Kiárusítják a Balatont: fillérekért vehetsz panziót, csárdát, csúszdát

Pénzcentrum
2012. augusztus 20. 19:02

A Balaton partjáról szóló ingatlanpiaci elemzések, híradások többsége elsősorban az egyéni nyaralók árára és forgalmára, esetleg a parti szállások kihasználtságára koncentrál. A helyi ingatlanpiac azonban ennél sokkal színesebb. A kínálatban a legkülönbözőbb hasznosítású ingatlanokat, például éttermeket, kertmozikat, kempingeket, panziókat, diszkókat, üzlethelyiségeket, telkeket, és szinte bármit meg lehet találni a most uralkodó alacsony árakon. Érdemes azonban óvatosan válogatni a befektetési célú létesítmények között, mivel a hatékony és jövedelmező üzemeltetésükbe lehet, hogy beletörik a vállalkozó kedvű vásárlók bicskája, látva a rendszerváltás és a 90-es évek utáni visszaesést és átrendeződést a Balaton-parti vendéglátás körül.

Budapestről nem is kell messze utazni, mindjárt a legközelebbi településen, a nemrég az önállósodás útját választó Balatonakarattyán találhatunk különleges hasznosítású, eladásra kínált ingatlant. A településen átvezető főút mellett eladó az 1960-as évek óta eddig rendületlenül működő kertmozi, de a vele szemben egykor üzemelő étterem is új tulajdonost keres. A településen pedig több hasonló vendéglátó egység is bezárta kapuit az elmúlt években. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint, amely az ingatlan tulajdonosa, a három évvel ezelőtti értékbecslésen mintegy 9 millió forintra tartották a mintegy 1000 négyzetméteres telket, ahol a jelenlegi szabályozás szerint akár szórakozóhely is épülhet.


A Balaton környékén tapasztalható, a 10-20 évvel ezelőtti forgalomhoz mérten jelentősen visszaesett kereslet, a vendégek igényeinek változása, a "Zimmer frei" biznisz hanyatlása, az időjárás miatt évek óta hektikussá váló szezon, a hazai lakosság fogyasztási képességének zuhanása és hajlandósága mind-mind rányomja a bélyegét a Balaton északi és déli partján lévő vállalkozások sorsára és ezzel együtt az általuk használt ingatlanokra egyaránt. Az egyre kevesebb és egyre szegényebb turista már nem jár annyit étterembe, és a helyi szinten mérve erős lábakon álló szállodák állandó akciós kínálata miatt, az a szűkebb réteg, aki ma még megteheti, hogy befizessen egy hosszabb balatoni nyaralásra, a kisebb, szegényesebb panziók és házi szállások helyett inkább a valamivel minőségibb és nagyobb számú szolgáltatást nyújtó hoteleket, szállásokat választja.


A fenti sort pedig hosszú oldalakon keresztül folytathatnánk. A hirdetések mennyiségéből elsőre az az érzése támad az embernek, hogy a Balaton partján tényleg minden eladó, amin pedig nincs eladó tábla, annak két kérdés után van ára. Az alacsonyabb kategóriába sorolt szállásoknak és vendéglátóhelyeknek a hanyatlása - a válság járulékos hatásai mellett - vélhetően oda vezethető vissza, hogy az elmúlt két évtizedben komoly elvárás növekedés volt a fogyasztók részéről a szolgáltatások minőségében, míg sokan ezt a tendenciát különböző okok miatt figyelmen kívül hagyva, nem fektettek be eleget a saját színvonaluk megtartásához. Így a folyamatos romlás következtében elmaradtak a vendégek, mostanra pedig se vendég, se hitel, ami kiránthatná őket a gödörből.

Jól látszik listánkon is, hogy az interneten fellelhető hirdetések között a négycsillagos szállodától a benzinkúton át, a csúszdáig szinte minden megtalálható. Az érdekessége ezeknek az ingatlanoknak, hogy szinte mindegyik több éve jól működik, természetesen kiváló elhelyezkedésűek, legtöbbjük még akciós áron is van, és bejáratott vendégkörrel rendelkezik, ám úgy fest a tulajdonosok ennek ellenére, sokszor egyéb okok miatt, mind szívesen megválnának az amúgy "aranyat érő" tulajdonuktól. Bár hosszúnak tűnhet a lista, ez csak néhány a több száz vevőre váró Balaton-parti szálloda, étterem és egyéb kereskedelmi ingatlan kínálatából, amelyek a tó körül lévő települések szinte mindegyikén megtalálhatók, vagyis nem kifejezetten déli vagy északi parti jelenségről beszélhetünk.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?