25 °C Budapest
A magyar lakások átlagos négyzetméterára: hol mennyit kérnek érte?

A magyar lakások átlagos négyzetméterára: hol mennyit kérnek érte?

2015. június 9. 12:31

Májusban országszerte ismét 12 ezret megközelítő darabszámban cseréltek gazdát lakóingatlanok a Duna House becslése alapján. Tavaly ugyanebben az időszakban 8500-at megközelítő mennyiségről beszélhettünk, vagyis több mint 40 százalékos forgalomnövekedést láthatunk éves szinten. Az idei év eddigi hónapjaihoz képest viszont minimális csökkenés tapasztalható, ami szembemegy a szokásos szezonalitással, az előző években ugyanis május rendre nagyobb forgalmat mutatott áprilisnál.

Feltehetően az előző fél évben tapasztalható felfokozott keresleti és vásárló oldali felfűtöttség kezd némileg csillapodni, amelyet elsősorban a fővárosban tapasztalni a hirtelen megugró árak okán, illetve az is közrejátszhat, hogy sokan a CSOK júliusi bevezetésére várnak. A keresletben nem volt visszaesés, sőt május az idei év második legerősebb hónapja volt. Az áprilisi idei mélypont visszamenőleg láthatóan jel volt a májusi forgalom mérséklődésre, ám az aktuális érték biztató a továbbiakra nézve.

Kelet- Magyarországon 133 ezer, nyugaton 145 ezer forintos négyzetméterenkénti áron vásárolták a panellakásokat májusban. Ugyanez az érték Pesten 230, Budán 274 ezer forint körül alakult. A téglaépítésű lakásokért a keleti országrészben 150 ezret, nyugaton 189 ezret fizettek. A fővárosi átlagok magasabbak, Pesten 268 ezer, Budán 388 ezer, a Belvárosban 412 ezer forintot fizettek négyzetméterenként.

Országosan nagyjából minden harmadik megvásárolt ingatlan gyengébb műszaki állapotban volt (lakható, illetve felújítandó), ezen belül Nyugat-Magyarországon vásároltak a legtöbben kifejezetten felújításra szoruló lakást (9%). Ugyanitt minden huszadik ingatlan (5%) új építésű volt. Ebből a típusból mindenhol csak kisebb arányban vásároltak a vevők, Budapesten mindössze 1 százalékot tettek ki az új építésű lakóingatlanok a teljes forgalomból.

A fővárosban vásárolni szándékozók közül majdnem minden ötödik megjelölte potenciális lokációként a XIII. kerületet, ami így továbbra is a legnépszerűbbnek számít. A szomszédos VI., VII. és XIV. kerületek sem sokkal maradtak le, a vevőjelöltek több mint 17 százaléka ezekben is szívesen nézelődik. Budán a XI. kerület a legnépszerűbb, a potenciális vásárlók több mint 17 százaléka jelölte meg.

A fővárosban magas, 37 százalék volt a befektetési céllal vásárlók aránya, akik átlagosan 18,5 millió forintért vettek lakásokat. Ugyanitt a nagyobba költözők és az elsőlakás vásárlók egyenlő mértékben, 17-17 százalékban voltak jelen a piacon. A vevők státuszát vizsgálva a magukat vállalkozónak vallók voltak a legtöbben 28 százalékban, akik átlag 23 millió forint körüli összeget költöttek lakóingatlanra. Vidéken a legtöbb vásárlás oka nagyobba költözés volt. Közel minden harmadik ilyen volt, 110 négyzetméteres lakásokat vettek, átlagosan 16,4 millióért. A befektetők itt csak 21 százalékban voltak jelen, 7,7 millió körül költöttek 54 négyzetméter körüli lakásokra. Minden második vevő beosztottnak vallotta magát, 69 négyzetméteres lakásokat vettek 9,4 milliós átlagon.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A budapesti eladók több mint harmada nyilatkozott úgy, hogy az eladás hátterében nagyobba költözés áll. Ők 53 négyzetméteres ingatlanjaiktól váltak meg, átlag 17,7 millióért. Kissebbe az eladók 27 százaléka vágyik, ők 93 négyzetméteres ingatlanjukat adták el. Minden negyedik eladó örökölt ingatlantól vált meg átlag 13 millió forintért. Vidéken is a legtöbben nagyobba mennének. Minden harmadik ingatlant ezért adtak el, átlag 10,7 millióért. Örökölt ingatlant az eladók 30 százaléka értékesített 8,2 millióért. Kissebbe minden ötödik menne, ők 87 négyzetméteres ingatlantól váltak meg átlag 12,7 millió forintért.

Vidéken a vevők 41 százaléka választott 40-60 négyzetméter közötti ingatlant. A tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva az látszik, hogy míg 2014 májusában a tranzakciók harmada 100 ezer forintos négyzetméterár körül zajlott, addig idén csak 22 százalékuk esett ebbe a kategóriába. Pest megyében kiugró a 200-250 ezer forintos ársáv ugrása. Egy éve csupán a tranzakciók 8 százaléka történt itt, idén viszont már minden negyedik.

Budán erős a különbség a két év összehasonlításában, ami a négyzetméterárakat tekinti. 350 ezer forint fölött egy éve még csak az adásvételek 22 százaléka zajlott, idén májusban már közel a fele. A megvett ingatlanok fajlagos árában is fölfelé tolódás tapasztalható, ezen belül a 40 millió fölöttiek aránya 12 százalékról 19 százalékra ugrott. Pesten ugyanez a helyzet, itt 200 ezer forintos négyzetméterár alatt csökkent nagyot a tranzakciók aránya, a drágábbak javára. Fajlagos árat vizsgálva egy éve még az 5-10 milliós sáv volt a legerősebb, idén már a 10-15 közöttié.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?