Egyre több szlovák, román költözik hozzánk - bőven megéri nekik

Pénzcentrum
2010. szeptember 2. 09:32

Egyre több határ menti településen jelennek meg külföldi lakók, akik továbbra is szülőhazájukba: Romániába, Szlovákiába járnak dolgozni. Az ingatlanügynökségek határ menti házak százait hirdetik külföldön - írja a Népszabadság.

Rajkán jelenleg 2700-an élnek, ebből legalább hatszáz a betelepült szlovákiai - magyarázza Bazsó Lajos polgármester - köszönhetően a nálunk jóval alacsonyabb ingatlanáraknak. A rajkaiak is örülnek, mivel a korábban nevetségesen alacsony áron is eladhatatlan ingatlanok most többszörösükért kelnek el.

Rajkán ma már tíz, többnyire szlovákiai tulajdonú ingatlanügynökség csábítja az új vevőket. Nem is olyan régen Rajkán a közművesített telek négyzetméteréért hétezer forintot kértek, ma húszezernél olcsóbban sehol sem adják. De még ez is olcsó a szlovákoknak, hiszen az innen mindössze három kilométerre levő Oroszváron (Rusovce) ugyanekkora területért kétszáz eurót (több mint ötvenezer forintot) kell fizetni.

A közeli Dunakilitin a rendszerváltás után először az osztrákok és a németek vásároltak hétvégi házakat. - Két éve nálunk is megjelentek a szlovákok, akiknek a száma az 1840 lelket számláló falunkban mára megközelíti a kétszázat - közli Szokoli Sándor polgármester.

Konfliktusokról, összezördülésekről senki sem tud -mondja Szokoli Sándor - a betelepültek rendesen fizetik a helyi adókat is, a jövedelemadó azonban nem a magyar államkincstárt gyarapítja.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem