20 °C Budapest

Kilakoltatott családok a fagyhalál markában

Pénzcentrum
2011. október 21. 08:31

Az önkormányzati lakások nem fizető bérlőit csak télen védi az utcára kerüléstől a moratórium, az önkényes lakásfoglalókat pedig akkor sem - írja az Index.

Évente több ezer kilakoltatást hajtanak végre. A legtöbb kilakoltatást önkormányzati bérlakás adós lakójával szemben hajtják végre, s csak az esetek kis részében van szó önkényes lakásfoglalókról vagy éppen devizahitelesekről.

A szokásos téli kilakoltatási moratórium viszont csak decemberben lép életbe. Ugyanakkor vannak olyanok, akiket az sem véd meg a kilakoltatástól, és csak az önkormányzatok jóindulatán múlik, hogy lakás nélkül maradnak-e a hidegben.

A bírósági végrehajtásról szóló törvény december elsejétől március elsejéig tiltja a kilakoltatást, pontosabban előírja, hogy "a lakóingatlan kiürítésének foganatosítását" ezutánra kell halasztani.

Ugyanakkor a kilakoltatás kötelező elhalasztása nem vonatkozik sem az önkényes lakásfoglalókra, sem azokra, akiket korábban rendbírsággal sújtottak, mert nem tettek eleget valamilyen kötelezettségüknek a végrehajtási eljárásban, vagy akadályozni próbálták a végrehajtást végző hatóság intézkedését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?