29 °C Budapest

Fagyos év lehet 2012: emelkednek az energiaárak

Pénzcentrum
2011. december 29. 15:25

Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, és a forintárfolyam mozgásai - következtében "árrendezés" indokolt 2012. január 1-jétől - tudatta közleményében a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A Kormány állami ármeghatározást vezetett be a lakossági gáz-, villamos energia- és távhőszolgáltatásban. Az intézkedések nyomán 2010 áprilisa óta a földgáz és a villamos energia egyetemes szolgáltatási végfogyasztói árak mindössze egy-egy alkalommal emelkedtek. A távhő árát a Kormány 2011. március 31. óta változatlan szinten tartotta.


Az elmúlt időszakban bekövetkezett változások - egyebek mellett a földgáz világpiaci árának alakulása, a forintárfolyam mozgásai - következtében azonban az ellátás biztonsága a továbbiakban nem lenne szavatolható a jelenlegi végfogyasztói árszint mellett. Éppen ezért "árrendezés" indokolt 2012. január 1-jétől.


A villamos energia egyetemes szolgáltatásban alkalmazott nettó végfelhasználói árak szolgáltatónként különböző (-1 és +2,7 százalék közötti) mértékben változnak, országos átlagban 1,2 százalékkal növekednek. Az ÁFA-kulcs változás hatását is figyelembe véve a bruttó végfelhasználói villamos energia árak 0,6-4,2 százalék közötti mértékben - országos átlagban 2,7 százalékkal - emelkednek.

Korábban: "Elszállt a rezsi Magyarországon: tippek a spóroláshoz"

A földgáz esetében az egyes díjak - az indokolt költségek változásával összhangban - 2,6 százalékos mértékben növekednek, ami az ÁFA-kulcs módosítás hatását is figyelembe véve mintegy 4,2 százalékos áremelkedést jelent.


A távhőszolgáltatás - 2011. március 31. óta változatlan szinten tartott - árai az indokolt költségek növekedése nyomán szintén 4,2 százalékkal emelkednek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Cikkünk nyomán: "Nem segít a rezsi befagyasztása: ezért mondott le az államtitkár?"

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint ugyanakkor az árváltozás a villamos energia és földgáz egyetemes szolgáltatók, valamint a távhőszolgáltatók esetében sem haladja majd meg az infláció várható szintjét. Mint írják: "2012. január elsejével legfeljebb 4,2 százalékkal emelkednek a végfelhasználói árak."

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?