Ki mondta, hogy csak a ruhaboltokban vannak hatalmas akciók?

Ki mondta, hogy csak a ruhaboltokban vannak hatalmas akciók?

2015. január 9. 06:02

A karácsony utáni leárazások messze nem érnek véget a ruházati szaküzletekben: az is találhat kedvezőbb árakat, aki lakberendezési termékeket, műszaki cikkeket vásárolna. A Pénzcentrum megmutatja azt is, mire érdemes figyelni.

A január hagyományosan a leárazások szezonja. Sokan keresik fel ilyenkor a bevásárlóközpontokat - kedvezményes árak, akciós termékek után kutatva. Jól fogynak ilyenkor az eredeti árnál 30-70 százalékkal olcsóbb télikabátok, csizmák, sífelszerelések is.

A leárazások azonban messze nem csak a ruházati termékeket érintik. Az év eleji akciókat ugyanígy érdemes keresni a lakberendezési áruházakban, a műszaki cikkeknél, vagy a drogériákban is.

Most vegyünk terítőt és függönyt

A téli-nyári vásár már évek óta visszatérő akciós időszak, amire a vásárlók várnak és készülnek. Van, aki ilyenkor vásárolja meg akár 50 százalékos kedvezménnyel a karácsonyi kiegészítőket, dekorációs termékeket a következő év ünnepi időszakához - tudta meg a Pénzcentrum a Kikától.

A Kika minden évszakban hirdet egy hosszabb-rövidebb akciós időszakot. Karácsony után kezdődik a téli vásár, majd márciusban és októberben 2 hétig tartó, több termékcsoportot érintő promóciós időszak van - pl: 100 termék 1/2 áron, vagyaz ún.Crazy Days - és június végétől indul a nyári vásár. Természetesen nem csak a ruházatban, a lakberendezésben is lehet szezonalitást találni: télen a karácsonyi díszek, gyertyák, ünnepi terítékek, függönyök, asztalneműk kiárusítása kezdődik, a nyári időszakban a kerti termékek kiárusítása a vásár fő témája.

A lakberendezési láncnál év végén, december 27-én indult a téli vásár, és egészen február elejéig tart. Az áruházakban egyrészt megtalálhatják a vevők a prospektusaikban is meghirdetett akciókat, melyek egy-egy termékcsoportra érvényesek, ezeknél a kedvezmények mértéke 10-15%. A vásári időszakban konkrét termékek is leértékelésre kerülnek, melyek az 50 százalékos árcsökkenést is elérhetik. A téli vásár egyik meghatározó akciója a január 11-i (vasárnapi) 11 százalékos kedvezmény, ami minden termékre érvényes.

Mint megtudtuk, a Kikánál minden termékcsoportban vannak leértékelt termékek, a nappali-, étkezőbútoroktól egészen az apró kiegészítőkig, függönyökig, lakástextíliákig.

Azt tanácsolják, vásárlóknak érdemes figyelni az aktuális kéthetente megjelenő prospektusokat és a hirdetéseket is, melyekben az árucsoportos akciók vannak hirdetve. Fontos tudni, hogy az áruházakban a vásárlók egyes termékeket akár 50 százalékos kedvezménnyel is megvásárolhatnak, de a kedvezményes áruk kínálata áruházanként változó.

Műszaki cikkeket is megéri most venni

A vásárlók nagyon kedvelik, szinte már várják ezeket az akciókat, hiszen egy műszaki termékbe történő beruházás nem kis tétel, és a magyar piac igen árérzékeny - mondta el a Pénzcentrumnak Fajcsi Róbert, az Euronics Műszaki Áruházláncot üzemeltető Vöröskő Kft. kereskedelmi ügyvezető igazgatója.

A műszaki áruházláncnál valamennyi termékcsoport részt vesz az év eleji leárazásokban: január elején indult el a készletkisöprő akciójuk, amely több száz terméket érint hálózat szinten. Ez a kampány egész januárban tartani fog, de a kereskedelmi szektor sajátossága, hogy akciók, leárazások folyamatosan vannak egész évben. A termékválaszték nagy része olyan termékekből áll, amelyek a technika fejlődésével együtt folyamatosan újulnak meg, ezáltal egy ma még friss és modern termék hamar válik kifutóvá, amit akciókkal tudnak "kifuttatni".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kedvezmények mértéke 5-50% között mozog, melyet a szezonalitás - amit a termékcsoport határoz meg - és a vásárlói kereslet is befolyásol. Általában elmondható, hogy az IT- és telekommunikációs szektor azok, amelyeknél a termékkör gyorsabban változik, itt a termékek élettartama sokkal rövidebb, és a vásárlók is gyakrabban cserélik ezeket.

A drogériák mellett a sportszereknél is érdemes körülnézni

Azok is találnak alacsony árakat, akik a drogériákban keresgélnek. Ilyenkor nem csak a karácsonyi ajándékcsomagokat lehet féláron megvásárolni, hanem a parfümöknél is nagy akciókba futhatunk. A különleges, csak természetes alapanyagokat tartalmazó kozmetikumokat is leárazzák ilyenkor.

Bár szezonális termékek, de a sportfelszereléseknél is kedvező árakat találhatunk. A síszezon szinte még csak most kezdődött, de több nagy sportszerboltban is leértékelt áron vásárolhatjuk meg a léceket vagy a sisakokat. Sőt, sok helyen a klasszikus családi szánkó is olcsóbb.

Mire figyeljünk?

Fontos tudnunk, hogy akciós termék esetén is ugyanazon jogokkal rendelkezünk, mintha nem leértékelt terméket vettünk volna. Azaz megilletnek bennünket a szavatossági, jótállási jogaink, függetlenül az árcsökkenéstől, mely meglehetősen gyakori karácsony táján. Mindez alól egyetlen kivétel van: ha azért akciós az áru, mert valamilyen hibája van, és ezt a vásárláskor a tudomásunkra hozzák, ezen hiba miatt nem reklamálhatunk.

Szintén gyakorta találkozunk azzal a kereskedői módszerrel, melynek értelmében a hibás termék javítása, vagy ugyanolyan árura történő cseréje helyett egy másik, hasonló árucikket ajánlanak fel részünkre, akár plusz ráfordítás nélkül, akár további ráfizetés mellett. Azaz levásárolhatjuk a hibás termék árát, akár egy kapott kupon, vagy bón segítségével. Természetesen elfogadhatjuk ezen felkínált lehetőséget, de nem kötelezhet bennünket a kereskedő a levásárlásra, azt nem vagyunk kötelesek elfogadni, és ragaszkodhatunk szavatossági, jótállási jogainkhoz.

Azt is tudnunk kell, hogy tartós fogyasztási cikk esetén - melynek körét jogszabály határozza meg, ide tartoznak tipikusan a műszaki, háztartási cikkek többek között -, ha a vásárlástól számított három munkanapon belül élünk hibás termék miatt csereigénnyel, úgy nem hivatkozhat a kereskedő arra, hogy az esetleges aránytalan többletköltség miatt inkább javítja csere helyett a terméket. Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos: vásárlás előtt alaposan tájékozódjunk az egyes termékekről és lehetőségeinkről. Ha pedig hibásnak minősül az áru, ne féljünk élni lehetőségeinkkel, merjük jogainkat érvényesíteni.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?