Nem mindenhol problémás a kéményseprés

Pénzcentrum
2012. május 15. 15:07

A bürokratikus ügymenet lassúsága, s feleslegesnek tűnő, többszöri engedélyeztetések jellemzik a hazai engedélyköteles gázszerelési eljárást. De mi a helyzet külföldön? Dániában például merőben más a helyzet; egy olvasónk tájékoztatása szerint ott a kéményseprőkre már nincs is szükség. Míg idehaza a Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a jövőben büntetésre számíthat az, aki  nem engedi be a FŐKÉTÜSZ munkatársait.

A Pénzcentrum.hu, "Felújítod a lakást? Erre számíts, ha hozzányúlsz a gázhoz" c. cikkében a gázszerelés buktatóira hívta fel a figyelmet. A tapasztalatok szerint ugyanis köztudott, hogy hazánkban a kivitelezőknek gyakran migrénes fejfájást, míg a legtöbb lakástulajdonosnak rengeteg elpocsékolt időt és még több kidobott pénzt jelent, ha egy felújítás során engedélyköteles gázszerelésre kerül sor. A bürokratikus ügymenet lassúsága, a feleslegesnek tűnő, többszöri engedélyeztetések mind-mind azt eredményezik, hogy sokan inkább feketén végeztetik el a kellő munkálatokat, vagy inkább hozzá sem kezdenek.


Egy Dániában élő olvasónk elhűlve olvasta fenti cikkünkben leírtakat, s megosztotta velünk, náluk északon miként is zajlik ez a folyamat. Bár kétségtelen, hogy nem ismerjük a helyi viszonyokat, azonban mindenképp tanulságos az eljárási rend:

"Új, kondenzációs gázkazán került beszerelésre a régi elöregedett kazán helyére. A kiválasztott típust a vizsgázott szerelő szállította. Az átalakításhoz ugyanakkor semmilyen terv, engedély nem kell, mert a gáz mar be van vezetve és a szerelő felel minden műszaki részlet korrekt kivitelezéséért. A kémény, mint olyan megszűnt, mert azt a gázkészülék gyártója által kalibrált, típusvizsgával rendelkező csővel bélelték ki. Kéményseprő többet nem jön a házhoz. Az elvégzett szerelést, s a készülék típusát a szerelő cég bejelentette a Gazműveknek. A Gazművek ellenőrizte, hogy a gazcsatlakozásban megvan-e az előirt 20 mbar nyomás. Az egész 24 órát vett igénybe. A készüléket es a kéménycsövet 3 évenként ellenőriztetni kell vizsgázott gázszerelővel"
- írta levelében olvasónk.

Nem engeded be a kéményseprőt? Fizethetsz!

Május 9-i ülésén jóváhagyta a Fővárosi Közgyűlés azt az indítványt, mely szerint a kéményseprés díjával megegyező pótdíjat kell fizetnie azoknak a budapesti ingatlantulajdonosoknak, akik nem engedik be az előre bejelentett időpontban a Fővárosi Kéményseprő-ipari Kft. (FŐKÉTÜSZ) munkatársait. Ennek feltétele az is, hogy a társaság eleget tegyen az előírt értesítési kötelezettségének. Ha a munkálatok a szolgáltató mulasztásából maradnak el, akkor a FŐKÉTÜSZ-nek kell kötbért fizetnie.


A cég honlapja szerint a kémények ellenőrzésének díja többek között függ attól, hogy egyedi vagy nem egyedi kéményről van-e szó, illetve attól, milyen a fűtés típusa. Az éves kémény ellenőrzés során a FŐKÉTÜSZ munkatársai nem csak a lakásokban hagyják ott az adott lakásra vonatkozó sormunkakönyv-tanusítvány másolati példányát, hanem kitöltenek egy olyan lapot is, amely az egész épületre vonatkozóan közöl általános információkat az épület kéményeiről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Kapcsolódó cikkünk a témában: "Újabb teher a lakástulajoknak: most a kéményekre szállnak rá"

Ezt a lapot az ellenőrzést végző szakemberek minden esetben a Közös Képviselőnek, vagy megbízottjának adják át. Ugyanakkor, ha az épületen olyan kémény problémát észlelnek, amely közvetlen életveszélyt jelenthet, úgy azt külön levélben hozzák a közös képviselő, az illetékes hatóságok, és a gázszolgáltató tudomására.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?