2 °C Budapest

Elképesztő lakások: tényleg lehet így élni?!

Pénzcentrum
2012. augusztus 19. 19:00

Ezúttal két igazán különleges, városépítészeti szempontból semmiképp sem elhanyagolható lakóhelyre kalauzoljuk el olvasóinkat. Bár mindkét városi fejlesztés Kínában található, mégis ég és föld választja el őket egymástól.

Ahhoz, hogy egy város fejlődni tudjon, minél inkább a gazdaság szolgálatába kell állítani a kihasználatlan területeket. Vélhetően tisztában vannak ezzel az alapvetéssel a 4 milliós Zhuzhou város vezetői is. Kína Hunan tartományának keleti részén fekvő iparvárosban ugyanis érdekes fejlesztésbe fogtak - exkluzív családi házakat építettek egy bevásárló központ lapos tetejére. Zhuzhou város vezetői, s szakemberei egyébként nemrég Magyarországon jártak, hogy átadják városvezetési tapasztalataikat Érd városának.


A képek ugyanis magukért beszélnek, s jól mutatják, hatalmas lehetőségek rejlenek a lapos tetőkben. Akár Magyarországon, a helyi viszonyokra is adaptálni lehetne az innovatív kínai fejlesztést. Panelépületeink például rászorulnának a fejlesztésre, mind építészeti, mind energetikai szempontból. Nem új keletű egyébként a panelek átalakítása. A franciák például parasztházakat tettek a lapos tetőkre, a németeknél a teljes bontás mellett teraszházasítások, hozzáépítések, emeletráépítések, lakás összevonások voltak. Ez, mint ahogy arra Kínában is rájöttek, nemcsak építészeti, hanem üzleti kérdés is. Elfogadható konstrukció lehet például, ha egy panelépületre valami ráépül, a lapos tetőt telekárban eladják. A befolyt összegből pedig juthat az eredeti épület fejlesztésére, fenntartására is.


Másik helyszínünk jelentősége városépítészeti szempontból már koránt sem ennyire egyértelmű. Legalábbis mindenképp elgondolkodtató. A Guizhou tartománybeli Guiyang város vezetése ugyanis a közérdek érdekében egy kisebb városrész életét tette gyakorlatilag tönkre. A városon, vagyis inkább a felett átvezető gyorsforgalmi út számos társasház életét megkeseríti. A képek tanúság szerint a házak teteje felett alig méterekkel terül el a hatalmas forgalomra kalibrált autóút. Gondoljunk csak bele, milyen lehet ilyen körülmények között élni. Arról nem is beszélve, hogy ingatlanunk egyik napról a másikra elértéktelenedik.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem