Ennyit ér most egy ártéri ingatlan Magyarországon

Pénzcentrum
2013. június 17. 09:07

Megoszlanak a vélemények az árvíz által érintett területek ingatlanpiacának jövőbeli sorsáról. Míg a közvetítők egy része szerint egy időre el lehet felejteni a folyóparti bizniszt, más úgy látja, a víz varázsa akkora, hogy csak kihalásos alapon lehet a parton ingatlanhoz jutni.

A következő fél-egy évben várhatóan nullához közelít majd az érdeklődés a szigetközi, árvízzel, belvízzel érintett ingatlanok iránt, de gyorsan feledésbe is merülnek az elárasztott házakat ábrázoló képek, és minden visszatér a szokásos kerékvágásba - mondta lapunknak Bubla Zoltán, az Openhouse mosonmagyaróvári irodájának szakértője.

A vízpart varázsa hamar elfeledteti a veszélyt

Véleménye szerint addig, amíg az idő nem burkolja jótékony homályba az árvizes beszámolókat, az árcsökkentés sem segít. Tapasztalatai szerint az érdeklődők elöször a vízbetörést firtatják, amelynek hallatán minden vásáslási kedv eltűnik. Ugyanakkor, 2006-os emlékei alapján arra számít, hogy a folyóparti árakat megfizetni képes vásárlók hamar visszatérnek. Mint megjegyzi, a szigetközi vízparti házak 30-50, de akár 100 százalékkal , a mosonmagyaróváriak is legalább 30 százalékkal drágábbak lehetnek az ugyanolyan minőségű, de a folyótól távolabbi társaiknál, amelyeknek kereslet híján maga az értékesítése is nehézkes.

A Szigetközben csak néhány településen építkeztek az ártérben, így elsősorban nem is az árvíz, inkább a belvíz okoz gondot az ingatlantulajdonosoknak, főleg Győrzámoly, vagy Dunaszeg környékén, ahol az érintett ingatlanok, az ártériekkel együtt egyáltalán nem kapósak - erősítette meg Czafik Tamás, a Deal Real kft. ügyvezetője.

Jobb nem csak az eladó információira támaszkodni

Zimányi Péter, a Dunakanyar Ingatlancentrum vezetője egyenesen úgy látja, évekre el lehet felejteni a Dunakanyar vízparti ingatlanait. A szakember kifejtette, ez egyáltalán nem ár kérdés, mert egyszerűen nincs olyan alacsony ár, ami egy ilyen árvíz után, beáltható időn belül vonzóvá tehetne egy elázott családi házat. Az elöntött házak piaci pozícióját több példán keresztül bemutatva elmondja,Tahiban egy még a 2006-os árvíz nyomait a nappaliban is magán viselő épületet a mostani áradás előtt 15 millióért hirdettek meg, szemben az ugyanolyan kategóriájú, de védett helyen állóval, amelynek 25 millió az ára. Dunabogdányban pedig egy szintén vízparti, minden luxussal felszerelt ingatlan - amelynek a nappalijában többször is a plafonig emelkedett a vízszint - piacra dobásánál első lépésben 120 milliós árral próbálkozott a tulajdonos, amelyből szakaszosan előbb 80, legutóbb pedig 39 millió lett, vevő azonban még így sem jelentkezett.

Sajátos szeglete a piacnak a vízparti telkeké, melyeknek az eladói végképp nem bocsátkoznak részletekbe a víz pusztítását illetően, viszont már az első meghirdetésnél jóval a szokásos piaci ár alá mennek, megelőzve az alkudozást és megsaccolva az árvíz miatt indokolt extra építési költségeket, de az általuk belőtt diszkont árból további engedményekre már nem hajlandók. Zimányi szerint a sorból lefelé erősen kilógó áron kínált ingatlanok jó eséllyel mind az árvíztől veszélyeztetett területen találhatóak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még sorállásra is van példa

Közel sem látja ilyen borúsan a vízparti piacot Haraminé Papp Ildikó, a Nagymaros - Ildikó Ingatlan iroda vezetője. Ha lenne eladó vízparti ingatlana, azonnal lennének rá érdeklődők, mert ezekhez szinte csak kihalásos, előjegyzéses alapon lehet hozzájutni - hangsúlyozta kérdésünkre. Mint elmondta, a 2002-es árvíz után sokan próbáltak Nagymaroson és térségében fél áron vásárolni, s akkoriban végbe is ment egy jelentősebb ácsökkenés.

A válság óta azonban már csak a különleges, értékálló kínálatnak van keletje, s a dunai panorámás, vízparti nyaralók mindenképpen ebbe a csoportba tartoznak, árvíz miatti árcsökkenésről pedig szó sincs. A vízpart szerelmesei a kert végében hullámzó Dunáért, a saját kikötőért, a panorámáért cserébe bevállalják az öt-hat évente megjelenő árhullámot - fogalmaz a szakértő, aki szerint noha a 10-15 százalékos alku nagy átlagban benne van az adásvételekben, a Duna-part a kivétel, ahol a 10 százalékot sem éri el az engedmény mértéke.

Jellemzőnek tartja, hogy míg Nagymaros Sólyom-szigeten a vízparti ingatlanok jó áron, szinte egy hét alatt elkelnek, a víztől távolabb hiába eladó minden második ház, még féláron sincs vevő, s ugyanez a helyzet a Váci út Duna-parti, illetve attól távolabbi oldalán. Igaz, a parti házak 70-80 százaléka itt is pillérekre épült, azaz árvízbiztos - teszi hozzá Haraminé Papp Ildikó.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 3. péntek
Balázs
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?