11 °C Budapest

Tovább zuhantak a lakásárak

Pénzcentrum
2013. január 8. 17:35

Az év leggyengébb forgalmával zárta az ingatlanpiac a 2012-es évet a decemberi 6 061 db tranzakciójával. A tavalyi évre összesített végleges tranzakciószám így 94 302 lett - áll a Duna House legfrissebb elemzésében. Ez 7,5 százalékkal magasabb a KSH által 2011-re publikált 87 700-as darabszámnál.

2012 utolsó negyedéve a lakásárak visszaeséséről szólt. Az év eleji fokozott piaci intenzitás az első két negyedévben emelkedést, a harmadikban már csak stagnálást tudott okozni, de év végére az elapadt lendülettel együtt az árak is visszaestek a korábbi folyamatok mintegy folyatásaként. Az Országos Lakásár Index történelmi mélypontra esett, hiszen 2008 első féléve óta még nem volt ilyen alacsony szinten. A jelenlegi 3 százalékpontos esést (81-re) a vidéki indexek drasztikus zuhanása okozta, amelyet a fővárosi mutatók enyhe emelkedése sem tudott ellensúlyozni. A panellakások országos összesített árindexe tragikus képet mutat. Az index a 2012-es harmadik negyedéves, 3 pontos esése után újabb 3 ponttal mindenkori mélypontjára zuhant 76 százalékpontra. A tégla lakások árindexe is esett kissé, de továbbra is tartja magát, a jelenlegi 85 pont ugyan 2012. legalacsonyabb értéke, de még így is jobb a korábbiaknál.

A vidéki lakásár indexek szerint az igazi nagy vesztes a panellakások szektora volt. Mind Kelet-, mind Nyugat-Magyarországon folytatódott a III. negyedévben elindult esés, így fél év alatt mindkét országrészben 8-8 százalékpontos csökkenést szenvedett el a panellakások ára, és ezzel mindenkori mélypontját mutatja. A tégla lakások ára is csökkent vidéken, de a III. negyedév enyhe emelkedése után ez nem látszik ennyire drámainak. A fővárosban is megindult 2012. III. negyedévében a panelek esése, de az év utolsó három hónapja vidékkel ellentétben enyhe áremelkedést hozott, így 81 százalékpontra került. A budapesti tégla lakások ára tűnik a leginkább ellenállónak, amely 93 pontra tudott visszaerősödni, ezzel az elmúlt két év legjobb eredményét produkálta ismét, 2012. II. negyedévéhez hasonlóan.

2012. II. félévének összesített eladási adatainak legszembetűnőbb eredménye a balatoni megyék, Veszprém és Somogy erőteljes kiugrása. Az itt eladott tégla lakások négyzetméterára (~240e) nem sokkal marad el a fővárosi átlagtól (265e). Panellakáshoz a legolcsóbb négyzetméter áron Tolna, BAZ és Somogy Megyékben jutottak hozzá a vevők, mindhárom esetben 100 ezer forint alatt. Az összesített budapesti 172 ezer forintos négyzetméterenkénti árral összehasonlítva, vagy akár a nyugati megyék 150 ezer forint körüli árával is hatalmasnak látszik a szakadék. A fővárosban a paneleket kis számban ugyan, de a legdrágábban a 2. kerületben vásárolták (320e Ft/m2 fölött), de a négyzetméterárak több kerületben is 200 ezer fölé tudtak nézni: 13, 16, 9, 11 kerületekben.

Az alkukat vizsgálva 2012. második felében a heves megyei eladóknak kellett a leginkább kompromisszum késznek mutatkozniuk, hiszen 8 százalékos átlagos árlevitel után az ottani vevők további 11 százalékot tudtak alkudni. Ha csak az alku mértékét vizs¬gáljuk a veszprémi vevők még ezt is meghaladták, ott az alku átlaga 12 százalékot mutat. Budapesten az 5. kerületi eladók szenvedték el a legnagyobb csökkenést, itt 5 százalék árcsökkenés után igen magas, 10 százalékos volt a vevői alku. A 6., 10., 16., és 19. kerületek is magas értéket mutatnak, hiszen az összes árváltozás mind a négy kerületben elérte a 14 százalékot (csökkenés + alku).

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nincs látványos különbség a vásárlási szokásokban, ha 2012 két félévét összevetjük. Budán és Pesten egyaránt a 40-60 négyzetméter közötti lakásokat vásárolták 40 százalék-körüli részarányban és a Duna mindkét oldalán az 5-10 millió forintos lakások voltak a legkedveltebbek. Itt természetesen már nem egyeznek a részarányok, hiszen míg Pesten a vevők 70 százaléka költött 5-15 millió között, addig ugyanebben az ársávban Budán csak a vevők 55 százaléka vásárolt, a többi ennél drágábban. Vidéken szintén nincs a két félév összevetésében lényegi eltérés. Pest megyében a 40-60 és a 60-80 négyzetméter közötti méretkategóriák voltak a legnépszerűbbek (együtt 45%). Ugyanitt a lakásáraknál látható, hogy az 5-10 millió közöttieket vették legnagyobb arányban (32%), de a 40 millió fölötti kategóriára is jutott még 4 százalék. A közép-magyarországi régión kívüli megyékben ez az ársáv már csak a vevők 1 százalékát tette ki, itt a vevők fele (52%) költ az 5-10 millió közti ársávban, sőt a 20 millió forint fölötti vevők összesen nem érték el a 10 százalékot.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm