13 °C Budapest

Ezt nem árt, ha tudod: így változott az áram- és gázszolgáltatás

2011. szeptember 13. 20:07

60 nap tartozás után már kikapcsolható a fogyasztó a szolgáltatásból, új díjelemet kell fizetni, de a számla bruttó összege nem módosul. A tudatosabb, áram- és gázszámláikat rendszeresen ellenőrző fogyasztók az elmúlt egy-két hónap során már szembesülhettek azokkal a jelentős változásokkal, amelyek a 2011. július elsejével hatályos törvénymódosítás kapcsán léptek életbe.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége tapasztalatai szerint még sok fogyasztó nincs tisztában az új szabályokkal, amelyek azonban számukra is lényeges rendelkezéseket tartalmaznak, így az alábbiakban összefoglaljuk a fogyasztókat érintő fontosabb módosításokat.

Az első és legfontosabb változás, hogy az eddigi három hónap helyett a tartozást felhalmozó lakossági fogyasztók esetében két hónapra rövidült a kikapcsolási idő, igaz, hogy a szolgáltató azt csak három feltétel együttes teljesülése esetén kezdeményezheti. Az első feltétel szerint a lakossági fogyasztónak 60 napon túli késedelembe kell esnie fizetési kötelezettségével.

A második feltétel szerint a szolgáltatónak a tartozás tényéről és a kikapcsolás lehetőségéről a lakossági fogyasztót legalább kétszer írásban kell értesítenie. Az első értesítésben a fogyasztó figyelmét fel kell hívnia azokra a kedvezményekre, amelyek a szociálisan rászoruló fogyasztókat megilletik, valamint tájékoztatnia kell őt az előrefizetős mérő felszerelésének lehetőségéről.

Végül, de nem utolsósorban feltételként került meghatározásra, hogy a fizetési haladék adása vagy a részletfizetési lehetőség kapcsán kezdeményezett egyeztetés sikertelenségét. Jó, ha tudják a fogyasztók, hogy az eddigiekkel ellentétben ezt az egyeztetést már nekik kell kezdeményezniük, nem pedig a szolgáltatónak. A kikapcsolással összefüggésben még érdemes megjegyezni, hogy arra nem kerülhet sor munkaszüneti napon, ünnepnapon, munkaszüneti vagy ünnepnapot közvetlenül megelőző munkanapon és külön meghatározott pihenőnapon.

Fontos azt a félreértést is tisztázni, hogy hiába került bevezetésre új díjtételként az úgynevezett kapcsolt termelésszerkezet-átalakítási díj, amelyet a szolgáltatók kötelesek külön feltüntetni a számlán, azonban ettől még az áram és gáz végső, bruttó ára nem emelkedett, mivel ezzel együtt az árszabások díjstruktúrája is megváltozott.

Az új szabályok kimondják, hogy a szolgáltatók az ügyfélszolgálati irodáikat úgy kötelesek működtetni, hogy lehetővé tegyék a fogyasztók jogainak megfelelő érvényesítését. Emiatt állandó ügyfélszolgálati iroda esetén a hét legalább egy napján annak este 20 óráig nyitva kell tartania, míg külön az áramszolgáltató ügyfélszolgálati fiókirodája esetén a hét során legalább az este 18 óráig történő nyitva tartást kell biztosítani. A könnyebb ügyintézés érdekében törvényben került rögzítésre az is, hogy a fogyasztók a személyes ügyintézés időpontjának előzetes lefoglalását elektronikusan és telefonon keresztül is intézhessék.

Az új törvény rendkívül pozitívan nagyobb védelmet kíván biztosítani a fogyatékkal élő fogyasztóknak. Ennek első lépcsőjeként meghatározza e fogyasztók fogalmát, mely alapján a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvény szerinti fogyatékossági támogatásban részesülő személyt, valamint azt a személyt kell fogyatékkal élő fogyasztó alatt érteni, akinek az életét vagy egészségét közvetlenül veszélyezteti a szolgáltatásból való kikapcsolás vagy annak megszakadása.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Második lépcsőben az új szabályozás alapján a fogyatékkal élő fogyasztókat különleges bánásmódban kell részesíteni és ezt hatványozottan érvényre kell juttatni a méréssel, leolvasással, számlázással, díjfizetési módokkal kapcsolatosan igényeik intézése során. Fontos garanciát jelent az a rendelkezés, amely szerint még fizetési késedelem vagy nemfizetés esetén sem lehet kikapcsolni azt a fogyasztót, akinek az egészségét vagy az életét veszélyezteti a szolgáltatásból való kikapcsolás vagy annak megszakadása.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége azt tanácsolja a fogyasztóknak, hogy számláik végösszegét minden esetben ellenőrizzék le befizetés előtt és amennyiben eltérést tapasztalnak a vélt és valós fogyasztás között, úgy a későbbi kellemetlen meglepetések elkerülése végett érdeklődjenek annak okáról a szolgáltatónál.

Ha pedig a jogosnak vélt panaszunkat a szolgáltató elutasítja, forduljunk a lakóhelyünk szerint illetékes békéltető testülethez, amely a fogyasztói jogviták rendezésére hivatott és eljárása teljesen ingyenes és gyors.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm