Itt a döntés! Tényleg csökken a gáz és az áram ára januártól

Pénzcentrum
2012. december 6. 12:41

Jövő év január 1-jétől tíz százalékkal csökken a lakossági gáz és villamos energia ára - jelentette be a kormány döntését Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A kormány végleges döntést hozott - nyomatékosította a politikuus. Az intézkedés 3,8 millió családi otthont érint, mégpedig egyformán. Magyarországon mintegy 3,8 millió családi otthon van, melynek 76 százalékát fűtik gázzal - emelte ki Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár a kormány döntését azzal indokolta, hogy míg Nyugat-Európában az átlagkereset 6 százalékát teszik ki a rezsiköltségek, addig hazánkban mintegy 20 százalékára rúgnak egy átlagos lakás fenntartási költségei. Az államtitkár emlékeztetett arra is, hogy 2002-2010 között több mint 200 százalékkal emelkedtek a lakossági energiaárak. 

Lázár János beszámolt arról is, hogy az E.ON vezetése és a magyar kormány végleges megállapodást kötött az energiaipari cég megvásárlásáról, melyet a kabinet december 12-én fog jóváhagyni. "Ennek az üzletnek köszönhetően Magyarország energiabiztonsága jelentős mértékben növekszik, és a kormány szerepe az energiaellátásban megerősödik" - hangsúlyozta.

További célként fogalmazta meg az államtitkár, hogy Magyarország stratégiai és kereskedelmi gáztározói fölött kormányzati ellenőrzés valósuljon meg - húzta alá, hozzáfűzve: ez fontos az ország és a lakosság energiaellátási biztonsága szempontjából. Egy másik előnyként említette Lázár János, hogy az új tárolókapacitások fölötti ellenőrzésnek köszönhetően olyan időszakban is be tud szerezni hazánk gázt, amikor az árak olcsóbbak.

Az államtitkár kérdésre válaszolva arról is beszámolt, hogy Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a napokban ír alá egy szándéknyilatkozatot Oroszországban, melyben hazánk Déli Áramlathoz való csatlakozását rögzítik.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16