13 °C Budapest

Véget vetnek a kéményseprő-mutyinak? Itt a jelentés

Pénzcentrum
2013. április 29. 16:37

A szolgáltató nem tisztítja a kéményeket, de a bejelentése nyomán az építési hatóság érdemi vizsgálat nélkül kötelezi a tulajdonosokat sokszor több százezer forintba kerülő munkálatok elvégzésére. A használaton kívül helyezett kémény után is szolgáltatási díjat számláznak ki. Életveszélyesnek nyilvánítanak kéményeket, mert nincs kiépítve kéményseprő-járda. Az ombudsman panaszbeadványokat kivizsgálva megállapította, hogy a jogszabályok ellentmondásosak és alkalmat adnak az önkényes jogalkalmazásra - olvasható a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) honlapján.

A kéményseprő-ipari tevékenység gazdasági jellegű, az elvégzett munkáért a szolgáltató ellenértéket követelhet. A közszolgáltatót azonban további jogkörrel a szabályozás nem hatalmazza fel, ez a jogkör a tűzvédelmi, illetve építésügyi hatóságokat illeti meg - mutatott rá Szabó Máté. Az alapjogi biztos megállapította, hogy a tartalékkémény és a használaton kívülivé vált kémények tekintetében az eltérő, olykor ellentmondásos szabályozási elemek önkényes jogalkalmazásra adnak lehetőséget a monopolhelyzetben lévő szolgáltatónak, és ezt a helyzetet a januárban hatályba lépett új törvény sem orvosolja.

Az ombudsman jelentésében kiemelte: az élet és vagyonbiztonságot veszélyeztető állapot, vagyis a szénmonoxid mérgezés és a tűzveszély csak az üzemelő fűtőberendezések esetében merülhet fel, tehát kizárólag ekkor indokolt a tulajdonosok rendelkezési jogának korlátozása. A biztos hangsúlyozta: az ingatlantulajdonos joga és felelőssége eldönteni, hogy feleslegessé vált kéményét használaton kívül helyezi, vagy pedig tartalékkéményként tartja fenn.

Az építési hatóság a kéményekkel kapcsolatosan nem folytat érdemi vizsgálatot. Döntését a kéményseprő-ipari közszolgáltató véleményére alapozza. Az építési hatóság téves jogértelmezése folytán azonban - az eljárás megindulásának oka, vagyis az életveszély állítólagos fennállása - éppen az érdemi vizsgálat hiánya miatt nem vitatható. Az ombudsman megállapította, hogy a törvényi és rendeleti szabályozás, az alkalmazott joggyakorlat, illetve a közszolgáltató eljárása sérti a jogbiztonság követelményét, a tisztességes eljáráshoz, a tulajdonhoz, valamint a jogorvoslathoz való jogot.

Szabó Máté a belügyminiszterhez fordult, aki a jelentésben jelzett problémákat maga is valósnak tartotta. A biztos felkérte továbbá a fővárosi kéményseprő-ipari közszolgáltató vezetőjét, hogy az általa irányított szervezet a kötelező közszolgáltatás ellátása során az irányadó jogszabályoknak megfelelően járjon el, és gondoskodjon arról, hogy az általuk vezetett nyilvántartás a tényeken alapuló, valóságos adatokat tartalmazza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem