20 °C Budapest

Hatalmas támogatásokban részesülnek a "piszkos" energiák

Pénzcentrum
2010. június 8. 13:19

Hatalmas összegekkel támogatja a világ a fosszilis energiahordozók fogyasztását, derül ki a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) által nemrég készített felméréséből. A Financial Times-ban megjelent írás szerint a világ 37 legnagyobb fejlődő állama 2008-ban 557 milliárd dollárt fizetett a "piszkos" energiák fogyasztásának támogatására

.

Az előzetes becsléseknél 75%-kal többet költ a világ a hagyományos szén, szénhidrogén erőforrások támogatására, így a világ 37 legnagyobb országa - első sorban Kína, Irán , Oroszország, India és Szaúd-Arábia - 2008-ban több mint 550 mrd dollárt költött a szén és szénhidrogén termékek fogyasztásának támogatására.

Ez természetesen jelentős hátrányt jelent a tényleges megújuló energiák elterjedésében, és a fenntartható jövő megteremtésében, mivel sok ország azzal szemben, hogy zöld technológiák fejlesztésére költene, inkább a lakosainak és iparának szolgáltatott olcsóbb üzemanyagok mellett teszi le a voksát.

Fatih Birol, az IEA vezető közgazdászának véleménye szerint ezen támogatások megszüntetése által érhető el, hogy gyorsan és jelentősen meg lehessen változtatni a jelenlegi - energetikai - felfogást, hogy egy egészséges és fenntartható jövőkép rajzolódhasson ki.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az elemzés szerint a támogatások megszüntetésével az energiafogyasztás 850 millió tonna olajegyenértékkel csökkenhetne 2020-ig, ami egyenlő Japán, Dél-Korea, Ausztrália és Új-Zéland aggregált fogyasztásával, vagy CO2-kibocsátás szempontjából Németország, Franciaország, Egyesült Királyság, Olaszország és Spanyolország jelenlegi kibocsátásának összegével.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?