0 °C Budapest

Lakások, fűtési rendszerek: mi a jó választás?

Pénzcentrum
2012. november 27. 16:31

Az emelkedő energiaköltségek miatt mind fontosabb döntési szempont az ingatlanvásárlók számára, hogy milyen típusú fűtési rendszerrel rendelkezik a kiszemelt lakás vagy ház. Mindez az árakban is megjelenik: egy korszerű fűtési rendszer érzékelhetően, akár 15-20 százalékkal is megdobhatja az ingatlan értékét. Fontos látni ugyanakkor azt is, hogy a vevők egy része - a korlátozott anyagi lehetőséggel rendelkezők - számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár, őket a fűtés típusa nem befolyásolja döntésükben.

Meghatározó szemponttá vált az ingatlanvásárlók körében, hogy a kiszemelt lakás vagy ház milyen típusú és mennyire korszerű fűtési rendszerrel bír, illetve ezen felül milyen energetikai adottságokkal rendelkezik - állítja az OTP Ingatlanpont friss piaci kitekintésében. A társaság tapasztalatai szerint a "jó fűtés" jelentősen, akár 15-20 százalékkal is megemelheti az ingatlan piaci értékét, és nagyban javíthatja eladhatóságát is. "A növekvő energiaköltségek mellett egyre jobban odafigyelnek a vásárlók a kiszemelt ingatlan várható rezsijére, amelyet viszont jelentős mértékben a fűtési rendszer típusa határoz meg. Nem meglepő hát, hogy ez a szempont egyre jobban felértékelődik a vásárlási döntésekben" - húzza alá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

A társaság tapasztalatai szerint lakások esetében az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerek a legkeresettebbek a piacon, illetve ezen felül még a házközponti fűtés számít viszonylag jól eladhatónak. A hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál a legkeresettebbek a gázcirkó fűtésű ingatlanok, míg panel esetében a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt mutatkozik kereslet. Ezzel szemben a korszerűtlen, "régi távfűtéses" lakótelepi lakásokat csak nehezebben, illetve lassabban és nyomott áron lehet eladni, mivel az ilyen ingatlanoktól sok vásárló ódzkodik. A vásárlók nem csak amiatt tartózkodnak a korszerűsítésen át nem esett távfűtéses lakásoktól, mert rezsijük nagyon magas, hanem mert komfortszintjük is jóval alacsonyabb, hiszen ezekben az ingatlanokban nem szabályozható a belső hőmérséklet.

A távfűtéses lakások mellett az egyébként nem túl elterjedt villanyfűtés számít "sanyarú sorsúnak" az ingatlanpiacon. Drága fűtési típus, ezért nem is keresik az ilyen lakásokat. Nem különösebben kedveltek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Ám a gázkonvektoros fűtésnél hátránynak tartják a vevők, hogy nem esztétikus, szárítja a levegőt, jellemző szaga van, és rendszeres karbantartás nélkül kevésbé biztonságos.

Ami a családi házakat illeti, kevésbé a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges szempontnak, illetve általánosságban véve a ház energetikai állapota, azaz például a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte. A családi házak esetében jellemző trend az is, hogy mind többen egészítik ki a fűtési rendszerüket napkollektorral, napelemes megoldásokkal, vagy egyéb megújuló energiás technikával, hogy rásegítsenek a fűtésre, vagy a meleg víz előállítására.

Érdekes tapasztalata az OTP Ingatlanpontnak, hogy a vásárlói döntéseket, preferenciákat gyakran berögződések határozzák meg. "Népszerű vélekedés a vásárlók körében, hogy az egyedi gázfűtés verhetetlen a rezsi szempontjából, miközben az energiaárak folyamatos emelkedésével, illetve a panel-korszerűsítési programoknak köszönhetően az egyedileg mérhető és szabályozható távfűtés ma már gyakran kedvezőbb" - említ egy példát Kosztolánczy György. Az ügyvezető igazgató szerint mindemellett fontos ugyanakkor hangsúlyozni azt is, hogy a vevők egy része - akiknek minimális összeg áll rendelkezésre lakhatásuk biztosítására - számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár. Ők azok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy válogassanak, így őket a fűtés típusa sem befolyásolja döntésükben.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Előfordul ugyanakkor, hogy a korszerű fűtési rendszer által nyújtott előnyök nem, vagy csak mérsékelten érvényesíthetők az árban. Számos vidéki városban (ilyen például Szeged) már többségben van a panelprogramos lakótelepi lakás, ezért már nem számít előnynek az egyedileg szabályozható fűtés, így az árban sem jelenik meg érezhetően a korszerűsítés hatása. Tény viszont, hogy a felújított ingatlanok eladhatósága továbbra is számottevően jobb, mint azoké, amelyeket nem újítottak még fel.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?