4 °C Budapest

Az új magyar milliárdos élete: luxus minden mennyiségben

Pénzcentrum
2012. április 20. 05:23

2,7 milliárd forint az Ötöslottó várható főnyereménye: a szombati sorsolásig még álmodozhatunk arról, mire is költenénk ezt a rengeteg pénzt. Befektetés, luxusvilla, álomutazás: a Pénzcentrum.hu mutat néhány tuti ötletet.

Az Ötöslottó főnyereménye egyre gyűlik: 21 heti halmozódás után ezen a héten minden idők negyedik legnagyobb nyereményéért - 2 milliárd 730 millió forintért - lehet játékba szállni. Az Ötöslottó történetében eddig összesen 449 telitalálatos szelvény született: ha szombaton gazdára talál a 450., a szerencsés nyertes 2 milliárd 730 millió forintot tehet zsebre (vagyis utalja a Szerencsejáték Zrt. az általa megadott bankszámlákra).

Akár el is utazhat

A hazai utazási irodák kínálatát böngészve bőven találhatunk igazi álomutakat: Barbados, Jamaica, St. Martin, Guadeloupe: semmi sem tűnik elérhetetlennek a lottónyertes számára. A Seychelle-szigeteken például 650 ezer forint/fő/éj áron egy luxus-magánszigeten tölthetjük szabadidőnket: az apró szigeten a vendégeket mindössze 11 luxusvilla várja; a 450 négyzetméteres villák két hálószobával, fürdővel, kültéri zuhanyzóval, napozórésszel felszereltek. Az ár a szállás mellett tartalmazza az all inclusive ellátást, a búvárkodást és a sznorkelezést, sőt, a romantikus naplementés hajókázást is. A szerencsés lottónyertes körülbelül 11 évet tudna eltölteni ilyen paradicsomi körülmények között.

Ha az újdonsült milliárdos egyből egy világ körüli útra indulna, alsó hangon 2 millió forintért vehetne részt egy 22 napos túrán, Argentínától Chilén át a Húsvét-szigeteken, Tahitin, Ausztrálián és Szingapúron keresztül. Ezzel az összeggel számolva 1350 alkalommal kerülhetné meg a Földet, azaz 81 éven át utazhatna megállás nélkül.


Ha viszont úgy döntene, hogy Magyarországon marad - ám exkluzív körülmények között élne tovább- választhatja valamely budapesti luxusszállodát is. Az egyik legelegánsabbnak tartott hazai hotel, a Gresham-palota elnöki lakosztálya egy éjszakára 3705 euróba, azaz 1,1 millió forintba kerül. A hatalmas nyereményből 7 éven keresztül élhetne a pazar, 130 négyzetméteres lakosztályban, és éjjel-nappal gyönyörködhetne a csodás dunai kilátásban. Természetesen ekkora nyereményből a saját lakás sem megoldhatatlan; a nyertesnek vélhetően soha többé nem lesznek lakhatási problémái. Legalábbis akkor, ha megfontoltan, s nem a nyereménytől megrészegülve választ.

Mi lett a nyereménnyel? Vettem egy villát a Rózsadombon; elúszott az egész...

Bár a 2 milliárd 730 millió forintos főnyeremény soknak tűnik, azonban, ha a legdrágább ingatlanokat vesszük górcső alá, hamar az utolsó fillérig elkölthetjük a jackpotot. Több százmillió forintot kóstáló luxusingatlanokkal tele vannak ugyanis a hirdetési portálok. Arról nem is beszélve, hogy a főnyereménytől megrészegült nyertes találkozhat akár 1 milliárd körül kínált ajánlatokkal is. Egy méregdrága családi ház a Rózsadombon, egy vízparti villa a Balatonnál, néhány nem hétköznapi lakás a gyerekeknek-rokonoknak, s már el is tapsoltuk az egész főnyereményt.

Luxuslakás a budapesti Vörösmarty téren (Forrás: ingatlan.com)


Jelenleg például az egyik legdrágább ingatlan a piacon az V. kerületben, a Vörösmarty téren található üvegpalotában található. A Váci utca végén található közel 350 négyzetméteres, belső kétszintes, minimalista stílusú penthouse luxuslakás kínálati ára jelenleg 1 millió 950 ezer euró (nagyjából 600 millió forint). Bár a belváros szívében található ingatlan mindenképp kuriózum, ugyanakkor messze nem ez a legdrágább ismert hirdetés jelenleg. Több mint 7 millió eurót (2,1 milliárd forint) kóstál ugyanis egy a Mártonhegy-Orbánhegy határán található, XII. kerületi 4 szintes, liftes, 2000 négyzetméteres, 11 szobás, szuper-panorámás luxus villa. S a lista bár véges, de akad bőven millárd körül kínált ingatlan szép számmal, mely szintén egyedülálló a maga nemében. Az árak tehát elképesztőek, nem szabad ugyanakkor megfeledkeznünk arról, hogy a válság az ingatlanpiacra is jókora ütést mért. Szakértők szerint ezek az árak többnyire irreálisak, s a jelenlegi piaci viszonyok értelmében esetükben is él a legalább 10-15 százalékos alkupozició. Mely valljuk be, ilyen árak esetében nem kevés.

