13 °C Budapest

Lakások, fűtési rendszerek: mi a jó választás?

Pénzcentrum
2012. november 27. 16:31

Az emelkedő energiaköltségek miatt mind fontosabb döntési szempont az ingatlanvásárlók számára, hogy milyen típusú fűtési rendszerrel rendelkezik a kiszemelt lakás vagy ház. Mindez az árakban is megjelenik: egy korszerű fűtési rendszer érzékelhetően, akár 15-20 százalékkal is megdobhatja az ingatlan értékét. Fontos látni ugyanakkor azt is, hogy a vevők egy része - a korlátozott anyagi lehetőséggel rendelkezők - számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár, őket a fűtés típusa nem befolyásolja döntésükben.

Meghatározó szemponttá vált az ingatlanvásárlók körében, hogy a kiszemelt lakás vagy ház milyen típusú és mennyire korszerű fűtési rendszerrel bír, illetve ezen felül milyen energetikai adottságokkal rendelkezik - állítja az OTP Ingatlanpont friss piaci kitekintésében. A társaság tapasztalatai szerint a "jó fűtés" jelentősen, akár 15-20 százalékkal is megemelheti az ingatlan piaci értékét, és nagyban javíthatja eladhatóságát is. "A növekvő energiaköltségek mellett egyre jobban odafigyelnek a vásárlók a kiszemelt ingatlan várható rezsijére, amelyet viszont jelentős mértékben a fűtési rendszer típusa határoz meg. Nem meglepő hát, hogy ez a szempont egyre jobban felértékelődik a vásárlási döntésekben" - húzza alá Kosztolánczy György, az OTP Ingatlanpont ügyvezető igazgatója.

A társaság tapasztalatai szerint lakások esetében az egyedileg szabályozható és mérhető fűtési rendszerek a legkeresettebbek a piacon, illetve ezen felül még a házközponti fűtés számít viszonylag jól eladhatónak. A hagyományos, téglaépítésű társasházi lakásoknál a legkeresettebbek a gázcirkó fűtésű ingatlanok, míg panel esetében a felújított, panelprogramos, egyedi szabályozású és hőmennyiség mérésű lakások iránt mutatkozik kereslet. Ezzel szemben a korszerűtlen, "régi távfűtéses" lakótelepi lakásokat csak nehezebben, illetve lassabban és nyomott áron lehet eladni, mivel az ilyen ingatlanoktól sok vásárló ódzkodik. A vásárlók nem csak amiatt tartózkodnak a korszerűsítésen át nem esett távfűtéses lakásoktól, mert rezsijük nagyon magas, hanem mert komfortszintjük is jóval alacsonyabb, hiszen ezekben az ingatlanokban nem szabályozható a belső hőmérséklet.

A távfűtéses lakások mellett az egyébként nem túl elterjedt villanyfűtés számít "sanyarú sorsúnak" az ingatlanpiacon. Drága fűtési típus, ezért nem is keresik az ilyen lakásokat. Nem különösebben kedveltek a gázkonvektoros lakások sem, annak ellenére, hogy ez a fűtési rendszer könnyen szabályozható, és az egyes helyiségeket külön-külön is lehet fűteni. Ám a gázkonvektoros fűtésnél hátránynak tartják a vevők, hogy nem esztétikus, szárítja a levegőt, jellemző szaga van, és rendszeres karbantartás nélkül kevésbé biztonságos.

Ami a családi házakat illeti, kevésbé a fűtési rendszer típusa, inkább a gépészet korszerűsége számít az elsődleges szempontnak, illetve általánosságban véve a ház energetikai állapota, azaz például a korszerű szigetelés, illetve a modern nyílászárók megléte. A családi házak esetében jellemző trend az is, hogy mind többen egészítik ki a fűtési rendszerüket napkollektorral, napelemes megoldásokkal, vagy egyéb megújuló energiás technikával, hogy rásegítsenek a fűtésre, vagy a meleg víz előállítására.

Érdekes tapasztalata az OTP Ingatlanpontnak, hogy a vásárlói döntéseket, preferenciákat gyakran berögződések határozzák meg. "Népszerű vélekedés a vásárlók körében, hogy az egyedi gázfűtés verhetetlen a rezsi szempontjából, miközben az energiaárak folyamatos emelkedésével, illetve a panel-korszerűsítési programoknak köszönhetően az egyedileg mérhető és szabályozható távfűtés ma már gyakran kedvezőbb" - említ egy példát Kosztolánczy György. Az ügyvezető igazgató szerint mindemellett fontos ugyanakkor hangsúlyozni azt is, hogy a vevők egy része - akiknek minimális összeg áll rendelkezésre lakhatásuk biztosítására - számára semmi más nem számít, csak a négyzetméterár. Ők azok, akik egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy válogassanak, így őket a fűtés típusa sem befolyásolja döntésükben.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Előfordul ugyanakkor, hogy a korszerű fűtési rendszer által nyújtott előnyök nem, vagy csak mérsékelten érvényesíthetők az árban. Számos vidéki városban (ilyen például Szeged) már többségben van a panelprogramos lakótelepi lakás, ezért már nem számít előnynek az egyedileg szabályozható fűtés, így az árban sem jelenik meg érezhetően a korszerűsítés hatása. Tény viszont, hogy a felújított ingatlanok eladhatósága továbbra is számottevően jobb, mint azoké, amelyeket nem újítottak még fel.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem