12 °C Budapest

15-20%-os gázáremelés jön júliustól?

Pénzcentrum
2010. május 31. 09:17

Júliustól 15-20 százalékos gázáremelésre tarthatnak igényt a hazai egyetemes gázszolgáltatók, értesült a Népszabadság. A drágulás főként a forint dollárral szembeni gyengülése miatt következhet be.

A Magyar Nemzet mindeközben 10%-os esetleges drágulást emleget, azonban hozzáteszik, hogy értesüléseik szerint a kormányzat már egyeztetésekbe kezdett a szolgáltatókkal a tarifák csökkentése érdekében, bár a lap várakozásai szerint a legjobb esetben is gázárak változatlanságára számíthatnak a fogyasztók.

 


A Népszabadság számításai szerint közel 15-20%-os gázáremelésre számíthatnak júliustól a lakossági fogyasztók, ami főként a forint dollár szembeni erősödése, valamint kismértékben a termékár gyengülése miatt következhet be.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint kérdés, hogy az új kormányzat milyen hajlandóságot mutat majd egy ilyen mértékű gázáremelés elfogadására, hisz annak ellenére, hogy a gázár rendeleti úton meghatározott módon, képlet alapján kalkulálódik, a legutóbbi gázárazási ciklusnál sem volt rest a (korábbi) kormányzat hozzányúlni ehhez a rendelethez annak érdekében, hogy csupán 10%-os (átlagos) drágulás következzen be áprilistól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy júniust követően kifut majd a "meghosszabbított" gázár-támogatási rendszer is, aminek pótlásán, illetve a pótlás módján szintén hamarosan el kell kezdenie gondolkozni a kabinetnek, mert a leköszönő kabinet nem tervezett a támogatás második félévi meghosszabbításával, így arra nincs előirányzott összeg az idei költségvetésben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?