15 °C Budapest

Kolduslista: Magyarország legszegényebb települései

2010. november 24. 11:02

Magyarország legfrissebb általános vásárlóerő-térképe szerint a legtehetősebb Csopak lakossága, míg a legkevesebb elkölthető jövedelemmel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabő lakói rendelkeznek. A megyék rangsorában Budapesté a legnagyobb egy főre jutó általános vásárlóerő, a sereghajtó továbbra is Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

A GfK Általános Vásárlóerő Index tanulmány 2010. évi adatai szerint az 1000 lakosnál nagyobb települések rangsorában a balatoni Csopak (általános vásárlóerő index: 136,8) áll az első helyen, Telki (általános vásárlóerő index: 135,6) és Budaörs (általános vásárlóerő index: 134,5) előtt. A tavalyi első helyezett Budaörs idén a harmadik helyre szorult, miután a 2006 után újra az ötös toplistában helyet foglaló Telki is megelőzte.

 

Az öt legtehetősebb és az öt legkedvezőtlenebb helyzetben lévő település Magyarországon, 2010 (1000 lakosnál nagyobb települések rangsorában) Forrás: GfK Hungária, Általános Vásárlóerő Index tanulmány, 2010


A legnagyobb nehézséggel küzdő öt településből kettő (Vilmány és Szendrőlád) továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található, azonban a tavalyi két Jász-Nagykun-Szolnok megyei település közül már csak egy (Tiszabő) szerepel a legszegényebbek között, miután a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kántorjánosi bekerült az öt legkedvezőtlenebb helyzetben lévő település közé. Közülük is a legnehezebb helyzetben tavalyhoz hasonlóan Tiszabő van, ahol az egy főre jutó általános vásárlóerő az országos átlagnak mindösszesen 41,6 százaléka.

"A tavaly bemutatott GfK Kiskereskedelmi Vásárlóerő rangsorban elfoglalt első helyezését megőrizte Csopak, és immár az általános, tehát az összes elkölthető jövedelem szerint is a legmódosabb településnek minősül. Hasonló a helyzet a lista végén is, azaz 2010-ben is Tiszabő a legszegényebb település összességében" - mondta el Kui János, a GfK Hungária kereskedelemkutatás szektorának menedzsere.

Míg a listavezető település (Csopak) közel negyven százalékkal szárnyalja túl az országos átlagot, addig a legszegényebb (Tiszabő) alig haladja meg az országos átlag 40 százalékát.

A megyék rangsorában - Budapestet is ide értve - az első két hely szilárdnak tűnik: a főváros továbbra is mintegy 33 százalékkal az országos átlag felett teljesít és a második helyen 2009 óta tartja magát Fejér megye (általános vásárlóerő index: 109 százalék). Az országos átlag fölötti vásárlóerőt tud még felmutatni Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, Pest és Vas megye.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A magyarországi megyék és a főváros általános vásárlóerő sorrendje (Forrás: GfK Hungária, Általános Vásárlóerő Index tanulmány, 2010)


"Érdekes, hogy a korábbi években folyamatosan nőtt Budapest előnye a megyékhez képest, azonban ez a folyamat most megtörni látszik. Ugyanakkor jól mutatja a fejlődést az, hogy immár Fejér és Komárom-Esztergom megye is megelőzi Győr-Moson-Sopron megyét, amely pedig hosszú évekig a második helyen állt a főváros mögött" - tette hozzá Kui János.

A magyarországi megyék és a főváros általános vásárlóerő-térképe(Forrás: GfK Hungária, Általános Vásárlóerő Index tanulmány, 2010)


A sereghajtó megye 2006 óta változatlanul Szabolcs-Szatmár-Bereg megye (általános vásárlóerő index: 75,4 százalék), de az utolsók között található Békés (általános vásárlóerő index: 82,6 százalék) és Bács-Kiskun megye (általános vásárlóerő index: 84 százalék) is.

Bács-Kiskun megye folyamatos fejlődése a többi megyéhez képest most megtorpant, sőt, 2008 óta folyamatos visszaesésének lehetünk szemtanúi. Ezzel szemben Borsod-Abaúj-Zemplén megye ellenkező irányú utat járt be: egészen 2007-ig a sereghajtók között volt, azóta viszont 4 helyezést "javított".

 

Így számolnak
A kétévente publikált Általános Vásárlóerő Index tanulmány célja a lakosság és a háztartások rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmének meghatározása.

A GfK Hungária által számolt általános vásárlóerő alapjául a bevallott jövedelmekről összegyűjtött adatok szolgálnak, ám az összesített mutató kialakítását sok más forrással is - így a vonatkozó munkanélküliségi statisztikával, a lakosság és háztartások számával, vendégéjszakák számával, személygépkocsi-ellátottságával, vállalkozók és vállalkozások számával, a vezetékes telefonnal való ellátottsággal stb.- kalkulálják.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?