1 °C Budapest

A megasztáros drámája: kilakoltatás vár a családjára

Pénzcentrum
2012. április 15. 15:08

Nincs többé otthona a Megasztár sokat megélt énekesnőjének. Szakos Andrea családja ugyanis kénytelen volt elfogadni a tényt: a bank eladta tiszavasvári házukat.

Az énekesnő szülei, akik egykor saját pálinkafőzdével, kocsmával és vegyes bolttal is büszkélkedhettek, napi szinten küzdenek a túlélésért, de minden rossz ellenére képesek még mosolyogni. Pedig lenne miért kiborulni, a vizet például egy nem is annyira közeli kútról hozzák a mosogatáshoz és a fürdéshez, a mosáshoz pedig az esővizet használják, feltéve ha nem annyira piszkos - számolt be a helyzetről a Blikk.

A Szakos család pár héttel ezelőttig áram nélkül volt kénytelen élni, a vizet pedig már egy éve kikötötték a házból. Mérlegelni kell, hogy eszünk vagy a közüzemi díjat fizetjük be - vallotta be szomorúan Andi édesapja, István.


Szakos Andrea - Listen (Beyoncé) a TV2 Megasztár c. műsorában, április 6-án

Andrea édesanyja, Margó elmondta: mindent eladtak, amit tudtak, az aranyakat, a bútorokat, mindent, aminek értéke volt. "Már a végrehajtó sem jön be, mert úgyis tudja, hogy innen már semmit nem lehet elvinni. Már a ház sem a miénk, nemsokára ki is kell költöznünk, de még nem tudjuk, hova."

Szociális bérlakásokkal segítik a bedőlt hiteleseket

Meghatározta a kormány a Nemzeti Eszközkezelő által kezelt szociális bérlakások esetében maximálisan alkalmazható lakbér tarifákat. A kabinet ezt az összeget a hitelfelvételkor megállapított forgalmi érték 1,5 százalékának 1/12 részében határozta meg. Ennek értelmében egy 4 millió forintot kóstáló ingatlan esetében az egy hónapra eső lakbér 5 ezer forintra, míg egy 15 milliós ingatlan esetében ez az összeg 18 750 forintra rúg. A meghatározott lakbér összge a jövőben csak a mindenkori infláció mértékével emelkedhet.

Az eszközkezelő abban az esetben vásárolhatja meg a kijelölt ingatlant, ha a törvényben előírt feltételek mindegyike teljesül. A törvény pedig egyértelműen meghatározza az opcionális lakóingatlan maximális forgalmi értékét. E szerint Budapesten, illetve a megye jogú városokban 15 millió forintos, az egyéb városokban, illetve községekben pedig maximum 10 milliót érő ingatlanok kerülhetnek be a rendszerbe. A meghatározott maximális forgalmi értékek és a mai napon meghatározott maximális lakbértarifák értelmében az eszközkezelő kezelésébe került ingatlanok esetében tehát maximum 18 750 forinttal kalkulálhat egy kényszeértékesített ingatlan bérlővé vált tulajdonosa.


A kormány és a Bankszövetség megállapodása értelmében a Nemzeti Eszközkezelő (NET) a korábban vázolt 5 ezer ingatlan helyett jóval többet, 25 ezer kényszerértékesítés alá vont lakóingatlant vásárol majd meg, három lépcsőben 2014 végéig. Az első ütemben, 2012 év végéig 8 ezer darabot, a másodikban, 2013 végéig 7 ezer darabot, míg a harmadik ütemben a maradék 10 ezer darabot.

Az eszközkezelő háromkörös eljárásban választja ki azokat a bedőlt hiteleseket, illetve ingatlanjaikat, melyek bekerülhetnek a rendszerbe. Ezek pedig a következők:

Az ingatlanra és a hitelre vonatkozó feltételek, melyekről a bank nyilatkozik:

- az ingatlan forgalmi értéke a jelzáloghitel-szerződés megkötésekor nem haladta meg Budapesten és megyei jogú városokban a 15 millió forintot, egyéb településeken a 10 millió forintot;
- a hitelszerződés megkötésekor a banktól kapott kölcsön összege az ingatlan forgalmi értékének a 25 és 80 százaléka közé esett;
- a törvény hatályba lépésekor a hiteladós a lakáshitel-tartozását legalább 180 napja nem törleszti
- a hitelszerződést 2009. december 30. előtt kötötték;
- a lakóingatlan az ingatlan-nyivántartásban lakóházként, lakásként, vagy tanyaként szerepel;
- a jelzáloghitel mögött fedezetként csak a megvásárlásra felajánlott ingatlan szerepel.

