1 °C Budapest

Családi házba költöznél? Ezt jobb, ha tudod

Pénzcentrum
2012. október 29. 17:32

Óriási változás figyelhető meg a családi házak ingatlanpiacán - az árak már olyan alacsonyak, hogy idén végre meglendült a piacuk. - állítja a Duna House.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

2008-ban - vagyis a válság előtt közvetlenül - a használt családi házakat országos átlagban 23 millió forintért vásárolták a vevők. Az átlagos ingatlanméret 123 négyzetméter volt, vagyis a négyzetméterár 186 ezer forint körül alakult. A következő években azonban rendre csökkentek az éves négyzetméter átlagárak és a vásárlók is beérték az egyre kisebb méretekkel. 2012-ben már az országos négyzetméter átlagár 19 százalékkal volt kisebb, mint 2008-ban és a vevők is beérték 12 százalékkal kisebb mérettel, hiszen az idei átlag 108 négyzetméter körül alakul. A két érték változása drámai hatást mutat, hiszen az idei országos átlagár alig haladja meg a 16 milliót a 2008-as 23-hoz képest, vagyis harmadával kevesebbért vásárolnak most a vevők használt házat.


Az összes adás-vételi tranzakció 17-19 százalékát tették ki a családi házat vásárlók az elmúlt években, idén azonban ez 22 százalékra emelkedett, ez nagyjából 18 ezer vásárlást jelent. A házvásárlási csúcs ebben az évben tavasszal volt, annak ellenére, hogy a végtörlesztés inkább az év első hónapjait nyomta meg, ha a teljes piacot nézzük. A 2012-es családi házas tranzakciók 15 százalékát hozta a főváros. Itt az átlag vásárlási érték természetesen magasabb, mint az országos - ez 24 millió forint -, viszont az átlagméret nem sokkal nagyobb, csupán 110 négyzetméter.

Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője szerint a lakások árváltozása túlvan a mélyponton, sőt az idei harmadik negyedév 1 százalékos emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest. Bár családi házak vonatkozásában nehézkes - és nem is megszokott - árindexet készíteni, a megnövekedett idei vásárlási arány azt jelzi, hogy a várakozások szerint a családi házak esetében is hasonló lehet a helyzet. Jól járhatnak tehát azok, akik az elmúlt 3 évben nem kapkodták el a vásárlást, holott a családi körülményeik indokolták volna. A családi házak idei kínálata ugyanis az elemzési vezető szerint nekik kedvez.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?