2 °C Budapest

Lakást vennél? Ennyit alkudhatsz vidéken, ennyit Budapesten

Pénzcentrum
2012. június 8. 13:35

Az ingatlan tranzakciók számát tekntve - a tavalyi évhez hasonlóan - magasabb értéken zárt a májusi hónap az áprilisnál. Idén a többlet körülbelül 10 százalékos, amellyel a magas márciusi szintet sikerült ismét megütni. Az idei első 5 hónap alapján az összes hazai ingatlan adás-vételi tranzakció darabszáma így meghaladta a 45 ezret, mely a tavalyi év azonos időszakához mérten 30 százalékkal magasabb.

A kereslet intenzitása a tranzakciók alakulását követte, vagyis az átmeneti áprilisi visszaesés után folytatódott az idei intenzív érdeklődés. Januárt nem számítva az idei átlag 85 pont, míg a tavalyi 74, vagyis egyelőre az idei kereslet 13 százalékkal jobb értéket mutat. - derül ki a Duna House legfrissebb elemzéséből. Ha a májusi átlagárakat összehasonlítjuk az előző hónappal, azt látni, hogy szinte minden kategória magasabb értékeket mutat. Ez ugyan nem feltétlenül jelzi azt, hogy emelkedtek volna az árak, de az biztos, hogy összességében többet költöttek a vevők ingatlanvásárlásra.

Immár második hónapja a 11. kerületet célozzák meg a leendő vevők legnagyobb arányban, bár egy hónap alatt a népszerűsége 2,5 százalékot esett. A leginkább meglepő azonban a márciusban még 20 százalékkal vezető 13. kerület csökkenése, amely áprilisban már csak 18 százalék, májusban pedig 16 százalékon állt.


Nőtt az alkukedv áprilishoz viszonyítva, hiszen az összes átlag akkor Budapesten 5 százalék, vidéken 7 százalék volt, most pedig 6 százalék, illetve 8 százalék. A legnagyobb mértékben ezen belül a budapesti házak esetében figyelhető meg a növekmény, 2-2 százalékkal. A vidéki házak eladói összesen 19 százalékos árcsökkentést könyvelhettek el az eredetileg elképzelt összeghez képest. A legkisebb árkorrekcióra, vagyis az irányár csökkentésére általában a panelek esetében van szükség, ez májusban vidéken 3 százalék, Budapesten 4 százalék volt.

A vevők több mint felét (56%, mint áprilisban is) a 20-as, 30-as korosztály tette ki, ezen belül a 30 év felettiek vették a nagyobb (70 m2) és drágább (16,8 M) ingatlanokat. A vásárlás oka harmadrészt továbbra is első lakás vásárlás, de a befektetési céllal vevők köre sem csökken, ők a vevők negyedét teszik ki. Vidéken hónapról-hónapra jól követhető, hogy a 30-as éveikben járók jelentik a vevők harmadát, a 20-asok csak 20 százalék körüli arányban vannak jelen, általában a 40 felettiekkel megegyezően. A fővárossal ellentétben már második hónapja előkelő pozíciót foglal el a nagyobb lakásba költözők aránya, májusban ismét a vevők negyede ezt jelölte meg a vásárlás okaként. A nagyobb lakásba költözés feltehetően a fővárost is eléri, ugyanis az áprilisi 40 százalék után májusban már az eladók fele azért vált meg az ingatlanjától, mert kicsinek találta.


A lezárt adás-vételi tranzakciók paramétereiben vidéken minimális volt csak a változás előző hónaphoz képest. Legnagyobb arányban a 40-60 m2-es lakások cseréltek gazdát, a vevők nagy része (43%) 100-150 ezer Ft-os négyzetméter áron vásárolt, többnyire 5-10 millió Ft összértéken. Budapest mindkét oldalán nőtt a 40-60 m2 közötti lakások aránya az egy hónappal ezelőtti adatokhoz mérten, miközben a kisebb, 20-40 és nagyobb 60-80 közöttieké csökkent. Magas a budai oldalon továbbra is a 400 ezer ft/m2 feletti vásárlás aránya (21%), sőt ebben a hónapban ez a kategória végzett az élen. A Duna másik oldalán a 150-200 ezet Ft/m2 vezet továbbra is, a vevők harmada ebben az ársávban költött.

 

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17