Legyen még drágább a benzin - van, aki ezt szeretné!

MTI
2011. január 13. 15:02

A Levegő Munkacsoport szerint hibás döntés lenne az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentése, mert ez mesterségesen gerjesztené az üzemanyagok iránti keresletet

A civil környezetvédő szervezet közleményében hangsúlyozza: egyetért a kormánynak azzal az álláspontjával, hogy az üzemanyag piaci árváltozását nem szabad ilyen módon befolyásolni.

A Levegő Munkacsoport közölte: levélben hívta fel Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter figyelmét arra, hogy a jövedéki adó csökkentése az üzemanyagok iránti keresletet gerjesztésével konzerválná a jelenlegi gazdasági és fogyasztási szerkezetet, miközben éppen a takarékosságra és az energia hatékonyabb felhasználására kellene ösztönözni a lakosságot és a gazdaság szereplőit.

Magyarországon az árak még mindig nem tükrözik a fosszilis energiahordozók árának valódi költségeit, nem jelzik megfelelően a felhasználók részére, hogy egy korlátozottan rendelkezésre álló erőforrás mekkora környezeti károkkal jár a társadalomra nézve - mutat rá a Levegő Munkacsoport.

A civil szervezet idézi az Európai Bizottság megállapítását, miszerint az üzemanyagadó csökkentése arra ösztönzi az olajexportáló országokat, hogy növeljék a kőolaj árát, mivel azt tapasztalják, az importáló országok kormányai a saját adófizetőik pénzéből azt ellentételezik.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A magyar munkavállalókat a béreket terhelő adók, járulékok csökkentésével célszerű támogatni - ezzel is a hazai munkahelyek megőrzését, esetleg növelését segítve elő -, nem pedig az üzemanyag árának visszafogásával, ami növeli a kőolaj iránti keresletet, és ezen keresztül a külföldi olajtársaságok profitját - húzza alá közleményében a Levegő Munkacsoport.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16