2 °C Budapest

Közeleg a tél: lesznek, akik fűtés nélkül maradnak

2011. október 8. 08:08

Az előrejelzések szerint hétvégén véget ér a késő nyári időjárás, így várhatóan be kell kapcsolni a fűtést. A távhőszolgáltatásban ugyanakkor lehetnek fennakadások. A fűtési szezon évről évre jócskán megterheli a családok pénztárcáját. Odafigyeléssel, apróbb praktikák alkalmazásával ugyanakkor jókora megtakarítás érhető el. Az energiatudatos gondolkodás azért is igazán fontos, mivel az energiaárak az elmúlt tíz évben jelentős növekedést mutattak.

A távhőszolgáltatási törvény értelmében a fűtési szezon szeptember 15-én indul, így a legtöbb társasház esetében a hétvégi hideg időjárás miatt kevesen lesznek, akik fagyoskodhatnak majd az előttünk álló napokban. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint azokban az épületekben ahol a fűtési rendszer készen áll a távhőszolgáltatás igénybevételére (megtörténtek a karbantartások, a rendszer fel van töltve vízzel) az automatika a szerződésben meghatározott hőfok alatt automatikusan elindul. A szabályozó beállítás tehát minden esetben az adott lakóközösséggel megkötött megállapodástól függ.

Ugyanakkor azokban a társasházakban, amelyekben nem áll készen a rendszer, nem készültek el a karbantartási munkák, vagy felújítás miatt nincsenek telepítve, üzembe helyezve a fűtőtestek, lehetnek fennakadások. Lapunk értesülései szerint a fővárosban mintegy 100-120 ezer épületben már be van kapcsolva a távhőszolgáltatás, mely azonnal elindul, amennyiben a kinti hőmérséklet a megállapodás szerinti érték alá süllyed.

Pazarló háztartások

Az egyéni háztartásokban rettenetes pazarlás figyelhető meg - mondta a Kossuth Rádió napközben című műsorban Király Zsuzsanna, az Energiaklub munkatársa. Rámutatott: sokan nyitott ablak mellett fűtenek - és egyébként így használják a légkondicionálót is -, de például a redőnyt sem eresztik le, amellyel télen-nyáron egyaránt energiát takaríthatnának meg.

Pedig akár 15 százalékos megtakarítás is elérhető lenne a fűtési szezonban, ha változtatnánk a rossz szokásainkon. Szakértők szerint minden egyes fok 6 százalékos energiakülönbséget jelent. Azaz, ha valahol 5 fokkal melegebb van, ott 30 százalékkal is többet fizethetnek a tulajdonosok, míg sokat spórolhat valaki, ha akár néhány fokkal csökkenti a lakás hőmérsékletét. Ehhez pedig nem kell nagyon kimozdulnunk megszokott komfortzónánkból, éppen elég, ha megszívlelünk néhány jótanácsot.

Alapvető szabály például, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön-külön szabályozni. Míg a fürdőszobánkban akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán kell 15°C foknál magasabb hőmérsékletet tartani. A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 °C, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18°C fok is. Éjszakai pihenésre is a 18 °C fok körüli hőmérséklet a legideálisabb.

Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyeljünk arra, hogy "ne fűtsük az utcát", és a beáramló hideg levegő se hűtse le belső falainkat, bútorainkat, melyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. A lakás megfelelő átszellőztetéséhez bőségesen elég, ha néhány perc erejéig kereszthuzatot biztosítunk.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Rezsi: ennyivel fizetünk többet jövőre

Habár a kormányfő korábban még a rezsikiadások befagyasztására adott megbízatást az illetékes szaktárcának, Matolcsy György ez után az általános forgalmi adó emeléséről tett bejelentése mégis emelni fogja a lakossági kiadásokat az újévben. A távhő kivételével ugyanis az összes közműszolgáltatás a legfelső áfakulcsba tartozik, ezért a 2 százalékpontos emelés - minden egyéb tényező változatlansága mellett - a bruttó szolgáltatási díjak 1,6 százalékos emelkedéséhez vezet 2012. január 1-től.


A földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásnál elmondható, hogy amennyiben valóban nem történik piaci okokra visszavezethető áremelkedés az előttünk álló időszakban (ismeretlen, hogy milyen időtávon tartaná életben a kormány az ármoratóriumot), akkor 2012. január 1-től az új, megemelt áfakulcs a villamos energia szempontjából kevesebb, mint egy forintos, míg a földgáznál körülbelül 2 forintos áremelkedést jelent a jelenlegi bruttó fogyasztási árakhoz képest, normál fogyasztási egységenként az újévben.

A KSH a távhőszolgáltatásra nem szolgáltat országos irányadó fogyasztói árat, így e közműszolgáltatás esetében csak a múltra vonatkozó relatív árváltozást tudjuk bemutatni. A távhő esetében a szaktárca jelenleg is dolgozik az egységes árképzési mechanizmus feltételeinek meghatározásán, azonban a legmagasabb áfakulcs 2 százalékponttal történő emelése várhatóan nem játszik majd szerepet az energiahordozó árának jövőbeni alakulásában, ugyanis az előző kormányzati ciklus alatt a távhőszolgáltatást 5 százalékos sávba sorolták annak érdekében, hogy megtartsák a szolgáltatás versenyképességét. Tekintettel arra, hogy a távhődíjakban igen jelentős eltérések vannak az ország különböző pontjain, így korántsem lehetetlen, hogy az egységes ármeghatározási mechanizmus egyes településeken áremelkedéshez vezet majd (elméleti lehetősége lehet más településeken a csökkentésnek is).

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem