24 °C Budapest

Ami vidéken házár, az Pesten négyzetméterár

Pénzcentrum
2014. július 19. 11:01

Egymillió forintból vehetünk akár egy 100 négyzetméteres felújítandó Zala megyei házat. Vagy - az egymilliót további 170 ezer forinttal kiegészítve - egy fővárosi, II. kerületi újépítésű, panorámás lakás 63 négyzetméteréből egyet. Milliós négyzetméter árak az egyik, míg egy millió forint körülii vételár, tízezer forintos négyzetméter ár a másik oldalon. Az Otthon Centrum szerint ez is jól illusztrálja a lakáspiacon található, akár kétszázszoros árkülönbségeket.

Az ingatlanok ára alapvetően azok jellemzőitől; többek között elhelyezkedésüktől, komfort fokozatuktól, állapotuktól, építésük évétől, belső beosztásuktól függ. "Az elsődleges érték-meghatározó tényező természetesen a lokáció, ami nem csak a földrajzi elhelyezkedést jelenti" - véli Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője. - "Azonos címen, akár azonos társasházban lévő lakások ára között is jelentős különbség lehet attól függően, hogy például milyen kilátás nyílik a lakásból, milyen a benapozottság, van-e erkély, és még sorolhatnánk."

Egymilliós teljes ár és egymilliós négyzetméter árak az eladott ingatlanoknál

A 2014 első félévében az OC-n keresztül eladott ingatlanok közül a négyzetméter árat tekintve a legolcsóbb és a legdrágább között 117-szeres volt a különbség. A legolcsóbb, kereken 10.000 Forintos négyzetméter árat elérő ingatlan egy családi ház volt Zala megyében. A ház a XIX. század végén épült, 2 szobás, 100 négyzetméteres, erősen felújítandó. Ellenpárja egy újépítésű társasházi lakás a főváros II. kerületében. A lakás négy éve épült, alapterülete 63 négyzetméter és egy 28 négyzetméteres terasz is tartozik hozzá. A lakás 74 milliós vételára önmagában nem kiugró budapesti viszonylatban, de ha a 74 milliót a 63 négyzetméteres alapterülethez viszonyítjuk, akkor 2014 első felében ehhez a 1,17 milliós négyzetméter árhoz nem találtunk hasonlót.

Ha vidéken keressük a legdrágább négyzetméter árat, akkor Siófokig kell utaznunk. Ott 2014 első félévben kelt el egy 76 négyzetméteres, 1 + 2 fél szobás lakás, 46 négyzetméteres terasszal közvetlenül a Balaton parton több mint fél millió forintos négyzetméterenkénti árért.

A fővárosban az első félévben a legolcsóbb négyzetméterárú ingatlan egy X. kerületi 54 négyzetméteres lakás volt, amely négyzetméterenként alig 74 ezer forintos áron cserélt gazdát. Az 1935-ben épült, felújított házban lévő lakás felújítandó, fűtését egy cserépkályha biztosítja.

A teljes vételárat tekintve a legolcsóbb ingatlan az idei első félévben a már bemutatott zalai családi ház volt, a maga 1 milliós vételárával.

A legdrágább ingatlan Budapesten cserélt gazdát, 170 millió forintért. A XII. kerületi családi ház 2000-ben épült, 5 szinten és 592 négyzetméteren, 9 szobával. Az úszómedencés ház vételára rekord az első félévben, de 287 ezer forintos négyzetméterára átlagosnak mondható. A fővároson kívül a legmagasabb áron egy szentendrei családi ház cserélt gazdát, a 200 négyzetméteres, 5 szobás ház 85 millió forintért kelt el. Budapesten a legolcsóbb ingatlan 2 millió forintért cserélt gazdát, a IV. kerületben. A 9 négyzetméteres lakáshoz egy 15 négyzetméteres kertrész is tartozik.

A kínálat még extrémebb

Az közvetítő kínálatában jelenleg szereplő legolcsóbb és legdrágább ingatlan között még jelentősebb a különbség. A négyzetméter árát tekintve legalacsonyabb árú ingatlan egy tanya Ladánybenén. A 170 négyzetméteres ingatlant négyzetméter ára 9 400 forint. Ennek több mint kétszázszorosa a pesti Duna parton kínált 143 négyzetméteres lakás négyzetméterára. A dunai panorámás, saroklakás kínálati négyzetméter ára kicsivel 2 millió forint fölött van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A vételárát tekintve legdrágább ingatlan az közvetítőnél, a maga 1,4 milliárd forintos árával, a főváros XIV. kerületében található. A 22 szobás, 1444 négyzetméteres villához egy csaknem 5.000 négyzetméteres telek tartozik. Ellenpárja, azaz a legkevesebbért kínált ingatlan, a Pécshez közeli Mánfán található, 1,3 millió forintos, 51 négyzetméteres családi ház. A ház vályog falazatú és erősen felújítandó, vagy elbontandó.

Nem a méret számít! - a legkisebb és legnagyobb ingatlanok

Kalandozásunkat az ingatlanpiaci extrémitásokban nem fejezhetjük be anélkül, hogy az alapterületeket ne vizsgálnánk meg. A 2014 első félévében az Otthon Centrumon keresztül eladott ingatlanok közül a legkisebb, egyben a fővárosban kínált legolcsóbb ingatlan is. A IV. kerületi 9 négyzetméteres lakás galériázható, ami esetében jelentős területnövekedéssel kecsegtet. A lakás négyzetméter ára kicsivel a budapesti átlag alatt van, 222 ezer forint.

A vidéki mezőnyben a legkisebb eladott ingatlan Győrben található. Az egyszobás lakás 14 négyzetméteres, 2011-ben alakították ki, újszerű, teljes értékű fürdőszobával.

A legnagyobb - 2014 első hat hónapjában gazdát cserélt - ingatlan alapterülete 620 négyzetméter. A főváros XIV. kerületében, 1910-ben épült és 2008-ban felújított villaépületben 14 szoba található, és tartozik hozzá egy 300 négyzetméteres kert is. A vidéki legnagyobb alapterületű ingatlan Siófok közelében található. A 650 négyzetméteres kúriához saját halastó és 5 hektáros birtok tartozik.

Nem csak a már eladott, hanem a kínálatban lévő ingatlanok között is találhatunk hasonló szélsőségeket az alapterületet tekintve. A legkisebb ingatlan a főváros VIII. kerületében egy 13 négyzetméteres egyszobás lakás. A legnagyobb pedig egy családi ház Budapesten, a III. kerületben a maga 1 740 négyzetméterével.

 

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05