30 millió alatt nincs eladó Makovecz-villa: itt a lista

2012. június 6. 11:05

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki egy Makovecz Imre által tervezett családi házba költözne. 30-40 millió alatt ugyanis nemigen van választék a leghíresebb magyar építész alkotásaiból, pedig egyébként akad bőven az ő tervei alapján épített lakóépület az ingatlanpiacon.

Alig háromnegyed éve távozott az élők sorából a magyar organikus építészet mestere. Bár az Ybl-, és Kossuth-díjas Makovecz Imre munkássága jó ideje megosztja a hazai építésztársadalmat, az ugyanakkor tagadhatatlan tény, hogy ő volt a 20. század második felének leghíresebb magyar építésze. Mi sem mutatja ezt jobban, mint a számtalan általa tervezett egyházi-, és állami ingatlan, illetve a rengeteg díj és kitüntetés, melyet pályafutása alatt szerzett.

Makovecz Imre munkássága mindazonáltal a fiatal tervezőknek is példaértékű lehet. Perényi Tamás DLA, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem tanszékvezető egyetemi docense szerint ugyanis az építészeknek az lenne a feladatuk, hogy lépjenek ki a meglévő struktúrából. "Ha megnézzük, hogy mi az, amiben változtatnunk kell, s ebben a folyamatban hol van szükség egy építészre, akkor meg lehet keresni azokat a feltételeket, melyeknek a keretén belül ezeket a változtatásokat el lehet végezni. Ez azt jelenti, hogy ha valami működik, akkor meg lehet hozzá találni a forrásokat."

"A '80-as években Makoveczék például azt mondták, nagyon káros lenne az országnak, ha falvak szűnnének meg. Úgy gondolták, a megmaradás esélye az, ha elkezdenek faluházakat építeni. Pedig semmi pénz nem volt rá. Sőt, politikai ellenszél volt, hiszen a politika azt mondta, hogy ne épüljön ott semmi, haljon el a falu, nincs rá szükség, mindenki menjen be a városba, az a jövő. Sok esetben fekete kocsi ment mögöttük, amikor mentek le a falvakba. Csodák csodájára mégis felépültek ezek, ráadásul közpénzből. Úgy tűnik tehát, hogy meg lehet találni azokat a struktúrákat, amelyek értelmes munkát adnak az építészeknek, és még valamennyi anyagi megbecsülést is hoz nekik" - mondta el a Pénzcentrum.hu-nak a BME Lakóépülettervezési Tanszék vezetője.


Természetesen a művész élete nem csupán a középületekről szólt. Ismertségét jól mutatja a több száz lakóépület, mely hozzá, vagy az általa vezettet irodához köthető. Bár ezen alkotások rendre egyedi igények alapján épültek, azonban jó pár közülük mára eladó sorba került. A Pénzcentrum.hu információi szerint - az egyik legnagyobb ingatlanos adatbázis alapján - jelenleg mintegy 40, Makoveczhez köthető lakóépülettől akarnak megszabadulni jelenlegi tulajdonosai.

Az eladó Makovecz-villák döntő többsége Pest megyében, illetve a fővárosban található, de találkozni az építész keze munkájával a Heves-, Veszprém-, Fejér-, Somogy-, vagy éppen Nógrád megyei ingatlanpiacon is. Árak tekintetében is igen széles a skála, hiszen a 30 millió forintos értékhatártól 170 millió forintig rengeteg épületet találhatnak az érdeklődők. Sőt, akad a piacon 450 millió forintot kóstáló alkotás is. Méretüket tekintve 150-300 négyzetméteres ingatlanokból áll a paletta, de akad közel 800 négyzetméter alapterületű lakóépület is.

Bár az épületek többségénél felismerni a tipikus Makovecz stílusjegyeket, azonban minden bizonnyal akad köztük olyan, mely esetében csak jó reklámfogásnak gondolta az eladó az ismert építész nevének puffogtatását, pedig valójában semmi köze sincs az építésznek az ingatlanhoz. Természetesen az eladó ingatlanok közül akad bőven, mely minden kétséget kizáróan Makovecz munka. Mi sem mutatja ezt jobban, mint az az 1993-ban a Makovecz stúdió által tervezett XII. kerületi, 138 milliót kóstáló családi ház, melyet 1994-ben az év házának választottak.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?