24 °C Budapest

Életveszélyes készülékek: átcímkézéssel verik át a fogyasztókat

Pénzcentrum
2014. április 17. 09:30

Ugyanolyan megdöbbentő eredményt hozott a szén-monoxid-mérők újbóli bevizsgálása, mint a tavaly őszi. Tízből kilenc mérő nem megfelelő, így akár életveszélyest is jelenthetnek a családokra. A tavalyi bejelentés után a kereskedők az olcsó, rossz termékeket felárazták, hogy jó minőségűnek tűnjenek - írja a Népszabadság.

Tavaly ősszel egy szaklap bevizsgáltatta a piacon kapható szén-monoxid-mérőket. Akkor tizenegyből mindössze kettő volt megfelelő, ezért a Fogyasztóvédemi Főfelügyelőséghez fordultak. A főfelügyelőség is hasonlóan döbbenetes eredményre jutott: a tíz vizsgált mérőből egy felelt meg az elvárásoknak.

A tavalyi bejelentés után szakemberek azt nyilatkozták, hogy érdemes lenne mindenkinek inkább a 12-15 ezer forintos készülékeket megvásárolnia. A piac reakciója érdekes volt: a kereskedők a korábban 3-6 ezer forintos termékeket ebbe a magasabb árkategóriába emelték. Az olcsóbb berendezésekről viszont egyértelműen kiderült, hogy tévesen (például az új bútorokból kipárolgó gőzre is) vagy pedig nem megfelelő időben riasztanak. Ezzel családok tízezrei lehetnek hamis biztonságérzetük miatt életveszélyben.

A szén-monoxid (és annak nem megfelelő mérése) által okozott probléma valós. 2013. szeptemberétől idén április közepéig több mint négyszázan szenvedtek el enyhébb mérgezést vagy valamilyen sérülést, 15 embert pedig már nem lehetett megmenteni.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?