19 °C Budapest

Közeleg a tél: lesznek, akik fűtés nélkül maradnak

2011. október 8. 08:08

Az előrejelzések szerint hétvégén véget ér a késő nyári időjárás, így várhatóan be kell kapcsolni a fűtést. A távhőszolgáltatásban ugyanakkor lehetnek fennakadások. A fűtési szezon évről évre jócskán megterheli a családok pénztárcáját. Odafigyeléssel, apróbb praktikák alkalmazásával ugyanakkor jókora megtakarítás érhető el. Az energiatudatos gondolkodás azért is igazán fontos, mivel az energiaárak az elmúlt tíz évben jelentős növekedést mutattak.

A távhőszolgáltatási törvény értelmében a fűtési szezon szeptember 15-én indul, így a legtöbb társasház esetében a hétvégi hideg időjárás miatt kevesen lesznek, akik fagyoskodhatnak majd az előttünk álló napokban. A Pénzcentrum.hu értesülései szerint azokban az épületekben ahol a fűtési rendszer készen áll a távhőszolgáltatás igénybevételére (megtörténtek a karbantartások, a rendszer fel van töltve vízzel) az automatika a szerződésben meghatározott hőfok alatt automatikusan elindul. A szabályozó beállítás tehát minden esetben az adott lakóközösséggel megkötött megállapodástól függ.

Ugyanakkor azokban a társasházakban, amelyekben nem áll készen a rendszer, nem készültek el a karbantartási munkák, vagy felújítás miatt nincsenek telepítve, üzembe helyezve a fűtőtestek, lehetnek fennakadások. Lapunk értesülései szerint a fővárosban mintegy 100-120 ezer épületben már be van kapcsolva a távhőszolgáltatás, mely azonnal elindul, amennyiben a kinti hőmérséklet a megállapodás szerinti érték alá süllyed.

Pazarló háztartások

Az egyéni háztartásokban rettenetes pazarlás figyelhető meg - mondta a Kossuth Rádió napközben című műsorban Király Zsuzsanna, az Energiaklub munkatársa. Rámutatott: sokan nyitott ablak mellett fűtenek - és egyébként így használják a légkondicionálót is -, de például a redőnyt sem eresztik le, amellyel télen-nyáron egyaránt energiát takaríthatnának meg.

Pedig akár 15 százalékos megtakarítás is elérhető lenne a fűtési szezonban, ha változtatnánk a rossz szokásainkon. Szakértők szerint minden egyes fok 6 százalékos energiakülönbséget jelent. Azaz, ha valahol 5 fokkal melegebb van, ott 30 százalékkal is többet fizethetnek a tulajdonosok, míg sokat spórolhat valaki, ha akár néhány fokkal csökkenti a lakás hőmérsékletét. Ehhez pedig nem kell nagyon kimozdulnunk megszokott komfortzónánkból, éppen elég, ha megszívlelünk néhány jótanácsot.

Alapvető szabály például, hogy igyekezzünk minden szoba hőmérsékletét külön-külön szabályozni. Míg a fürdőszobánkban akár 24 fokra is szükség lehet, a lakás előszobájában ritkán kell 15°C foknál magasabb hőmérsékletet tartani. A lakószobákban javasolt ideális hőmérséklet általában 20-22 °C, ugyanakkor a konyhában legtöbbször elegendő a 18°C fok is. Éjszakai pihenésre is a 18 °C fok körüli hőmérséklet a legideálisabb.

Bár a szellőztetés fontos dolog, ügyeljünk arra, hogy "ne fűtsük az utcát", és a beáramló hideg levegő se hűtse le belső falainkat, bútorainkat, melyek ismételt felmelegítése sokba kerülhet. A lakás megfelelő átszellőztetéséhez bőségesen elég, ha néhány perc erejéig kereszthuzatot biztosítunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Rezsi: ennyivel fizetünk többet jövőre

Habár a kormányfő korábban még a rezsikiadások befagyasztására adott megbízatást az illetékes szaktárcának, Matolcsy György ez után az általános forgalmi adó emeléséről tett bejelentése mégis emelni fogja a lakossági kiadásokat az újévben. A távhő kivételével ugyanis az összes közműszolgáltatás a legfelső áfakulcsba tartozik, ezért a 2 százalékpontos emelés - minden egyéb tényező változatlansága mellett - a bruttó szolgáltatási díjak 1,6 százalékos emelkedéséhez vezet 2012. január 1-től.


A földgáz- és villamosenergia-szolgáltatásnál elmondható, hogy amennyiben valóban nem történik piaci okokra visszavezethető áremelkedés az előttünk álló időszakban (ismeretlen, hogy milyen időtávon tartaná életben a kormány az ármoratóriumot), akkor 2012. január 1-től az új, megemelt áfakulcs a villamos energia szempontjából kevesebb, mint egy forintos, míg a földgáznál körülbelül 2 forintos áremelkedést jelent a jelenlegi bruttó fogyasztási árakhoz képest, normál fogyasztási egységenként az újévben.

A KSH a távhőszolgáltatásra nem szolgáltat országos irányadó fogyasztói árat, így e közműszolgáltatás esetében csak a múltra vonatkozó relatív árváltozást tudjuk bemutatni. A távhő esetében a szaktárca jelenleg is dolgozik az egységes árképzési mechanizmus feltételeinek meghatározásán, azonban a legmagasabb áfakulcs 2 százalékponttal történő emelése várhatóan nem játszik majd szerepet az energiahordozó árának jövőbeni alakulásában, ugyanis az előző kormányzati ciklus alatt a távhőszolgáltatást 5 százalékos sávba sorolták annak érdekében, hogy megtartsák a szolgáltatás versenyképességét. Tekintettel arra, hogy a távhődíjakban igen jelentős eltérések vannak az ország különböző pontjain, így korántsem lehetetlen, hogy az egységes ármeghatározási mechanizmus egyes településeken áremelkedéshez vezet majd (elméleti lehetősége lehet más településeken a csökkentésnek is).

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 18. szerda
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 18. 16:33