-3 °C Budapest

Így úszhatják meg a társasházak a teljes áramkikapcsolást

Pénzcentrum
2012. október 9. 16:11

Módosítaná a villamos energiáról szóló törvényt tíz fideszes képviselő annak érdekében, hogy a lakóépületek közös helyiségeinek minimális megvilágítása, illetve a lift korlátozott idejű üzemeltetése akkor is megoldott legyen, ha a házban fizetési késedelem miatt kikapcsolták az áramot.

Többlakásos lakóépület közös használatra szolgáló közlekedő helyiségeiben (például folyosók, előterek) a villamosenergia-ellátás kikapcsolására fizetési késedelem esetén kizárólag akkor kerülhetne sor, ha e helyiségeknek a balesetek megelőzéséhez és a vagyonvédelemhez szükséges minimális megvilágítása más módon is biztosított.

Ennek hiányában csak oly módon lehetne korlátozni a többlakásos lakóépület közös használatra szolgáló közlekedő helyiségeiben az áramellátást, ha a társasház nem fizette ki a számlákat, hogy biztosítani kell a közös helyiségeknek a balesetek megelőzéséhez és a vagyonvédelemhez szükséges minimális megvilágítását.

Azokban a többlakásos lakóépületekben ahol jogszabály szerint kötelező személyszállító felvonót létesíteni, csak részlegesen lehetne korlátozni a lift működtetéséhez szükséges villamosenergia-ellátást. A javaslat szerint 7 és 9 óra, valamint 16 és 19 óra között biztosítani kellene, hogy működhessen a lift. A javaslat szerint azért is indokolt törvényi szinten előírni az ilyen épületekben a minimális villamosenergia-szolgáltatási kötelezettséget, mert az áramellátás teljes megszüntetése esetén a mozgásukban korlátozott lakók lift hiányában nem tudják elhagyni lakásaikat.

A képviselői indítvány indoklása szerint az utóbbi időben többször előfordult, hogy az áramszolgáltató a társasházak, illetve lakásszövetkezetek fizetési késedelme miatt kikapcsolta a lakóépületek közös helyiségeiben az áramot. A nagyobb városokban sok olyan panel lakóépület található, ahol a folyosóknak nincs ablakuk, de ez más lakóépületekben is előfordul. Egy ilyen épületben az áramszolgáltatás teljes kikapcsolása azzal járhat, hogy a lakók csak balesetveszély mellett tudnak az épületen belül közlekedni és a vagyonuk megfelelő megóvása sem biztosított.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A minimális villamosenergia-ellátásra vonatkozó részletes szabályokat a villamosenergia-ellátásért felelős nemzeti fejlesztési miniszternek kell majd kidolgoznia.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?