1 °C Budapest

Programajánló gyereknapra: így oldd meg fillérekből

2015. május 27. 12:15

Magyarországon 1931 óta ünnepeljük a gyereknapot, május utolsó vasárnapján. Ilyenkor a kicsik vagy ajándékot kapnak, vagy elviszik őket a szülők valamelyik közeli programra. A K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő meghirdetője néhány pénztárcabarát, pénzügyekkel kapcsolatos játékötletet gyűjtött össze erre a napra.

Hazánkban május utolsó vasárnapján az egész országban számtalan gyerekprogramot rendeznek, döntően arcfestéssel, lufikkal, gyermek-előadásokkal, mesejátékokkal, koncertekkel, kézműveskedéssel. Bármennyire is ingyenesek ezekre a rendezvényekre a belépők, a körhintákon, pónilovagláson, ugrálóvárakon általában fizetni kell, így

nap végére több ezer forintot elköltenek a szülők. Ha emellett valamilyen játékot, ajándékot is vásárolnak, az újabb ezer forintokkal emeli a költségeket.

Annak érdekében, hogy ne költekezzünk túl, tervezzük meg a napot előre, közösen. Szabjunk egy keretet, és nap közben is egy gyors fejszámolással ellenőrizzük, mennyi pénzünk maradt még a kitűzötthez képest. Így a fiatalok is átlátják, mik a lehetőségeik, és ez is hatékony eszköze a tudatosságra nevelésnek.

A gyereknapon a kicsiknek a szülőkkel való háborítatlan együttlét és a közös élmény a meghatározó. Ha pár nappal előbb elkezdünk az eseményre készülni, szétnézünk a lehetőségek között, magunk is pénztárcabarát, szórakoztató vagy akár játékos, oktató programokat is szervezhetünk, miközben tudatosabban tervezhetünk a költségekkel. Némi ötleteléssel ugyanis nemcsak a környékbeli felkínált események közül választhatunk, hanem magunk is szervezhetünk saját gyereknapi programot.

Rendezzünk a barátokkal, rokonokkal pikniket!

Akár a saját kertünkben, akár egy közeli parkban eltölthetünk egy vidám napot a gyerekekkel. Készüljünk velük együtt: beszéljük meg, mire van szükség, mit és mennyiért tudunk megvásárolni hozzá, mi az, ami otthonról vihető, például meglévő játék, így az most nem kerül pénzbe. Szervezzük meg közösen a napot vagy hagyjuk, hogy a gyerekek döntsék el egy programlista alapján, mit szeretnének csinálni, így a költségeket is keretek közé tudják szorítani a szülők, ugyanakkor a gyerekek is azzal töltik a napot, amihez épp a leginkább kedvük van. Ha együtt számoljuk ki a költségeket, tervezünk, nemcsak játszunk, de észrevétlenül oktatjuk is a kicsiket.

Rendezzünk kincskeresést!

Akár a kertben vagy a lakásban is megvalósítható, igaz, ez is némi előkészületet igényel a szülők részéről. Készítsünk kis feladatkártyákat a gyerekeknek, amiket megoldva eljuthatnak az újabb állomáshoz, majd végül a kincshez. A feladványok között szerepeltethetünk akár mindennapi pénzügyi kérdéseket is: például számolják ki egy bevásárlólista alapján, mennyibe kerül egy uzsonna összeállítása, akár több megoldás közül választva ki a jót. Az összeg meghatározhatja, mennyit lépjen előre a gyerek a következő feladványhoz. Kapcsolhatunk kérdést családi kiadásokhoz is, például mondja meg, mit kell először kifizetni vagy megvenni, ha megkapják a szülők a fizetést: a fűtésszámlát, a benzint a kocsiba vagy a vasárnapi ebéd hozzávalóit. Döntése alapján keresheti a következő kártyát a radiátornál, a garázsban a kocsinál vagy a hűtőnél például.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Gyereknapon egy napra megfordíthatjuk a szerepeket is: a szülő lehet a gyerek és fordítva. Adjunk egy keretösszeget a kicsinek nap elején, amiből ő szervezheti meg a család napját! Így nem csak érdekes programokban lehet együtt részünk, de nap végén átbeszélhetjük, meddig tartott a pénzből, mikor fogyott el, ha másmilyen programot választunk, esetleg több mindenre lehetett volna költeni vagy sem. Jövőre pedig újra próbálkozhat a kicsi egy újabb gyereknap megszervezésével, így évről évre játszva gyakorolja a tervezést, beosztást

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a K&H Vigyázz, Kész, Pénz! pénzügyi vetélkedő zsűritagja.

 

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem