18 °C Budapest

Nincs igény új lakásokra, bár támogatás van rá

2014. február 14. 09:31

Nőtt az építőipar, de új lakás alig épült - írja a Népszava.

2005 óta tavaly nőtt először az építőipar teljesítménye, közel tíz százalékkal haladta meg a tavalyit. Az épületek építése tíz körüli, az infrastrukturális létesítményeket is magukba foglaló egyéb építmények építése közel kilenc százalékkal nőtt 2012-höz képest - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A tavalyi növekedés elsősorban az ipari épületek építésének köszönhető, a lakásépítések továbbra is csökkentek. Az iparágat a felújítások húzhatják fölfelé. Az állami intézkedések, kamattámogatások egyelőre nem jártak eredménnyel, az emberek nem szívesen vesznek fel még kedvezményes hitelt sem.

Az építőipari cégek több mint fele a jelenlegi helyzetben a létszám megtartásával, a bérek és egyéb juttatások szinten tartásával, valamint új értékesítési, szolgáltatási piacok keresésével próbál talpon maradni - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a tagjai körében végzett felmérés eredményét. Koji László, a szakszövetség ügyvezető alelnöke közölte, a beruházások nagy része állami, vagy uniós forrásokból épül. Az áthúzódó beruházások, valamint a szintén főleg állami pénzekből épülő stadionok idén is növelik az ágazat teljesítményét.

Az építőipar idén nem számolhat nagy ingatlanfejlesztésekkel, sem a lakossági megrendelések szaporodásával.

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?