11 °C Budapest

Jól jár az, aki most vesz lakást

2015. április 29. 14:25

A jelenlegi piaci környezetben jó üzlet lehet lakásba fektetni. A kiadási célú lakásvásárlással 6,4-7,4 százalékos hozamot lehet elérni, mely két tényezőből áll, a lakás bérbe adásával 3,4-4,4 százalékos hozam nyerhető, míg a jövőbeli lakás felértékelődésnek köszönhetően további 3 százalékos hozamra lehet számítani-foglalta össze Budai Ákos, a Lakás 2015 szakértője.

A 2008-ban kirobbant válság hatására a lakásárak jelentősen estek 2014-ig, miközben a bérleti díjak emelkedtek, ami kedvező helyzetbe hozta a kiadási célú lakásvásárlókat. A jegybanki alapkamat lecsökkenésével párhuzamosan a befektetők nagy számban kerestek pénzük kamatoztatására alternatív lehetőségeket. A tavalyi évtől kezdődően sokan ismét felfedezték maguknak a lakáspiacot, és ma is nagyon jelentős a lakásvásárlók körében a befektetők aránya. Az élénkülés irányába hatott, hogy a lakásárak növekedésnek indultak, az elmúlt pár hónapban pedig kiderült, a piac nem fordul vissza, valóban a felívelés időszakába léptünk. De szintén a befektetési célú lakásvásárlások malmára hajtja a vizet, hogy az elmúlt időszakban kirobbant brókerbotrányok sokak kedvét elvették a pénzügyi termékek vásárlásától.

Mennyit lehet nyerni? Akár 7,4 százalékos hozamot

Bár a lakáspiacon valóban jó befektetési lehetőségek adódhatnak, hibás azt gondolni, hogy pusztán a bérleti díj lakásárral történő leosztásával kapott hozamokat nyerhetünk - mondta el Budai Ákos, a Lakás 2015 Kiállítás és Vásár szakértője. A kalkulációnál figyelembe kell venni, hogy a lakás vételhez illetékfizetési kötelezettség is tartozik, ami 4 százalék, illetve az egyéb adminisztrációs költségek - mint például az ügyvédi díj - szintén elérhetik az vételár 1 százalékát. Ezek mellett minimális felújítási költséggel is számolni kell, amire a vételár 5 százalékos nagysága kalkulálható költségként. Amennyiben a lakáskiadás ügynök segítségével történik, a jutaléka 2 havi bérleti díj is lehet, de a saját bérbeadás esetén is számolni kell azzal, hogy az év nem minden hónapjára lehet bérlőt találni, ezért a számítások során 10 hónapos bérbeadási időszaknál többel nem érdemes kalkulálni. Fontos tényező, hogy a lakás bérbeadásból származó jövedelem után személyi jövedelemadót kell fizetni, amelynek mértéke 16 százalék.

Mindezen tényezőket figyelembe véve a számításaink szerint a bérleti díj jövedelemből keletkező hozam 3,4 és 4,4 százalék között lehet, amihez hozzáadódik a lakások várható 3 százalékos éves felértékelődése, így éves szinten a kiadási célú lakásvásárlással összességében 6,4 és 7,4 százalék közötti hozamok érhetőek el - mondta el Budai Ákos.


Figyeljünk a kockázatokra

A bérbeadási célú lakásvásárlásnál nem szabad azonban elfelejteni, hogy a befektetés tárgya, az ingatlan egy jóval kevésbé likvid eszköz, mint mondjuk a bankbetét, vagy a pénzügyi termékek, az értékesítés több hónapot is igénybe vehet. Szintén a mérlegelendő szempontok közé tartozik, hogy a kiadási célú lakásvásárlás nem tartozik a teljesen kockázatmentes befektetések közé, kulcsfontosságú a megfelelő bérlő megtalálása. Ráadásul egyelőre a jogi környezet sok esetben nagyobb védelmet nyújt a bérlőknek, mint az eladók számára. A Lakás 2015 szakértője szerint az ebből fakadó kockázatokat némileg csökkentheti, ha a bérbeadás megfelelően szabályozott jogi keretek között történi, és a tulajdonos bejelenti a lakásbérbeadásból származó jövedelmét. Ez utóbbi annál is inkább indokolt, mivel komoly szankciókra számíthatnak az adóhatóságtól az ezt elmulasztók, az ellenőrzéshez pedig elég akár egy-két elégedetlen szomszéd bejelentése.

NEKED AJÁNLJUK
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

NAPTÁR
Tovább
2024. március 3. vasárnap
Kornélia
9. hét
Március 3.
A Sabin-csepp napja
Március 3.
Vadvédelmi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 3. 16:06
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem