18 °C Budapest

Ismét áll a bál Győzikééknél: Zuglóba vezetnek a szálak

2015. január 19. 16:31

Százezreket követel zuglói lakásuk egykori albérlőjétől a Gáspár-família. Bár a fiatalember szűrét elvileg már bő egy hete kitették, holmiját azóta is hét alakat alatt őrzik. Vajon ehhez van joga Gáspáréknak, vagy akármelyik főbérlőnek?

H. Márk a Borshoz fordult segítségül, miután földönfutó lett a Gáspár család miatt. Egy évvel ezelőtt bérelte ki a zuglói lakást, melynek szerződését Győzike írattatta vele alá. Múlt héten azonban jött a fekete leves, és egyik pillanatról a másikra kitették a szűrét. A vagyontárgyait azonban csak 250 ezer forint fejében szerették volna visszadni.

Százezret vittem az első találkozóra. Győzike apukája jött, átvette. Azóta két időpontot is megbeszéltünk, mindkettőre fizettem költöztetőcéget is, de Gáspárék nem jöttek. Majd újabb húszezret adtam át. Azóta újabb pénzeket követelnek, a ruháim meg lassan egy hete be vannak zárva hozzájuk. Informatikus vagyok, a számítógépem, mindenem náluk. Egy ruhában vagyok egy hete. Azt elismerem, két ajtó megsérült bent, de 260 ezer kaucióm is náluk van, abból biztosan kijönne. A telefont azonban már alig veszik fel nekem

- mesélte kétségbeesve Márk.

Mivel a pontos tényeket nem ismerjük, így nehéz megállapítani, hogy jelen esetben a Gáspár-családnak, vagy korábbi albérlőjüknek van-e igaza. Általánosságban azonban nem árt leszögezni, hogy bizonyos jogok (és kötelezettségek természetesen) mindkét félt megilletik. Na persze csak és kizárólag akkor, ha a két fél kötött bérleti szerződést.

Albérletet keresel? E nélkül inkább ne!

  • Szerződés nélkül semmi esetre! A lakások és helyiségek bérletére vonatkozó lakástörvény leginkább a bérbeadó kezét köti, bérbevevőként jobban jársz, ha van szerződésed.
  • Ne írj alá sablonszerződést! Minél pontosabb egy szerződés, annál egyszerűbb a dolga az albérlőnek, ha tisztázni szeretne egy-egy kérdést.

Albérletben laksz? Így kerülhetsz utcára

  • Figyelj a felmondási időre! A felmondási időnél érdemes minél konkrétabb időintervallumokat megadni a szerződésben. Ha erről mégsem rendelkezik pontosan a dokumentum, akkor a felmondási idő a legextrémebb esetben sem lehet kevesebb 15 napnál, és az azonnali felmondás fogalma a vonatkozó törvény számára ismeretlen.
  • Tartozás esetén sem rakhatnak azonnal az utcára! Ha azért mond fel a bérbeadó, mert valami miatt nem fizeted a bérleti díjat, akkor - hacsak a szerződés erről másként nem rendelkezik - a felmondás előtt köteles a fizetésre felszólítani, illetve tájékoztatni arról, hogy nemfizetés esetén felmondja a szerződést. Amennyiben nem rendezed a tartozásod nyolc napon belül, a bérbeadó további nyolc napon belül felmondhat.
  • 3 hónap az azonnali felmondás! A bérbeadónak természetesen joga van indoklás nélkül is felmondani a szerződést, ebben az esetben - a törvény értelmében - három hónap a felmondási idő, azaz ennyi időt biztosítania kell arra, hogy másik albérletet kereshess. Ha a megadott vagy a szerződésben rögzített határidőre sem költözöl ki, akkor sem tehet ki csak úgy a főbérlő: bíróság előtt kell bizonyítania, hogy nem vagy jogosult tovább használni a lakást.
  • Mi lesz a kaucióval? A kaució összegét, valamint azt, hogy mire terjed ki, és mi lesz a sorsa a szerződés lejártakor, fontos a szerződésben rögzíteni. A kaució az esetek többségében vagy lelakható, vagy visszajár a bérleti szerződés lejártakor. Ha a megállapodásban szereplő határidő előtt költözöl, a tulajdonosnak joga van megtagadni a kaució teljes összegének visszaadását.

NEKED AJÁNLJUK
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04