5 °C Budapest

Családi ház: ennyiből újíthatod fel, ennyi idő alatt térül meg

2012. november 6. 15:14

Bár lakóépületeink energiahatékonyságában hatalmas megtakarítási potenciál rejlik, ennek ellenére a pénzhiány és a műszaki tudatlanság miatt egyelőre csak kevesen adják a fejüket az épületek korszerűsítésére. Pedig az ésszerű beruházások néhány éven belül, akár állami támogatás nélkül is megtérülhetnek a háztartások számára.

A magyar háztartások energiafelhasználását csupán energiahatékonysági korszerűsítések révén közel felével lehetne csökkenteni - hangzott el az Energiaklub mai napon tartott háttérbeszélgetésén. Miközben a magyar lakóépületek fűtésre és melegvíz-előállításra ugyanannyi használnak fel, mint a hazai nagyerőművek energiafogyasztása együttvéve, mindeddig elenyésző volt az épület-felújítások mértéke.

 


Közgazdasági számítások alapján ugyanakkor bizonyos beruházások néhány éven belül, akár állami támogatás nélkül is megtérülhetnek a háztartások számára. Arról nem is beszélve, hogy a beruházások növelik a lakások komfortját, az ingatlan értékét, sőt, sok esetben kiváló pénzügyi befektetést jelentenek.

A felújítások elmaradása ugyanakkor csak részben indokolható pénzhiánnyal. Az Energiaklub felmérése szerint a lehetőségek ismeretének hiánya, a felújítás gazdasági hasznaival szembeni szkepticizmus ugyanúgy jelen van a társadalomban, mint a tőkehiány. A legtöbben kételkednek például abban is, hogy régi ingatlanuk egyáltalán korszerűsíthető-e. De sokan nincsenek tisztában azzal, hogyan is kezdjenek neki az energiahatékonysági beruházásoknak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?