26 °C Budapest

Kaszálj te is lakáskiadással: 5 tipp a kezdéshez

Pénzcentrum
2013. június 14. 05:00

Az átlagos ember most két dolgot lát a pénzügyi világból. Szinte semmi kamatot adnak a betétekre és a lakások valahogy nagyon olcsók, még a hitelek törlesztőrészlete is alacsonyabb mostanában. Aki ezeket a tényeket összerakja rögtön elgondolkozik azon, hogy érdemes-e kiadásra lakást venni? A Pénzcentrum.hu összeszedte, hogy mire kell figyelnie azoknak, akik befektetési céllal ingatlant vásárolnak.

1. Találj egy jó lakást
Ami nem is olyan egyszerű, hiába van szinte átláthatatlan kínálat a megfelelő lakás megtalálása a legtöbb lakás nem alkalmas kiadásra. Először is keressük meg a megfelelő környéket, ha mindenképp befektetésre vásárolunk, akkor ne befolyásoljon más, mint hogy a lehető legtöbbet tudjuk majd elkérni az adott lakásért. Ha turistáknak szánjuk a lakást akkor a belvárosban, ha egyetemistáknak szeretnénk kiadni, akkor az egyetemek közelében érdemes keresgélni, de a közlekedés mindenképp nagyon fontos. Albérletkeresőknek ez az egyik legfontosabb szempont a választáskor.

Budapesten lakást vásárlók ilyen szempontból szerencsések, hiszen a válság óta a belvárosban is a Metro vonalak közvetlen közelében is találhatnak olcsón kiadásra alkalmas lakásokat. Budapest kerületeit az Otthontérkép segítségével is összehasonlíthatjuk, ahol az átlag négyzetméter árak mellett sok hasznos információt találunk a környékről.

Ne magadnak, hanem a potenciális albérlőnek keress lakást. Ezt a belső kialakításánál is érdemes szem előtt tartani, akár szakember tanácsát kérni, hiszen ez később magasabb bérleti díjat jelenthet számunkra.

Százezret is kereshetsz a lakásoddal éjszakánként << Nem vicc, tényleg ennyit keres, olvasd el, hogyan!

2. Számolj
Második lépésnek írtuk a pontos pénzügyi tervezést, de igazából már a lakásvásárlás gondolatának megszületésekor érdemes számolni, hogy mivel is jár a lakásvásárlás és kiadás. Elsőnek is ott az illeték, ami az ingatlan értékének 4 százaléka és még be is kell rendezni az egészet, hiszen úgy gyorsabban találhatunk albérlőt.

A készpénzből vásárlók vannak a legjobb helyzetben, nekik csak azt kell megnézniük, hogy mennyit kaphatnak a lakáskiadásból és mennyit hozna a pénzük a bankban, azoknak a hitelből szeretnének lakást érdemes szétnézni a BankRáció.hu oldalán. Mi is megírtuk, de itt is jól látszik, hogy a támogatott lakáskölcsönök elérték a törvénybe foglalt minimumot, 6 százalékot.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Törlesztőrészleket, az önerő által esetlegesen kapható hozamot és a kiadással kapcsolatos költségeket és munkát kell szembeállítanunk az adózott bevétellel. Vegyük számításba, hogy akár hónapokig üresen állhat a lakás, lehetnek üresjáratok.

3. Köss jó bérleti szerződést
Az interneten is találunk példaszerződéseket, de érdemes egyéni igényinkre szabni a bérleti szerződést. Nem érdemes elrettentően szigorú feltételeket szabni, egy megfelelő kaucióval is védhetjük magunkat, amit akár nemfizetés esetén is elvehetünk. Jogi tanácsot is kérhetünk az első szerződés elkészítésekor.

4. Számolj a jövővel

Az ingatlanbefektetés elsősorban hosszú távú befektetés és az ingatlan értékének változása egyáltalán nem mellékes tényező. Most a piac épp lejtőn van, bár összességében már egy ideje stagnálásról beszélhetünk. Ez a mélypont jó idő lehet a keresgélésre és a vásárlásra. A hosszú távú befektetést minimum 5 évre érdemes érteni, hiszen ennyi idő után már nincs szja fizetési kötelezettség a lakás eladása esetén. Egyébként 16 százalékot kell fizetni a vételi és az eladási ár különbségére.

+5. Adózz(, jó sokat)
Egymillió forintig a nem turisztikai célú lakáskiadás esetén csak a 16 százalékos szja-t kell befizetni, de ha fölé megy a bevétel már a teljes összegre fizetni kell különböző járulékokat is. A turisztikai célú kiadás adózása még összetettebb, amit a korábbi cikkünkben részletesen ki is veséztünk. >> Kiadod a lakásodat? Eszedbe ne jusson enélkül üzletelni! >>

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 16. 10:22
Az ATV műsorvezetője Facebook-kommentben reagált arra az elhíresült hétfői esetre, amikor Magyar Pét...
Bankmonitor  |  2024. június 14. 13:38
A napokban jelent meg az MNB negyedéves statisztikai jelentés a biztosítási, és ezen belül az életbi...
ChikansPlanet  |  2024. június 14. 13:07
Egyre többet tesz hozzá a gazdaság növekedéséhez a tisztaenergia: a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA...
Holdblog  |  2024. június 14. 08:14
Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább...
A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 16. vasárnap
Jusztin
24. hét
Június 16.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem