20 °C Budapest

Kopogtat a végrehajtó? Rossz megoldás a struccpolitika

Pénzcentrum
2011. október 25. 12:32

Sokan úgy vélik, nincs lehetőségük szabadulni a hitelektől és tartozásoktól. A csekkeket félredobják, a hivatalos leveleket nem veszik át, a hitelező megkereséseire pedig nem válaszolnak. Pedig ha megoldásra törekednének és együttműködnének a hitelezővel, elkerülhetnék a végrehajtást vagy a kilakoltatást. Kis odafigyeléssel pedig el sem jutnának a végrehajtási szakaszba, hiszen a végrehajtási ügyek nagy része csupán százezer forint alatti "kis követelés".

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara 2005-2010-re vonatkozó statisztikái alapján elmondható, hogy a végrehajtási ügyek igen sokrétűek, különböző jogcímen, és különböző összegű tartozások miatt indulnak. A végrehajtások fele úgynevezett "kis követelés", ami nem éri el a százezer forintos összeghatárt, nagyjából 35 százalékuk pedig száz- és ötszáz ezer forint között mozog.

A kisebb összegű követelések többnyire közüzemi hátralék miatt keletkeznek: víz-, áram-, gázdíj, valamint mobilszolgáltatónál és parkoló társaságnál be nem fizetett tartozás. A Kamara ügyvezető alelnöke, Császti Ferenc elmondta, hogy gyakran előforduló eset az olyan adósi magatartás, amikor például több mobiltelefon számláját sem fizeti ki a végrehajtás alá vont személy, a követelések rendezése helyett újabb és újabb előfizetésekre szerződik, ezzel halmozva a vele szemben fennálló követeléseket. Így akár több telefonszámla elmaradása miatt keletkezik vele szemben jelentős értékű követelés. Ugyanez a helyzet a parkolási díjat nem fizetőkkel, akik gyakran több tíz, de akár száz elmaradt díjfizetést is felhalmozhatnak.

A devizahitelesek adósságához hasonló, nagy összegű tartozások a statisztikák alapján kevésbé jellemzőek, hiszen mindössze 15 százalékban fordulnak elő 500 ezer forint feletti követelések, nagy értékű ügyek (1millió forint felett) pedig a teljes éves ügyérkezés csak mintegy 6-8 százalékát teszik ki.

A nagyobb összegű tartozások - devizahitel, lakbér-, vagy közös költség hátralék, több éves közüzemi tartozás - esetén is gyakran tapasztalható, hogy felelőtlenségből nem fizetnek az adósok, így saját magukat, sőt sok esetben egy teljes közösséget - pl. társasházat - hoznak nehéz helyzetbe.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adósok passzív viselkedése miatt is gyakran jutnak az ügyek végrehajtási szakaszba. Sok adósra jellemző, hogy nem törekednek helyzetük megoldására és együttműködésre a hitelezőjükkel, többször csak "homokba dugják" a fejüket. Pedig az adósok együttműködési hajlandósága és aktív közreműködése feltétlenül szükséges az ügyek rendezéséhez! A hitelezővel történő megegyezésre még a végrehajtási szakaszban is számos alkalommal van lehetőség, a végrehajtó is több megoldási javaslattal tud élni a bajbajutottak számára annak érdekében, hogy a legrosszabb végkifejletet elkerüljék. Az adós együttműködési hajlandósága esetén többféle megoldás - például részletfizetés, az ingatlan szabadpiaci/hagyományos értékesítése, esetleg önkormányzati adósságkezelési segítség igénybevétele - létezik arra, hogy a lefoglalt vagyontárgyak értékesítését, vagy legrosszabb esetben a kilakoltatást elkerüljük.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33