Véget vetnek a kéményseprő-mutyinak? Itt a jelentés

Pénzcentrum
2013. április 29. 16:37

A szolgáltató nem tisztítja a kéményeket, de a bejelentése nyomán az építési hatóság érdemi vizsgálat nélkül kötelezi a tulajdonosokat sokszor több százezer forintba kerülő munkálatok elvégzésére. A használaton kívül helyezett kémény után is szolgáltatási díjat számláznak ki. Életveszélyesnek nyilvánítanak kéményeket, mert nincs kiépítve kéményseprő-járda. Az ombudsman panaszbeadványokat kivizsgálva megállapította, hogy a jogszabályok ellentmondásosak és alkalmat adnak az önkényes jogalkalmazásra - olvasható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján.

A kéményseprő-ipari tevékenység gazdasági jellegű, az elvégzett munkáért a szolgáltató ellenértéket követelhet. A közszolgáltatót azonban további jogkörrel a szabályozás nem hatalmazza fel, ez a jogkör a tűzvédelmi, illetve építésügyi hatóságokat illeti meg - mutatott rá Szabó Máté. Az alapjogi biztos megállapította, hogy a tartalékkémény és a használaton kívülivé vált kémények tekintetében az eltérő, olykor ellentmondásos szabályozási elemek önkényes jogalkalmazásra adnak lehetőséget a monopolhelyzetben lévő szolgáltatónak, és ezt a helyzetet a januárban hatályba lépett új törvény sem orvosolja.

Az ombudsman jelentésében kiemelte: az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot, vagyis a szénmonoxid mérgezés és a tűzveszély csak az üzemelő fűtőberendezések esetében merülhet fel, tehát kizárólag ekkor indokolt a tulajdonosok rendelkezési jogának korlátozása. A biztos hangsúlyozta: az ingatlantulajdonos joga és felelőssége eldönteni, hogy feleslegessé vált kéményét használaton kívül helyezi, vagy pedig tartalékkéményként tartja fenn.

Az építési hatóság a kéményekkel kapcsolatosan nem folytat érdemi vizsgálatot. Döntését a kéményseprő-ipari közszolgáltató véleményére alapozza. Az építési hatóság téves jogértelmezése folytán azonban - az eljárás megindulásának oka, vagyis az életveszély állítólagos fennállása - éppen az érdemi vizsgálat hiánya miatt nem vitatható. Az ombudsman megállapította, hogy a törvényi és rendeleti szabályozás, az alkalmazott joggyakorlat, illetve a közszolgáltató eljárása sérti a jogbiztonság követelményét, a tisztességes eljáráshoz, a tulajdonhoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot.

Szabó Máté a belügyminiszterhez fordult, aki a jelentésben jelzett problémákat maga is valósnak tartotta. A biztos felkérte továbbá a fővárosi kéményseprő-ipari közszolgáltató vezetőjét, hogy az általa irányított szervezet a kötelező közszolgáltatás ellátása során az irányadó jogszabályoknak megfelelően járjon el, és gondoskodjon arról, hogy az általuk vezetett nyilvántartás a tényeken alapuló, valóságos adatokat tartalmazza.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?