1 °C Budapest

Újabb áremelésre készülhetnek a pesti lakástulajdonosok

Pénzcentrum
2012. június 19. 11:34

Nettó 2,8 százalékkal emelkedhet a szemétszállítás díja Budapesten, ha a Fővárosi Közgyűlés a holnapi nap folyamán tartott ülésén elfogadja a vonatkozó előterjesztést. Az elmúlt 15 évben egyébként mintegy tízszeresére növekedett a szemétszállítási díj a fővárosban.

Az indítvány szerint a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. június 1-jén kezdeményezte, hogy az április elején módosított hulladékgazdálkodási törvényben meghatározott maximált mértékig, vagyis 2,8 százalékkal emeljék a hulladékkezelési díjat. A társaság arra hivatkozott, hogy a költségvetésben mintegy 560 millió forinttal kevesebb forrás jutott a köztisztasági feladatokra, és a keretből további 10 százalékot zároltak.


A dokumentum szerint a megmaradt összeg az év hátralevő részében az alapszolgáltatások elvégzésére sem nyújtana fedezetet, illetve a pótlólagos finanszírozás nélkül radikálisan csökkenteni kellene a szolgáltatás színvonalát. Az előterjesztés szerint a hulladékkezelési díj mértékét a hulladék gyűjtésének, hasznosításának valamint ártalmatlanításának nagy tőke- és költségigénye miatt a folyamatosan növekvő költségekhez és az elvégzendő feladatokhoz szükséges igazítani. Mint írják, a főváros hulladékgazdálkodási rendszerének zavartalan működése, valamint a fenntartási és további fejlesztési forrásigények, köztük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer kiépítésének biztosítása érdekében, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló törvény alapján szükséges a települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás díjának módosítása.


A kötelező közszolgáltatással ellátott területen a közszolgáltatás igénybevételének díját az ingatlanra rendelkezésre bocsátott gyűjtőtartályok számának, a tartályok űrméretétől függő egyszeri ürítési díjának és az ürítések számának szorzataként kell megállapítani. Az előterjesztés indoklása szerint ugyanakkor ez nem fogja különösebb mértékben megterhelni a fővárosi háztartásokat. Mint írják, a települési szilárd hulladék rendszeres gyűjtésére rendelkezésre bocsátott tartályok egyszeri ürítési díját az eddig felmerült és várhatóan felmerülő költségek, valamint a lakosság teherbíró képességének figyelembe vételével kerültek megállapításra. E szerint a változtatás egy négytagú család esetében, családi házas övezetben, egy 110 literes edény heti egyszeri ürítése esetén havi 70 forint többletkiadást jelentene, vagyis a jelenlegi havi 2 516 forint helyett 2 586 forintot kellene fizetni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?