20 °C Budapest
Programajánló gyereknapra: így oldd meg fillérekből

Programajánló gyereknapra: így oldd meg fillérekből

2015. május 27. 12:15

Magyarországon 1931 óta ünnepeljük a gyereknapot, május utolsó vasárnapján. Ilyenkor a kicsik vagy ajándékot kapnak, vagy elviszik őket a szülők valamelyik közeli programra. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője néhány pénztárcabarát, pénzügyekkel kapcsolatos játékötletet gyűjtött össze erre a napra.

Hazánkban május utolsó vasárnapján az egész országban számtalan gyerekprogramot rendeznek, döntően arcfestéssel, lufikkal, gyermek-előadásokkal, mesejátékokkal, koncertekkel, kézműveskedéssel. Bármennyire is ingyenesek ezekre a rendezvényekre a belépők, a körhintákon, pónilovagláson, ugrálóvárakon általában fizetni kell, így

nap végére több ezer forintot elköltenek a szülők. Ha emellett valamilyen játékot, ajándékot is vásárolnak, az újabb ezer forintokkal emeli a költségeket.

Annak érdekében, hogy ne költekezzünk túl, tervezzük meg a napot előre, közösen. Szabjunk egy keretet, és nap közben is egy gyors fejszámolással ellenőrizzük, mennyi pénzünk maradt még a kitűzötthez képest. Így a fiatalok is átlátják, mik a lehetőségeik, és ez is hatékony eszköze a tudatosságra nevelésnek.

A gyereknapon a kicsiknek a szülőkkel való háborítatlan együttlét és a közös élmény a meghatározó. Ha pár nappal előbb elkezdünk az eseményre készülni, szétnézünk a lehetőségek között, magunk is pénztárcabarát, szórakoztató vagy akár játékos, oktató programokat is szervezhetünk, miközben tudatosabban tervezhetünk a költségekkel. Némi ötleteléssel ugyanis nemcsak a környékbeli felkínált események közül választhatunk, hanem magunk is szervezhetünk saját gyereknapi programot.

Rendezzünk a barátokkal, rokonokkal pikniket!

Akár a saját kertünkben, akár egy közeli parkban eltölthetünk egy vidám napot a gyerekekkel. Készüljünk velük együtt: beszéljük meg, mire van szükség, mit és mennyiért tudunk megvásárolni hozzá, mi az, ami otthonról vihető, például meglévő játék, így az most nem kerül pénzbe. Szervezzük meg közösen a napot vagy hagyjuk, hogy a gyerekek döntsék el egy programlista alapján, mit szeretnének csinálni, így a költségeket is keretek közé tudják szorítani a szülők, ugyanakkor a gyerekek is azzal töltik a napot, amihez épp a leginkább kedvük van. Ha együtt számoljuk ki a költségeket, tervezünk, nemcsak játszunk, de észrevétlenül oktatjuk is a kicsiket.

Rendezzünk kincskeresést!

Akár a kertben vagy a lakásban is megvalósítható, igaz, ez is némi előkészületet igényel a szülők részéről. Készítsünk kis feladatkártyákat a gyerekeknek, amiket megoldva eljuthatnak az újabb állomáshoz, majd végül a kincshez. A feladványok között szerepeltethetünk akár mindennapi pénzügyi kérdéseket is: például számolják ki egy bevásárlólista alapján, mennyibe kerül egy uzsonna összeállítása, akár több megoldás közül választva ki a jót. Az összeg meghatározhatja, mennyit lépjen előre a gyerek a következő feladványhoz. Kapcsolhatunk kérdést családi kiadásokhoz is, például mondja meg, mit kell először kifizetni vagy megvenni, ha megkapják a szülők a fizetést: a fűtésszámlát, a benzint a kocsiba vagy a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Döntése alapján keresheti a következő kártyát a radiátornál, a garázsban a kocsinál vagy a hűtőnél például.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Gyereknapon egy napra megfordíthatjuk a szerepeket is: a szülő lehet a gyerek és fordítva. Adjunk egy keretösszeget a kicsinek nap elején, amiből ő szervezheti meg a család napját! Így nem csak érdekes programokban lehet együtt részünk, de nap végén átbeszélhetjük, meddig tartott a pénzből, mikor fogyott el, ha másmilyen programot választunk, esetleg több mindenre lehetett volna költeni vagy sem. Jövőre pedig újra próbálkozhat a kicsi egy újabb gyereknap megszervezésével, így évről évre játszva gyakorolja a tervezést, beosztást

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?