakásokat májusban. Ugyanez az érték Pesten 230, Budán 274 ezer forint körül alakult. A téglaépítésű lakásokért a keleti országrészben 150 ezret, nyugaton 189 ezret fizettek. A fővárosi átlagok magasabbak, Pesten 268 ezer, Budán 388 ezer, a Belvárosban 412 ezer forintot fizettek négyzetméterenként.

Országosan nagyjából minden harmadik megvásárolt ingatlan gyengébb műszaki állapotban volt (lakható, illetve felújítandó), ezen belül Nyugat-Magyarországon vásároltak a legtöbben kifejezetten felújításra szoruló lakást (9%). Ugyanitt minden huszadik ingatlan (5%) új építésű volt. Ebből a típusból mindenhol csak kisebb arányban vásároltak a vevők, Budapesten mindössze 1 százalékot tettek ki az új építésű lakóingatlanok a teljes forgalomból.

A fővárosban vásárolni szándékozók közül majdnem minden ötödik megjelölte potenciális lokációként a XIII. kerületet, ami így továbbra is a legnépszerűbbnek számít. A szomszédos VI., VII. és XIV. kerületek sem sokkal maradtak le, a vevőjelöltek több mint 17 százaléka ezekben is szívesen nézelődik. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, a potenciális vásárlók több mint 17 százaléka jelölte meg.

A fővárosban magas, 37 százalék volt a befektetési céllal vásárlók aránya, akik átlagosan 18,5 millió forintért vettek lakásokat. Ugyanitt a nagyobba költözők és az elsőlakás vásárlók egyenlő mértékben, 17-17 százalékban voltak jelen a piacon. A vevők státuszát vizsgálva a magukat vállalkozónak vallók voltak a legtöbben 28 százalékban, akik átlag 23 millió forint körüli összeget költöttek lakóingatlanra. Vidéken a legtöbb vásárlás oka nagyobba költözés volt. Közel minden harmadik ilyen volt, 110 négyzetméteres lakásokat vettek, átlagosan 16,4 millióért. A befektetők itt csak 21 százalékban voltak jelen, 7,7 millió körül költöttek 54 négyzetméter körüli lakásokra. Minden második vevő beosztottnak vallotta magát, 69 négyzetméteres lakásokat vettek 9,4 milliós átlagon.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A budapesti eladók több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy az eladás hátterében nagyobba költözés áll. Ők 53 négyzetméteres ingatlanjaiktól váltak meg, átlag 17,7 millióért. Kissebbe az eladók 27 százaléka vágyik, ők 93 négyzetméteres ingatlanjukat adták el. Minden negyedik eladó örökölt ingatlantól vált meg átlag 13 millió forintért. Vidéken is a legtöbben nagyobba mennének. Minden harmadik ingatlant ezért adtak el, átlag 10,7 millióért. Örökölt ingatlant az eladók 30 százaléka értékesített 8,2 millióért. Kissebbe minden ötödik menne, ők 87 négyzetméteres ingatlantól váltak meg átlag 12,7 millió forintért.

Vidéken a vevők 41 százaléka választott 40-60 négyzetméter közötti ingatlant. A tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva az látszik, hogy míg 2014 májusában a tranzakciók harmada 100 ezer forintos négyzetméterár körül zajlott, addig idén csak 22 százalékuk esett ebbe a kategóriába. Pest megyében kiugró a 200-250 ezer forintos ársáv ugrása. Egy éve csupán a tranzakciók 8 százaléka történt itt, idén viszont már minden negyedik.

Budán erős a különbség a két év összehasonlításában, ami a négyzetméterárakat tekinti. 350 ezer forint fölött egy éve még csak az adásvételek 22 százaléka zajlott, idén májusban már közel a fele. A megvett ingatlanok fajlagos árában is fölfelé tolódás tapasztalható, ezen belül a 40 millió fölöttiek aránya 12 százalékról 19 százalékra ugrott. Pesten ugyanez a helyzet, itt 200 ezer forintos négyzetméterár alatt csökkent nagyot a tranzakciók aránya, a drágábbak javára. Fajlagos árat vizsgálva egy éve még az 5-10 milliós sáv volt a legerősebb, idén már a 10-15 közöttié.

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm