0 °C Budapest

Családi házba költöznél? Ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum
2012. október 29. 17:32

Óriási változás figyelhető meg a családi házak ingatlanpiacán - az árak már olyan alacsonyak, hogy idén végre meglendült a piacuk. - állítja a Duna House.

2008-ban - vagyis a válság előtt közvetlenül - a használt családi házakat országos átlagban 23 millió forintért vásárolták a vevők. Az átlagos ingatlanméret 123 négyzetméter volt, vagyis a négyzetméterár 186 ezer forint körül alakult. A következő években azonban rendre csökkentek az éves négyzetméter átlagárak és a vásárlók is beérték az egyre kisebb méretekkel. 2012-ben már az országos négyzetméter átlagár 19 százalékkal volt kisebb, mint 2008-ban és a vevők is beérték 12 százalékkal kisebb mérettel, hiszen az idei átlag 108 négyzetméter körül alakul. A két érték változása drámai hatást mutat, hiszen az idei országos átlagár alig haladja meg a 16 milliót a 2008-as 23-hoz képest, vagyis harmadával kevesebbért vásárolnak most a vevők használt házat.


Az összes adás-vételi tranzakció 17-19 százalékát tették ki a családi házat vásárlók az elmúlt években, idén azonban ez 22 százalékra emelkedett, ez nagyjából 18 ezer vásárlást jelent. A házvásárlási csúcs ebben az évben tavasszal volt, annak ellenére, hogy a végtörlesztés inkább az év első hónapjait nyomta meg, ha a teljes piacot nézzük. A 2012-es családi házas tranzakciók 15 százalékát hozta a főváros. Itt az átlag vásárlási érték természetesen magasabb, mint az országos - ez 24 millió forint -, viszont az átlagméret nem sokkal nagyobb, csupán 110 négyzetméter.

Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője szerint a lakások árváltozása túlvan a mélyponton, sőt az idei harmadik negyedév 1 százalékos emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Bár családi házak vonatkozásában nehézkes - és nem is megszokott - árindexet készíteni, a megnövekedett idei vásárlási arány azt jelzi, hogy a várakozások szerint a családi házak esetében is hasonló lehet a helyzet. Jól járhatnak tehát azok, akik az elmúlt 3 évben nem kapkodták el a vásárlást, holott a családi körülményeik indokolták volna. A családi házak idei kínálata ugyanis az elemzési vezető szerint nekik kedvez.

 

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?