5 °C Budapest

Top 10: ezek a veszélyek lesnek rád otthon

Pénzcentrum
2012. október 27. 08:02

Minden, ami egy házban megtörténhet. Talán még egy kicsivel annál is több, hiszen egy őz fúrja át magát a fürdőszoba mozaikfalán az Erzsébet téren felállított mintalakásban. Az ideiglenes épületben az Allianz szemlélteti a 10 legtipikusabb háztartási balesetet. Így, aki eddig el sem tudta volna képzelni, mi történik a gumikacsával, ha nyitva marad a fürdőszobai csap, az megnézheti egy iPad képernyőjén keresztül szórakoztató formában. Ez az élmény viszont még nem lesz elég a jó lakásbiztosítás kiválasztásához, amiben a Pénzcentrum.hu próbál segíteni.

Családi programnak sem utolsó megmutatni a gyereknek, mi történik, ha nyitva hagyja a csapot a fürdőszobában és a gumikacsa már a nappali felé úszik. Azoknak is lehet ajánlani az Erzsébet téri november 7-ig megtekinthető programot, akik szeretnék lebeszélni magukat egy akvárium vásárlásáról. A háztartási balesetkiállítás lényege, hogy látványos módon mutatja meg milyen károk is keletkezhetnek otthonunkban. A megrepedt akváriumüveg például azt is eredményezheti, hogy az oda állított kanapénk teljesen elázik az alsó szomszéddal együtt. Ez utóbbi károkat a biztosítások kötelező felelősségbiztosítási része fedezi, míg az előbbi kártalanítása koránt sem ilyen egyértelmű. Függ a szerződésünk tartalmától és a fedezet mértékétől.

A hölgyeknek is megéri végigrángatni párjukat a kiállításon, a 10 leggyakrabban előforduló káresetből 2 is a konyhában történik. Vagy a kenyérpirítóból kirepülő frissen szénné égetett kenyérszeletek vernek le valamit, vagy a látványkonyha minden eleme elevenedhet meg a gáztűzhelyen.


Fogalmunk sincs, milyen gyakori lehet az eset, de biztosan a legpechesebb családok közzé tartoznak azok, akiknek fürdőszobájába maga a természet érkezik meg egy ötvefúróval. Valószínűleg a legkisebbek megnyerése a célja annak az interaktív résznek, ahol őzlábaival tartva a szerszámot egy piros orrú bambi és fúrja be magát az otthonunkba.


Váltsunk biztosítást?

A biztosítási adóra felkészülve, a társaságok beépítették a díjaikba az új költségeket. Akkor érdemes most lakásbiztosítást váltani, ha már nagyon rég újítottuk meg azt és azóta jelentősen növekedett a lakásban tárolt értékünk nagysága vagy maga az ingatlan lett időközben értékesebb. Érdemes utánajárni, hogy nincs-e duplán biztosítva az lakásunk, hiszen ez teljesen felesleges költséget jelent a családoknak. A társasházi biztosítások szinte mindig teljes egészében fedezik a szerkezeti károkat, ehhez csak egy kiegészítő biztosítás szükséges, hogy megvédjük minden vagyontárgyunkat.

Önerővel olcsóbb

Persze nem hiába húzta fel a kis faházikót az Allianz, az akár helyben online is megköthető biztosításának promóciója ez. Az Allianz Online Otthonbiztosítása 20, illetve 40 ezer forint levonásos önrésszel megköthető biztosítás, amelynek az a célja, hogy a néhány ezer forintos károk - kisebb ablaküveg kitörése, kis beázás, felrobbanó kávéfőző - térítése helyett, versenyképes áron, csak a nagyobb kockázatokra adjon teljes fedezetet. A kárrendezési költségeket magasan tartó, "bagatell károk" ugyanis megdrágítják a lakásbiztosítási konstrukciókat. Az ilyen ölköltséges biztosítások azoknak lehet jó megoldás, akik nem a kisebb károkra szeretnének fedezetett kapni, de szeretnék értékesebb vagyontárgyaikat is biztonságban tudni viszonylag alacsony biztosítási díj mellett.
Az önrész vállalásával a biztosítási díj csökkenthető, hiszen ily módon a biztosító kifizetései, adminisztrációs költségei és a kockázatok egyaránt csökkennek. Gyakori jelenség, hogy a biztosítók mindössze pár ezer forintos kárkifizetéseket teljesítenek egy-egy kisebb kár kapcsán, az ügyintézés és adminisztráció díja azonban ezekben az esetekben is terheli a biztosítót. Ez a csalás mértékét is csökkenti, hiszen kitólja azt az összeghatárt, amikor érdemes lehet hamis vagy megvásárolt számlával valamilyen káreseményt igazolni.

Az elmúlt években számos olyan kényelmi vagy költségoptimalizáló berendezést - hőszivattyút, napkollektort, medencefedést - vásároltak a családok, amelyek biztosítására nem volt felkészülve a piac. Ezekre a berendezésekre köthetnek kiegészítő védelmet a biztosító ügyfelei.

Az összkockázati (all-risks) lakásbiztosítás esetében a hagyományos lakásbiztosításokkal ellentétben nem kell eligazodni a biztosító által definiált biztosítási események és azok kizárásai - azaz a nem térülő események - sorában, hanem egy viszonylag rövid listában megtalálhatók azon káresetek, amelyekre e szerződések nem vonatkoznak. Mindenki életében történhetnek váratlan és kellemetlen események, az ezekből fakadó ismeretlen kockázatok rejtik a legnagyobb veszélyt, éppen ezért érdemes az összkockázati (all-risks) biztosítást választani, hiszen értékeink nem várt helyzetekben biztonságban tudhatók, és akkor - kis túlzással - az sem okozhat problémát, ha a műértéket képviselő váza törik vagy a pezsgős dugó véletlenül a plafonban áll meg, feltéve természetesen, hogy ezek a vagyontárgyak biztosítottak.

Van olyan élethelyzet, amikor a bagatell károk is megterhelik a család kasszáját. Ha a néhány ezer forintos károk ellen is védeni szeretnénk magunkat, akkor érdemes nem önerős biztosítást választani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 5. 14:53
Távozik pozíciójából Nick Read, a Vodafone vezérigazgatója, miután négy év alatt 44 százalékkal csök...
Holdblog  |  2022. december 5. 13:05
Mi a közös Warren Buffett, Bill Gates, Steve Jobs, a CNN alapító Ted Turner, a Twitter-alapító Jack...
Bankmonitor  |  2022. december 3. 10:37
A Magyar Nemzeti Bank értékelése szerint 2022. végére a lakáscélú jelzáloghitelek átlagos THM (telje...
MNB Intézet  |  2022. december 2. 10:10
Az ember közösségi lény. Barátaink, szeretteink boldogsága számunkra is boldogság forrása. De mitől...
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 5. hétfő
Vilma
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?