Ez a nyerő kombó? Lakáseladás és hitelkiváltás egyszerre

2011. szeptember 16. 16:31

A december 31-i határidő, amelyet a kormány megcélzott a fix árfolyamon történő végtörlesztésre szűknek tűnik, így első ránézésre csak azoknak nyújt majd megoldást, akiknek megfelelő tartalékaik vannak vagy akik hitel kiváltásban gondolkodnak. A harmadik csoportnak, - akik ingatlan értékesítésben gondolkodtak végtörlesztés céljából -, úgy tűnhet, hogy kevés idejük maradt.

A Duna House adatai szerint, az átlagos ingatlan értékesítési idő 100 nap fölött van, így nem valószínű hogy nagy árengedmények nélkül sokan fognak tudni lakást eladni December 31-ig. Vagyis idén, minden jel szerint azok az eladók kerülhetnek előnybe, akik már előrébb járnak az eladási folyamatban és annak végéhez közelednek.

Az társaság véleménye szerint azonban nincs ok a kétségbeesésre. Kézenfekvőnek tűnik ugyanis a megoldás, hogy aki anyagi helyzete miatt szeretné eladni az ingatlanját (és albérletbe vagy kisebb lakásba költözne, vagy aki szeretne szabadulni a befektetésre vásárolt, de deviza hitellel terhelt ingatlanjától,) az értékesítési folyamat elindításával párhuzamosan elindíthatja a forint hitelre váltást.

A hitelkiváltással ugyanis realizálható az árfolyamnyereség és az eddigihez hasonló (vagy akár alacsonyabb) törlesztőrészlettel, de jóval kisebb tőketartozás mellet már nyugodtan értékesítheti az ingatlant a következő év folyamán. Akik így döntenek, akár élvezői is lehetnek a jövőre beígért támogatott forinthitelek okozta piaci élénkülés hatásainak is.

Ebben az esetben tehát az új forint hitel egy "áthidaló hitel" szerepet tölt be, amivel meghosszabbítható az értékesítési folyamat. Természetesen, aki ilyen céllal vesz fel hitelt, annak javasolt figyelni a hitelszerződésben található előtörlesztési díjra, mivel ez plusz költségként jelenik majd meg a folyamatban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fent leírtak- és a kormányjavaslatból eddig megismert részletek alapján a DH prognózisa, hogy December 31-ig a nagyon jelentős hitelkiváltási hullám mellett tapasztalható lesz egy élénkülés az ingatlan tranzakciókban is, némi árcsökkenés mellett. Januártól aztán folytatódik a megnövekedett kínálat, de egyrészt az eladókat már nem presszionálja a szűk határidő, másrészt a kormány által ígért támogatott forinthitelek is generálhatnak egy növekvő keresletet. Vagyis várhatóan stabilizálódnak majd az ingatlanárak egy megnövekedett adás-vételi tranzakciószám mellett.

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?