25 °C Budapest

Filléres nyaralók a horvát tengerparton

MTI
2011. augusztus 15. 14:32

Akinek pénze van, és a horvát tengerparton szeretne nyaralót vásárolni, érdemes mihamarabb belevágnia, mert Horvátország uniós csatlakozásával várhatóan jelentősen emelkednek az ingatlanárak.

Minden országban emelkedtek az árak az uniós csatlakozás után - mondja Szemesi Róbert, zágrábi ingatlan-tanácsadó. Horvátországban ez annál is inkább várható, mert az idegenforgalom nagyon erős, szinte az egyetlen ország, ahol a válság közepette nem csökkent a turisták száma, sőt nőtt, így az ingatlanok is megtartották az árukat. A nagyobb idegenforgalmi ingatlanok ára várhatóan növekedni fog, ami húzza magával a többiét is, s várhatóan az ingatlanokból származó bevétel is nőni fog. Szemesi hozzátette: ahol volt is árcsökkenés, nem olyan jelentős, mint más országokban, s az áremelkedés várhatóan jóval magasabb lesz, mint a válság miatti visszaesés volt.

Az ingatlanok a legjobban az Isztrián tartották meg áraikat, az emelkedés is ott indult meg először; nagyon sok olyan korábbi építésű ingatlan van - családi és hétvégi házak, apartmanok -, amelyeket már négyzetméterenként 3 ezer euróért is árulnak. Korábban ezer eurótól is lehetett kapni, most már 2-3 ezer euró között vannak az árak - mondta Szemesi Róbert.

Dalmáciában kissé lassúbb a folyamat, de már ott is tapasztalható, hogy mennek fel az árak; egy jachtkikötőt például török befektetők a becsült érték többszörösén vásároltak meg. Ez nem meglepő, vélekedett az ingatlan-tanácsadó, hiszen ha valaki most akár dupla árat is fizet, még mindig olcsóbban kapja meg, mint az uniós csatlakozás után, amikor az árak valószínűleg a mostani legalább háromszorosára növekednek.

Az árak erősen szóródnak, egy kisebb nyaralót négyzetméterenként ezer euróért is meg lehet vásárolni, de annak mindig van valamilyen kisebb-nagyobb szépséghibája - mutatott rá a szakember. Dubrovnyikban vagy Opatijában ugyanakkor legalább 4-5 ezer euróval kell számolni, sőt négyzetméterenként 6-7 ezer euróért is keltek el ingatlanok. Ezertől hatezer euróig tehát minden van a piacon, attól függ, hogy hol és milyen állapotban található az ingatlan.

Magyarországról nagyon sokan szeretnék valamit vásárolni Horvátországban. Az érdeklődés a válság alatt kicsit csökkent ugyan, de folyamatos - mondta Szemesi. A befektetői környezet az ingatlan-tanácsadó szerint még nem annyira barátságos, mint az uniós országokban. A helyi önkormányzatok támogatása még gyengébb, a jogrendszer viszont már elég jó, de maradtak még tisztázatlan tulajdonjogi viszonyok, amire ügyelni kell.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A megfelelő papírokkal rendelkező telkekbe, ingatlanokba azonban érdemes a közeljövőben befektetni, mert biztosan felmennek az árak - hangsúlyozta a tanácsadó. A következő két-három hónapban már drágábbak lesznek az ingatlanok, mint két-három hónapja voltak, de jobb árak lesznek, mint később. A befektetési célú vásárlásoknál azonban figyelembe kell venni, hogy ha valaki meghatározott időn belül eladja az ingatlant, plusz adót kell fizetnie egyes fajta ingatlanokra - hívta fel a figyelmet Szemesi Róbert.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?