15 °C Budapest

Ennyit ér most egy ártéri ingatlan Magyarországon

Pénzcentrum
2013. június 17. 09:07

Megoszlanak a vélemények az árvíz által érintett területek ingatlanpiacának jövőbeli sorsáról. Míg a közvetítők egy része szerint egy időre el lehet felejteni a folyóparti bizniszt, más úgy látja, a víz varázsa akkora, hogy csak kihalásos alapon lehet a parton ingatlanhoz jutni.

A következő fél-egy évben várhatóan nullához közelít majd az érdeklődés a szigetközi, árvízzel, belvízzel érintett ingatlanok iránt, de gyorsan feledésbe is merülnek az elárasztott házakat ábrázoló képek, és minden visszatér a szokásos kerékvágásba - mondta lapunknak Bubla Zoltán, az Openhouse mosonmagyaróvári irodájának szakértője.

A vízpart varázsa hamar elfeledteti a veszélyt

Véleménye szerint addig, amíg az idő nem burkolja jótékony homályba az árvizes beszámolókat, az árcsökkentés sem segít. Tapasztalatai szerint az érdeklődők elöször a vízbetörést firtatják, amelynek hallatán minden vásáslási kedv eltűnik. Ugyanakkor, 2006-os emlékei alapján arra számít, hogy a folyóparti árakat megfizetni képes vásárlók hamar visszatérnek. Mint megjegyzi, a szigetközi vízparti házak 30-50, de akár 100 százalékkal , a mosonmagyaróváriak is legalább 30 százalékkal drágábbak lehetnek az ugyanolyan minőségű, de a folyótól távolabbi társaiknál, amelyeknek kereslet híján maga az értékesítése is nehézkes.

A Szigetközben csak néhány településen építkeztek az ártérben, így elsősorban nem is az árvíz, inkább a belvíz okoz gondot az ingatlantulajdonosoknak, főleg Győrzámoly, vagy Dunaszeg környékén, ahol az érintett ingatlanok, az ártériekkel együtt egyáltalán nem kapósak - erősítette meg Czafik Tamás, a Deal Real kft. ügyvezetője.

Jobb nem csak az eladó információira támaszkodni

Zimányi Péter, a Dunakanyar Ingatlancentrum vezetője egyenesen úgy látja, évekre el lehet felejteni a Dunakanyar vízparti ingatlanait. A szakember kifejtette, ez egyáltalán nem ár kérdés, mert egyszerűen nincs olyan alacsony ár, ami egy ilyen árvíz után, beáltható időn belül vonzóvá tehetne egy elázott családi házat. Az elöntött házak piaci pozícióját több példán keresztül bemutatva elmondja,Tahiban egy még a 2006-os árvíz nyomait a nappaliban is magán viselő épületet a mostani áradás előtt 15 millióért hirdettek meg, szemben az ugyanolyan kategóriájú, de védett helyen állóval, amelynek 25 millió az ára. Dunabogdányban pedig egy szintén vízparti, minden luxussal felszerelt ingatlan - amelynek a nappalijában többször is a plafonig emelkedett a vízszint - piacra dobásánál első lépésben 120 milliós árral próbálkozott a tulajdonos, amelyből szakaszosan előbb 80, legutóbb pedig 39 millió lett, vevő azonban még így sem jelentkezett.

Sajátos szeglete a piacnak a vízparti telkeké, melyeknek az eladói végképp nem bocsátkoznak részletekbe a víz pusztítását illetően, viszont már az első meghirdetésnél jóval a szokásos piaci ár alá mennek, megelőzve az alkudozást és megsaccolva az árvíz miatt indokolt extra építési költségeket, de az általuk belőtt diszkont árból további engedményekre már nem hajlandók. Zimányi szerint a sorból lefelé erősen kilógó áron kínált ingatlanok jó eséllyel mind az árvíztől veszélyeztetett területen találhatóak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Még sorállásra is van példa

Közel sem látja ilyen borúsan a vízparti piacot Haraminé Papp Ildikó, a Nagymaros - Ildikó Ingatlan iroda vezetője. Ha lenne eladó vízparti ingatlana, azonnal lennének rá érdeklődők, mert ezekhez szinte csak kihalásos, előjegyzéses alapon lehet hozzájutni - hangsúlyozta kérdésünkre. Mint elmondta, a 2002-es árvíz után sokan próbáltak Nagymaroson és térségében fél áron vásárolni, s akkoriban végbe is ment egy jelentősebb ácsökkenés.

A válság óta azonban már csak a különleges, értékálló kínálatnak van keletje, s a dunai panorámás, vízparti nyaralók mindenképpen ebbe a csoportba tartoznak, árvíz miatti árcsökkenésről pedig szó sincs. A vízpart szerelmesei a kert végében hullámzó Dunáért, a saját kikötőért, a panorámáért cserébe bevállalják az öt-hat évente megjelenő árhullámot - fogalmaz a szakértő, aki szerint noha a 10-15 százalékos alku nagy átlagban benne van az adásvételekben, a Duna-part a kivétel, ahol a 10 százalékot sem éri el az engedmény mértéke.

Jellemzőnek tartja, hogy míg Nagymaros Sólyom-szigeten a vízparti ingatlanok jó áron, szinte egy hét alatt elkelnek, a víztől távolabb hiába eladó minden második ház, még féláron sincs vevő, s ugyanez a helyzet a Váci út Duna-parti, illetve attól távolabbi oldalán. Igaz, a parti házak 70-80 százaléka itt is pillérekre épült, azaz árvízbiztos - teszi hozzá Haraminé Papp Ildikó.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?