31 °C Budapest

A válástól féltelek! Jár neked a fél telek?

2011. január 31. 11:02

Egy válás esetén gyakran felmerülő ingatlanjogi kérdésre kereste a választ az ingatlanmagazin.com. Mennyi jár a feleségnek válás esetén, ha a férj telkére épített házuk 1/1 arányban a férj nevén van?

Kérdés

Az ingatlan, amiben élünk, teljes egészében a férjem tulajdonában van. 1993-ban házasodtunk össze, előtte körülbelül három évig együtt éltünk. A telket 1991-ben vásárolta, szintén az ő nevén volt. 1996-ban költöztünk ebbe a közösen épített ingatlanba. Válás esetén jogom van-e a ház 1/2 részére?

Válasz

"A felére nem. A telek az Ön férjének külön tulajdoni illetőségébe tartozik, míg a felépítmény, azaz a lakóház, ha 1993-at követően építették, 1/2 arányban illeti Önt meg. Érdemes egy értékbecslést készíttetni. A ráépítés arányában értékmeghatározás útján lehet követelni egy esetleges vagyonközösség megszüntetése esetén a tulajdoni hányadának megfelelő ellenérték megfizetését" - felelte a kérdésre Dr. Izsák Orsolya ingatlanjogi szakértő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A témát korábban az Irigy Hónaljmirigy is feldolgozta a maga módján:

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?