A hiteladósra (vagy zálogkötelezettre) vonatkozó szociális feltételek, amiket a hiteladósnak kell igazolnia:

- a hiteladós vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa aktív korúak ellátásában részesül, amelynek formája rendszeres szociális segély vagy foglalkoztatást helyettesítő támogatás;
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult;
- a hiteladós állandó lakhelye 2011. szeptember 28-án és azt követően folyamatosan a fedezetül felajánlott lakóingatlan;
- a hiteladósnak a megvásárlásra felajánlott ingatlanon kívül nincs más lakóingatlanon használati joga.

A szociális feltételek meglétét a hiteladósnak a hitelező bank fiókjában (kizárólag a bank által kiküldött értesítőben meghatározott fiókban) kell igazolnia, amihez mindössze az alábbi 2 igazolást kell beszereznie. Az igazolások beszerzésére és benyújtására 30 nap áll rendelkezésre:

- A hiteladós (vagy a hiteladóssal egy háztartásban élő házastárs, illetve élettárs) rendszeres szociális segélyben, vagy foglalkoztatás helyettesítő támogatásban részesül. Ezt az önkormányzati jegyző igazolja.
- a hiteladós, vagy a vele egy háztatásban élő házastársa vagy élettársa a háztartásban legalább 2 gyermeket nevel, akikre tekintettel családi pótlékra jogosult. Ezt a Magyar Államkincstár igazolja.

Ugyanakkor az előbbieken túlmenően további feltétele a lakóingatlan állam általi megvásárlásának, hogy a hitelező pénzügyi intézmények hozzájáruljanak az adásvételhez, és elengedjék a hiteladós fennálló tartozását.

Az eljárás során az Eszközkezelő akkor veszi fel a kapcsolatot a hiteladóssal, amikor már minden jelzálogjoggal rendelkező pénzügyi intézmény:

- jóváhagyta azt, hogy a tulajdonjog a Magyar Államhoz kerüljön;
- elfogadta a Nemzeti Eszközkezelő által fizetendő vételárat;
- lemond a hiteladóssal szemben fennálló minden további követeléséről.

A Nemzeti Eszközkezelőhöz az ügyet a hitelező továbbítja. Ezt követően az Eszközkezelő felveszi a kapcsolatot a hiteladóssal, időpontot egyeztet vele, hogy a lakóingatlant leltárba vegye, valamint, hogy megkössék az adásvételi szerződést és a bérleti szerződést. Ennek eredményeképp a hiteladós, mint bérlő továbbra is az otthonában maradhat, úgy, hogy az Eszközkezelőtől határozatlan időtartamra bérli az ingatlant havi bérleti díj megfizetése ellenében. Az eljárás hozzávetőlegesen 2 hónapot vesz igénybe, ugyanakkor fontos kiemelni, hogy ez alatt az időtartam alatt védve van az ingatlan, és a benne lakók.

A törvény alapján a hiteladós a lakóingatlanra visszavásárlási jog illet meg, amelyet az adásvételi szerződés megkötését követő 6 hónap elteltével az adásvételi szerződés megkötését követő huszonnegyedik hónap utolsó napjáig gyakorolhat. Abban az esetben ugyanakkor, ha a kedvezményezett mégsem tud élni vételi opciójával, úgy az ingatlan bekerül a szociális bérlakás rendszerbe, melyet az adott önkormányzat fog kezelni. Természetesen az adott bérlőnek a határidő lejárta után is elővásárlási joga lesz az ingatlanra, ugyanakkor annak árát már nem védi a törvényben az első két évre vonatkozó maximált vételár.

NEKED AJÁNLJUK
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?