Szakértők tapasztalatai szerint egyébként 90 százalékban készpénzes vevők uralják a luxusingatlanok piacát. Pedig nincs akadálya a hitelből történő finanszírozásnak. A jelzáloghitelek esetében ugyanis nincs meghatározva maximum felvehető hitelösszeg, ezt alapvetően a jogszabály által előírt hitel/fedezeti arányok, az ingatlan értéke, illetve a jövedelemfedezettség határozza meg. Mindazonáltal a magas hitelösszeg miatt a lakossági hitelezés kereteibe a legtöbb ilyen ügylet "nem fér" bele, s a megszokottól eltérő hitelbírálatra van szükség. Ebbe beletartozik az ingatlanértékből adódó plusz kockázatok alapos mérlegelése is, hiszen ilyen nagy összegű hitelkihelyezésnél a visszafizetés mellett az ingatlan mobilizálhatóságára is hatványozottan figyelni kell.

Kocsira is futná...

A 2,7 milliárd forintos főnyereményből akár több luxusautót is vásárolhat a szerencsés nyertes. A magyarországi listaárak alapján 50-60 millió azaz összeg, amit akár több márkánál is el lehet költeni egyetlen autóra, de ennél drágább "játékszerért" már külföldre kell menni. Egy Bugatti Veyron 1 millió euróba, azaz közel 300 millió forintba - plusz a forgalomba helyezés költségei - kerül, így ebből akár több színben is lehet vásárolni. Léteznek egyedi tervezésű és gyártású, pár darabban készülő luxus- és sportkocsik is, melyeket teljes egészében a vevő igényei szerint, kézzel állítanak elő. Az ilyenek felső árhatára a "csillagos ég", viszont ezért a pénzért garantált az egyediség.

A Bugatti Veyron

Akár befektetésként is lehet az autóra tekinteni, ekkor az aukciós házak kínálatából érdemes válogatni. Egy különleges veteránautó nagy valószínűséggel nem veszít az értékéből, de ennél is, és minden más járműnél a tárolásra, karbantartásra is gondolni kell, melyek folyamatos finanszírozást igényelnek, így az egyszer megszerzett jövedelmet folyamatosan apasztják.

Amíg döntünk is milliókat kereshetünk

Több hét vagy akár hónap is eltelhet addig, amíg kitaláljuk mire is költenénk vagy hova fektetnénk be ekkora összeget. Ez az összeg már túlmutat a bankbetétek lehetőségein, de egy befektetési portfolió létrehozása időigényes, a vásárlással is akadhatnak gondok, hiszen nagy értékű tárgyakra várni kell. Addig is érdemes valahogy befektetni a pénzünket, hiszen az egy heti kamat is 3-4 millió forint. Néhány bank kínál olyan folyószámlát, ahol 4-5 százalékot is hozhat ekkora összeg és még könnyen hozzáférhető is, de van lehetőség akár MNB-kötvény vásárlására is.

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett pénzügyi szakértő szerint vállalati és lakosság oldalról is egyaránt vásárolhatunk MNB-kötvényt. Az ok hasonló, mint a bankok esetében, a likviditás megőrzése egy viszonylag stabil hozam mellett. A lakossági példák teljesen extrémek is lehetnek, például az is előfordulhat, hogy valaki több millió forint öröklése után vásárol MNB-kötvényt rövid időre. Nagyobb összeg esetében már rövid időre is megérheti lekötni pénzünket, ez alatt az idő alatt el lehet intézni az összeg további, nagyobb hozamot ígérő befektetését. Hasonló helyzetbe kerülhetnek a lottónyertesek, vagy azok, akik értékesebb ingatlantól szabadulnak meg hirtelen. Elsősorban tehát nagyobb összegek esetén érdemes elgondolkoznunk az MNB-kötvényen, különösen akkor, ha néhány héten belül szükségünk lesz a pénzre, de addig is szeretnénk, ha nem veszítenénk el a kamatokat.

Élőben közvetítjük a sorsolást
A Pénzcentrum.hu élőben közvetíti az Ötöslottó sorsolását, szombat este 19 órától. Várhatóan 19.25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a hatalmas nyereményt.

NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?