Kaszálj te is lakáskiadással: 5 tipp a kezdéshez

Pénzcentrum
2013. június 14. 05:00

Az átlagos ember most két dolgot lát a pénzügyi világból. Szinte semmi kamatot adnak a betétekre és a lakások valahogy nagyon olcsók, még a hitelek törlesztőrészlete is alacsonyabb mostanában. Aki ezeket a tényeket összerakja rögtön elgondolkozik azon, hogy érdemes-e kiadásra lakást venni? A Pénzcentrum.hu összeszedte, hogy mire kell figyelnie azoknak, akik befektetési céllal ingatlant vásárolnak.

1. Találj egy jó lakást
Ami nem is olyan egyszerű, hiába van szinte átláthatatlan kínálat a megfelelő lakás megtalálása a legtöbb lakás nem alkalmas kiadásra. Először is keressük meg a megfelelő környéket, ha mindenképp befektetésre vásárolunk, akkor ne befolyásoljon más, mint hogy a lehető legtöbbet tudjuk majd elkérni az adott lakásért. Ha turistáknak szánjuk a lakást akkor a belvárosban, ha egyetemistáknak szeretnénk kiadni, akkor az egyetemek közelében érdemes keresgélni, de a közlekedés mindenképp nagyon fontos. Albérletkeresőknek ez az egyik legfontosabb szempont a választáskor.

Budapesten lakást vásárlók ilyen szempontból szerencsések, hiszen a válság óta a belvárosban is a Metro vonalak közvetlen közelében is találhatnak olcsón kiadásra alkalmas lakásokat. Budapest kerületeit az Otthontérkép segítségével is összehasonlíthatjuk, ahol az átlag négyzetméter árak mellett sok hasznos információt találunk a környékről.

Ne magadnak, hanem a potenciális albérlőnek keress lakást. Ezt a belső kialakításánál is érdemes szem előtt tartani, akár szakember tanácsát kérni, hiszen ez később magasabb bérleti díjat jelenthet számunkra.

Százezret is kereshetsz a lakásoddal éjszakánként << Nem vicc, tényleg ennyit keres, olvasd el, hogyan!

2. Számolj
Második lépésnek írtuk a pontos pénzügyi tervezést, de igazából már a lakásvásárlás gondolatának megszületésekor érdemes számolni, hogy mivel is jár a lakásvásárlás és kiadás. Elsőnek is ott az illeték, ami az ingatlan értékének 4 százaléka és még be is kell rendezni az egészet, hiszen úgy gyorsabban találhatunk albérlőt.

A készpénzből vásárlók vannak a legjobb helyzetben, nekik csak azt kell megnézniük, hogy mennyit kaphatnak a lakáskiadásból és mennyit hozna a pénzük a bankban, azoknak a hitelből szeretnének lakást érdemes szétnézni a BankRáció.hu oldalán. Mi is megírtuk, de itt is jól látszik, hogy a támogatott lakáskölcsönök elérték a törvénybe foglalt minimumot, 6 százalékot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Törlesztőrészleket, az önerő által esetlegesen kapható hozamot és a kiadással kapcsolatos költségeket és munkát kell szembeállítanunk az adózott bevétellel. Vegyük számításba, hogy akár hónapokig üresen állhat a lakás, lehetnek üresjáratok.

3. Köss jó bérleti szerződést
Az interneten is találunk példaszerződéseket, de érdemes egyéni igényinkre szabni a bérleti szerződést. Nem érdemes elrettentően szigorú feltételeket szabni, egy megfelelő kaucióval is védhetjük magunkat, amit akár nemfizetés esetén is elvehetünk. Jogi tanácsot is kérhetünk az első szerződés elkészítésekor.

4. Számolj a jövővel

Az ingatlanbefektetés elsősorban hosszú távú befektetés és az ingatlan értékének változása egyáltalán nem mellékes tényező. Most a piac épp lejtőn van, bár összességében már egy ideje stagnálásról beszélhetünk. Ez a mélypont jó idő lehet a keresgélésre és a vásárlásra. A hosszú távú befektetést minimum 5 évre érdemes érteni, hiszen ennyi idő után már nincs szja fizetési kötelezettség a lakás eladása esetén. Egyébként 16 százalékot kell fizetni a vételi és az eladási ár különbségére.

+5. Adózz(, jó sokat)
Egymillió forintig a nem turisztikai célú lakáskiadás esetén csak a 16 százalékos szja-t kell befizetni, de ha fölé megy a bevétel már a teljes összegre fizetni kell különböző járulékokat is. A turisztikai célú kiadás adózása még összetettebb, amit a korábbi cikkünkben részletesen ki is veséztünk. >> Kiadod a lakásodat? Eszedbe ne jusson enélkül üzletelni! >>

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. október 1. 16:57
Az építkezés csúszása miatt nem tudták még az új mérőlabort teljesen üzembe helyezni, ezért az ezzel...
Bankmonitor  |  2023. október 1. 13:18
Jócskán akadt az elmúlt időszakban bosszankodni való, komoly gazdasági viszontagságok tették próbára...
Kasza Elliott-tal  |  2023. szeptember 30. 18:00
Befejeztem az eladásokat, eladtam mindent, amit akartam. Összességében lefeleztem az osztalék portfó...
Holdblog  |  2023. szeptember 30. 06:35
Minden esély megvan rá, hogy a G7-országok importtilalmat fognak elrendelni Oroszországgal szemben a...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. október 1. vasárnap
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM