24 °C Budapest

Megfeleznék a lakásvásárlás után fizetendő illetéket

Pénzcentrum
2012. november 8. 12:35

Az idei év leggyengébb hónapját követően az október hónap már az idei intenzitásnak megfelelő ingatlan adás-vételi mennyiséget mutatta. Ha leszámítjuk a végtörlesztés miatti első negyedévet, akkor a 7 667 tranzakció átlagon felüli érték, amely megfelel a mindenkori szezonalitásnak, ugyanis rendre október és november hónapok jelentik az ingatlanpiacon az éves csúcsokat.

A Duna House legfrisebb ingatlanpiaci elemzése szerint a budai panellakások találtak leggyorsabban új gazdára októberben, átlagosan 68 nap kellett az értékesítéshez. Ezeket a paneleket 180 ezer forintos átlag négyzetméter áron vásárolták, míg a nyugat-magyarországi panelek csupán 113 ezer forintos négyzetméterátlagot mutattak. A legdrágább kategória továbbra is a budai tégla lakás, itt a négyzetméterátlag 311 ezer forint volt októberben.

Miközben továbbra is a XI. és XIII. kerületek jelentik a vevők elsődleges célpontját, továbbra is magas a II. és XII. presztízskerületek iránti érdeklődés, egy esetleges rendkívül kedvező lehetőség reményében. A déli és keleti peremkerületek ugyan jócskán lemaradtak a népszerűségi versenyben, de az elmúlt hónapokban folyamatos, lassú erősödés figyelhető meg.

A vidéki családi házak eladói szembesültek a legnagyobb árkülönbséggel az általuk eredetileg elképzelt és a lezárt adás-vételben szereplő árak között. A 9 százalékos árcsökkentés után érkező vevők átlagban további 10 százalékot tudtak alkudni. A panelek esetében 5/5 százalék, a tégla lakások esetében pedig 5/7 százalék volt az árlevitel/alku mértéke. Októberben a teljes állományra vetítve így a vidéki tranzakciók esetén lehet nagyobb árváltozásról és alkuról beszélni.

Erősen visszaesett az első lakás vásárlók aránya, miután egy új kormányjavaslat szerint jövőre a 35 éven aluli fiataloknak első lakásszerzésük után az egyébként fizetendő illetéknek csak a felét kellene megfizetniük, amennyiben az egész lakástulajdon forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Budapesten a befektetők kerültek így az élre, 32 százalék volt októberben az arányuk. Vidéken a szeptemberi 35-ről 28 százalékra esett szintén az első lakásukat vásárlók aránya az összes vevő között. A befektetők itt is erősítettek egy hónap alatt. Ők Budapesten 14, vidéken 10 millió forint körüli átlagáron vásároltak.

Visszaesett a nagyobb lakásba költözni vágyó eladók aránya Budapesten. Augusztusban 42 százalék, szeptemberben már 54 százalék volt az arányuk, amely októberre 36 százalékra apadt. Bár a válás miatt eladók aránya csekély volt (4%) mégis szembetűnő az októberi, közel 34 milliós átlag. Vidéken ugyancsak megfigyelhető a nagyobba költözők októberi visszaesése. Ebben a hónapban 26 százalék volt az arányuk a múlt havi 38 százalék után. Nagyot ugrott viszont az örökölt ingatlanok értékesítése vidéken, 41 százalékkal a legjelentősebb csoport volt. Átlagban 9,1 millióért váltak meg 76 négyzetméteres lakásaiktól az örökösök.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a 2011. októberi és az idei október hónapokban lezajlott adás-vételeket összevetjük vidéken az látszik, hogy míg lakásméretben hasonlóak az igények, négyzetméter árban és lakásárban egyaránt az olcsóbb kategóriák tudtak növekedni. Ugyanez a helyzet Pest megyében is, sőt, míg tavaly ebben a hónapban a 40 millió forint fölötti ingatlanok az összes tranzakció 9 százalékát tették ki, idén októberben ennek csupán a harmada mutatkozott. A fővárosban a két időszak összehasonlításában ilyen tendenciát már nem lehet megfigyelni. Pesten például duplájára (8%) nőtt az 5 millió alatti lakások aránya, de közben a 20 millió fölötti kategóriáké is növekedett az 5-15 milliós sávok terhére. Budán a 10-25 millió közötti ársávok mindegyike nagyobb arányt mutat, mint egy évvel ezelőtt októberben.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem