18 °C Budapest

Emfesz-panaszok: megszólaltak a fogyasztóvédők

2011. március 16. 20:02

A Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) tanácsadó irodáit az utóbbi hetekben igen nagy számban keresték fel olyan fogyasztók, akik korábban a felfüggesztett engedélyű EMFESZ kft.-től vásárolták a gázt egyetemes szolgáltatás keretében.

Az érintett fogyasztók 2011. január 13-i gáznappal a Magyar Energia Hivatal által kijelölt ún. menedékes szolgáltatókhoz kerültek, legtöbbjüket azóta az E.On, a Tigáz és a Főgáz látja el. A jogviszony tehát - 90 napos időtartamra - a fogyasztók biztonságos ellátása érdekében, a fogyasztók akaratától függetlenül jött létre. Ezt az eljárást is sokan kifogásolták azok közül, akik a FOME-hoz fordultak segítségért, de el kell ismerni, hogy télvíz idején egy ilyen speciális helyzetben az ellátás biztonsága kiemelkedően fontos. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ezen kívül nem sok jót tartogatott a fogyasztók számára a kialakult helyzet.

A legtöbb panasz a kijelölt menedékes szolgáltatók által küldött számlákkal kapcsolatos. Különösen azok érzik méltánytalannak a helyzetet, akiknek a megelőző néhány hónap fogyasztásához képest többszörös díjat kell most kifizetniük. Ez könnyen előfordulhat, ha például valaki év közben váltott vegyes tüzelésre, vagy egyéb okból az idei télen lényegesen kevesebbet fogyasztott a tavalyinál. Ennek oka, hogy a felfüggesztő határozat alapján az EMFESZ köteles volt átadni korábbi fogyasztói 2011. első negyedévére vonatkozó becsült fogyasztását, havi bontásban. Nem világos ugyanakkor, hogy ez a becslés pontosan hogyan történt (vélhetően a megelőző év azonos időszaka fogyasztási adatainak alapulvételével, tehát sokszor köszönő viszonyban sincs a megváltozott fogyasztói szokásokkal).

Szép számmal akadnak olyanok, akik nem tudták elérni a kijelölt szolgáltató ügyfélszolgálatát, mert a várakozási idő lényegesen meghosszabbodott, vagy egyszerűen az adott területen nincs is személyesen felkereshető iroda. Az EMFESZ ügyfélszolgálata szintén nem tud megbirkózni a fokozott teherrel, azt azonban nyilvánvalóvá tették minden fogyasztó számára, hogy az esetleges kintlévőségeket következetesen be fogják hajtani.

Sokan azzal sem értenek egyet, hogy bizonyítottan kevesebb van az órájukban, mint amennyit most ki akarnak fizettetni velük. A havi számlákat egyébként is nehezen összekuporgató fogyasztók számára sovány vigasz, hogy később - a tényleges fogyasztás alapján - elszámolhatnak a kijelölt szolgáltatóval. A gyakorlati tapasztalat is azt mutatja, hogy az ilyen elszámolás (túlfizetés esetén a visszafizetés) sok esetben nem történik meg a jogszabály alapján megkövetelt 8 nap alatt.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy az EMFESZ - egyébként jogosan - követeli korábbi ügyfeleitől a 2011. január 13-ig elfogyasztott gázmennyiségek alapján neki járó összeget, illetve a január hónapra vonatkozó alapdíjat. Erre az időszakra szintén a január 13-i becsült állás alapján került kiszámításra az elfogyasztott gáz mennyisége. Így fordulhat elő, hogy sok fogyasztó egyszerre több olyan számlát is tart a kezében, melyek együttesen értéke nagyságrendekkel meghaladja a valós fogyasztást.

A szolgáltatók honlapjain meg lehet találni néhány általános információt az eljárással kapcsolatban, de eddig senki sem tájékoztatta a fogyasztókat érdemben arról, hogy

• Miért nem vették figyelembe már az első havi számla elkészítésekor a leolvasott értékeket, ahol az elosztói engedélyes részéről megtörtént a leolvasás (ennek a vonatkozó jogszabály szerint 2010. 02. 04-ig meg kellett volna történnie)

• Az elosztói engedélyesek hol, miért, és mennyivel tértek el a leolvasási ütemtervtől, ennek milyen hátrányos következményei vannak/lehetnek a fogyasztókra nézve?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

• Közzétették-e honlapjukon, megfelelő időben az elosztói engedélyesek a leolvasási ütemtervet?

• A felfüggesztett engedélyű szolgáltató eleget tett-e adatszolgáltatási kötelezettségének és átadta-e a korábbi fogyasztói 2011. első negyedévére vonatkozó becsült fogyasztási adatait, illetve figyelembe vette-e a becslésnél a megváltozott fogyasztási szokásokat, valamint a várható fogyasztás kiszámítása szempontjából el nem hanyagolható decemberi adatokat (annál is inkább mert hazánkban a decemberi és a januári középhőmérséklet közel azonos volt)?

• Miért nem hajlandóak a szolgáltatók korrigálni a becsléssel megállapított mérőállást a fogyasztó kérésére, ha a ténylegesen elfogyasztott mennyiség hetekkel a kijelölés után is igazolhatóan kevesebb, mint a becsült érték.

Sajnos a fogyasztók többnyire falakba ütköznek, ha panasszal kívánnak élni. Jogérvényesítési lehetőségeik is korlátozottak. A vitatott számlák ellen ugyan lehetőség van kifogással élni, de ennek csak akkor van a fizetési határidőre halasztó hatálya, ha a vitatott összeg a megelőző év azonos időszakához képest 200%-os eltérést mutat, továbbá a kifogással nem érintett számlákat a fogyasztó befizeti. Azok sincsenek könnyű helyzetben, akik a magas számlák miatt felháborodásukban a szolgáltatóváltás mellett döntenek, hiszen ezt csak a 90 napos kijelölési időszakot követően tehetik meg, és csak akkor, ha a kijelölt szolgáltatóval maradéktalanul elszámolnak. A hatályos szabályok alapján a szolgáltató nem jogosult tartozás miatt az ellátásból való kikapcsolásra, ha a fogyasztónak nincs 90 napot meghaladó lejárt tartozása, de ez nem vonatkozik a kintlévőség behajtására, amely iránt korábban is jogosult lépéseket tenni.

Fentiek alapján a FOME lehetségesnek tartja, hogy a szóban forgó szolgáltatók együttesen és külön-külön is több, fogyasztókat hátrányosan érintő hibát vétettek eljárásuk során, ezért a FOME az ügy kivizsgálása érdekében a Magyar Energia Hivatalhoz fordul.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem